Όσοι μπήκαν στον κόπο και διάβασαν προηγούμενα σημειώματά μου, ίσως θυμούνται πως από καιρό έχω επισημάνει τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τους τούρκους. Μάλιστα στις φετινές ευχές για το νέο έτος υπογράμμιζα με έμφαση να είναι ειρηνικό, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή από τον προαιώνιο εχθρό μας, την Τουρκία.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι τούρκοι στα εθνικά τους θέματα έχουν θέσει στρατηγικούς στόχους και δρουν οργανωμένα και μεθοδικά για την υλοποίησή τους. Ολόκληρο το τουρκικό πολιτικό σύστημα είτε οι κεμαλιστές, είτε οι εθνικιστές, είτε οι ισλαμιστές στοχεύουν στην αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μελετούν, σχεδιάζουν κι ενεργούν με σταθερότητα κι επιμονή. Προωθούν τις διεκδικήσεις τους ώστε η Τουρκία να γίνει πανίσχυρη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή με παγκόσμια επιρροή. Στοχεύουν να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο υπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα είναι ένας αντίπαλος φοβικός κι υποχωρητικός στις πιέσεις που του ασκούν. Η Ελλάδα δίνει σαφή δείγματα ότι δεν είναι διατεθειμένη ν΄ αντιδράσει σε στρατιωτικό επίπεδο. Έτσι συστηματικά δημιουργούν διαρκώς νέα τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Μετά την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου το 1974, την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, την απειλή για casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, κατοχύρωσαν τις γκρίζες ζώνες. Το 1996 προκάλεσαν την κρίση των Ιμίων καταργώντας την μέχρι τότε ελληνική κυριαρχία σ’ αυτά και δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς συγκυριαρχίας. Σήμερα προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω. Με τον προκλητικό εμβολισμό του περιπολικού ανοιχτής θάλασσας ΓΑΥΔΟΣ, που θεωρείται η ναυαρχίδα της ελληνικής Ακτοφυλακής και την απομάκρυνσή του από εκεί, προσάρτησαν de facto τα Ίμια στην τουρκική κυριαρχία. Για να έχουν δε τον πλήρη έλεγχο των Ιμίων, εγκατέστησαν στην απέναντι τουρκική νησίδα ‘’Τσαβούς’’ ναυτικό Παρατηρητήριο. Την επόμενη μέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Τσαβούσογλου δήλωσε ευθέως ότι τα Ίμια ( Καρντάκ) είναι τουρκικά. Κι έπεται συνέχεια.
Παράλληλα οι τούρκοι έστειλαν 11 πολεμικά πλοία στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και απέκλεισαν την ιταλική εταιρία ΕΝΙ, που είχε συμβληθεί με την κυπριακή κυβέρνηση, να πραγματοποιήσει έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πριν από πέντε μέρες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, έκαναν στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Θράκη, κοντά στον Έβρο δοκιμάζοντας πως θα τον διαβούν για να εισβάλλουν στη γειτονική τους χώρα ( Ελλάδα). Ταυτόχρονα οι τούρκοι αξιωματούχοι, καθημερινά εκτοξεύουν απειλές, προσβολές και ύβρεις σε βάρος της χώρας μας.
Θεωρούμε πως η ένταση θα επιταθεί. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πολεμικής επιθετικής εμπλοκής δεδομένου του υπερφίαλου και απρόβλεπτου χαραχτήρα του νέο-οθωμανού σουλτάνου Ερντογάν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ν΄ αναχαιτίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Η απόκρουση βέβαια δεν γίνεται ούτε με δηλώσεις ούτε φορώντας στολές παραλλαγής. Αυτά μόνο το μειδίαμα των τούρκων προκαλούν.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία να καθορίσει ενιαία και σταθερή γραμμή την οποία θα υπηρετήσουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα για συγκρούσεις και διαφωνίες όπως λ.χ. η υπόθεση Novartis, η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία ή οι τηλεοπτικές άδειες. Οι αντιδράσεις στην υπαρκτή τουρκική απειλή πρέπει να είναι άμεσες και δραστικές. Πρώτα σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο και κατόπιν, αν χρειαστεί, σε στρατιωτικό.
Το μεταπολιτευτικό δόγμα του κατευνασμού της Τουρκίας αποδείχτηκε απρόσφορο. Πρέπει να μετατραπεί σε δόγμα αποτροπής. Αποτροπής στηριζόμενης στις ίδιες δυνάμεις. Η Ελλάδα αυταπατάται αν περιμένει πολεμική βοήθεια από άλλους. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ προτίθενται να εμπλακούν σε στρατιωτική διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μια τέτοια προσδοκία έχει ιστορικά διαψευστεί. Κανείς δεν θα πολεμήσει για την Ελλάδα. Οι Έλληνες αν θέλουν να σταματήσουν την εμφανή τουρκική απειλή πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν με οποιοδήποτε κόστος. Η αντίληψη αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία ανεβάζοντας και την αυτοπεποίθησή της. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονήσουν ένα σχέδιο δραστικής αποτροπής. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει πειστικά δείγματα στους τούρκους ότι η τακτική του κατευνασμού και της προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας έλαβαν τέλος. Η Ελλάδα είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένη και διατεθειμένη ν’ αντιδράσει σε στρατιωτικό επίπεδο. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που θα έχει βαρύτατο κόστος για την Τουρκία. Μόνον έτσι θ΄ αρχίσει ν’ αναθεωρεί τη στάση της και ν΄ αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας. Μόνον έτσι θα κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς και θα συγκρατείται από επιθετικές και προκλητικές ενέργειες.
Η Ιστορία έχει δείξει ότι μόνο αν αποδείξεις ότι έχεις στρατιωτική ισχύ και είσαι διατεθειμένος, αν προκληθείς, να φτάσεις και σε πολεμική σύγκρουση με τεράστιο τίμημα για τον αντίπαλο, διασφαλίζεις την ειρήνη και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα.
Αν θέλεις να έχεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο!
Στην περιοχή που ζούμε και με τους γείτονες που έχουμε, όλα τα υπόλοιπα συνιστούν συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Κατ αρχάς κε Καρύδη αρχίζετε το άρθρο σας με ένα επιπόλαιο λάθος-ανακρίβεια (ασυγχώρητο για κάποιον που θέλει να λέγεται έγκυρος αρθρογράφος) ,με μια απλή αναζήτηση θα βρίσκατε τα παρακάτω : The original Latin of the expression “if you want peace, prepare for war” comes from the book “Epitoma Rei Militaris,” by the Roman general Vegetius (whose full name was Publius Flavius Vegetius Renatus). The Latin is, “Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum.”