ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ
Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου Πρόγραμμα ‘’ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’ ακόμη και με μια απλή ανάγνωση, είναι βέβαιο πως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και των ΟΤΑ για τις αναγκαίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Η δημόσια διαβούλευση πρέπει να ενταθεί, τα Δημοτικά Συμβούλια και οι δημοτικές Παρατάξεις οφείλουν να εκφράσουν συγκεκριμένες θέσεις για την θέσπιση ρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτονομίας και της αυτοτέλειας των αυτοδιοικητικών θεσμών αλλά και της δημοκρατικότερης λειτουργίας τους.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ χρήσιμο είναι να μην αρκείται σε πολιτικές φωνασκίες που δίνουν την εντύπωση πως στοχεύουν σε προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες, αλλά να συντονίσει την αυτοδιοικητική προσπάθεια με την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων καθώς και να οργανώσει ποικίλες μορφές δράσης προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Επί συγκεκριμένων ζητημάτων του Σχεδίου Νόμου πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1.Είναι ορθή η θέσπιση της αναλογικής εκπροσώπησης στα Δημοτικά Συμβούλια. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι δικαιότερο και δημοκρατικότερο.
Οι περιλαμβανόμενες όμως στο Σχέδιο Νόμου διατάξεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του άρθρου 34 ακυρώνουν στη πράξη την λειτουργία της απλής αναλογικής που στοχεύει στην ευρύτερη δυνατή κοινωνική έκφραση κι αντιπροσώπευση στο Δ.Σ. Η διάταξη αυτή αντικαθιστά την παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 3852/2010 ( Καλλικράτη). Έτσι ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ‘’οι υποψήφιοι δήμαρχοι των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους’’ , στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου η διάταξη αντικαθίσταται με αποτέλεσμα όλοι οι επικεφαλής υποψήφιοι δήμαρχοι να μην εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι! Τούτο αυτονόητο είναι ότι αποθαρρύνει την δημιουργία δημοτικών Παρατάξεων, αφού θα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί επικεφαλής ως υποψήφιος δήμαρχος. Κατ΄ αυτό τον τρόπο η έκφραση της κοινωνικής δυναμικής όχι απλά συρρικνώνεται αλλά εξαφανίζεται. Κατά συνέπεια η θέσπιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής καθίσταται γράμμα κενό περιεχομένου. Η εν λόγω διάταξη πλήττει καίρια την έκφραση της λαϊκής βούλησης, τη δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών Συμβουλίων και θεωρούμε πως είναι βαθύτατα αντιδραστική. Γι αυτό ζητούμε ν΄ αποσυρθεί και η σχετική νομοθετική πρόβλεψη να παραμείνει ως έχει.
2. Ο αριθμός της ποσόστωσης των υποψηφίων συμβούλων του Συνδυασμού από κάθε φύλο είναι ορθότερο να είναι 30% και όχι 40%, που προτείνεται στο άρθρο 13 παρ. 4 περ. γ του Σχεδίου Νόμου.
3. Πρέπει να απαλειφθούν όλες οι διατάξεις που περιορίζουν αποφασιστικά την ελευθερία δράσης και λειτουργίας των ΟΤΑ όπως α) η θέσπιση Επόπτη Νομιμότητας από τον εκάστοτε Υπουργό, β) οι πρόσθετοι ελεγκτικοί μηχανισμοί με την καθιέρωση έκδοσης εγκυκλίων οδηγιών και γενικών κατευθύνσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών γ) ο περιορισμός της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, δ) η οικονομική κηδεμονία των Δήμων από τον Υπουργό Εσωτερικών. Η εποπτεία οφείλει να περιοριστεί σε απλό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
4. Είναι ορθή και σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή η μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια. Εφόσον το εκλογικό σώμα θεωρήσει πετυχημένη την θητεία μιας δημοτικής αρχής μπορεί να την επανεκλέξει προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματικό της σχεδιασμό.
5. Ο θεσμός του δημοτικού διαμεσολαβητή στο επίπεδο του Νομού οφείλει να περιοριστεί σε αρμοδιότητες γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι ελεγκτικού, που καταστρατηγούν το άρθρο 102 του Συντάγματος.
6. Η διάταξη για την ένταξη της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη, πρέπει να απαλειφθεί, γιατί αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο φόρο που αυξάνει τα φορολογικά βάρη των δημοτών και το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας.
7. Η ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων είναι θετική, γιατί αποτελούν τον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατ΄ επέκταση της οργανωμένης κοινωνίας. Πρέπει όμως να προβλεφτεί η διασφάλιση επαρκών πόρων, ανθρώπινου και εξειδικευμένου δυναμικού για να έχουν ουσία οι επιπλέον αρμοδιότητες που τους δίδονται.
8. Να δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που δεν θα είναι λιγότερος των δύο (2) μηνών.
9. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ότι οι ΟΤΑ μπορούν, αν ενισχυθούν ουσιαστικά, να συμβάλλουν -μεταξύ άλλων- στην παραγωγική ανασυγκρότηση και οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
10. Καλούμε επομένως την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο για τη θέσπιση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη λειτουργία των ΟΤΑ και ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειάς τους από το Κεντρικό Κράτος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΕΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ