Στην εποχή της πολυπλοκότητας είναι εύκολο να προκληθούν συγχύσεις και παρερμηνείες. Ιδιαίτερα όταν πάθη, εμμονές, πολιτικά μικροσυμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης. Έτσι οποιοδήποτε νέο κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται μέσα στη συνθετότητα της κρίσης, αξιώνει βαθύτερη κατανόηση και ερμηνεία. Είτε παγκόσμιο, είτε εθνικό είτε τοπικό.
Το διαχρονικό τοπικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του χώρου εναπόθεσής τους στην Κέρκυρα, έχει αξιοποιηθεί δεόντως από κυρίες και κυρίους, που εκπροσωπώντας τους εαυτούς τους άσκησαν και ασκούν πολλαπλάσια επιρροή αυτής που τους αναλογεί. Με την ευεξήγητη εκκωφαντική προβολή από το σύνολο σχεδόν των τοπικών ΜΜΕ, με το χάϊδεμα από ψηφοθηρικά κόμματα και παρατάξεις, αλλά και εξαιτίας της απολίτικης στήριξης ανεύθυνων συλλογικοτήτων, το ολίσθημα εξελίχθηκε σε κοινωνικό πρόβλημα.
Η κρίση απέδειξε ότι αναβαθμίζει την απήχηση του λαϊκισμού και μέσα από την πολυσημία του διοργανώνονται παίγνια με αναφορά στο ‘’΄λαό’’, στο δήθεν ‘’λαϊκό’’ και στο ‘’ κινηματικό’’. Οι διαβεβαιώσεις που δίνονταν ‘’ ούτε εδώ, ούτε εκεί’’ ουδέποτε προκάλεσαν το εύλογο ερώτημα των πανηγυριζόντων αποδεκτών τους ‘’ δηλαδή που;’’ Η ειρωνεία είναι πως το τίμημα της κοινωνικής και πολιτικής αυτής δυσπλασίας εισπράττουν και οι συμπράξαντες στην καλλιέργεια του φαινομένου. Άλλο πράγμα να λαϊκίζεις εκ του ασφαλούς κι άλλο να έχεις την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Στο παρελθόν οι ελάχιστοι που τόλμησαν να πουν αλήθειες αποδοκιμάστηκαν, υβρίστηκαν και ‘’έφαγαν μαύρο’’ στις εκλογικές διαδικασίες. Εθνικές και τοπικές.
Είναι προφανές ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, οι συναυλίες, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , οι παρεμβάσεις, οι συλλογές υπογραφών και η υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας και της φρασεολογίας του Απροσπέλαστου ή του Καλλωπιστικού δεν έχουν σχέση με κοινωνικούς αγώνες. Δεν αφορούν κινήματα ανατροπής της κατεστημένης εκμετάλλευσης των οικονομικά ασθενέστερων, της άρσης κοινωνικών ανισοτήτων ή της αποτροπής περιβαλλοντικής καταστροφής. Πρόκειται για μια σειρά αυθαιρεσιών, εκβιασμών και πράξεων κοινωνικής ομηρίας. Μικρές κοινωνικές ομάδες ποικίλης προέλευσης με αυθάδη πραξικοπήματα, στρέφονται κατά του κοινού συμφέροντος, της κοινής λογικής και του τόπου. Αδιαφορούν για την κρισιμότητα της πραγματικής κατάστασης. Είναι αμετακίνητοι και ενδιαφέρονται μόνο ‘’να περάσει το δικό τους’’. Όλοι οι άλλοι να κάνουν χιλιόμετρα πίσω. Αυτοί ούτε βήμα.
Παρά ταύτα παράγοντες και σχηματισμοί, με ιστορία και αγώνες στο λαϊκό κίνημα, έχουν παρασυρθεί ανεπίτρεπτα και στο βωμό της φθηνής ψηφοθηρίας εμφανίζονται να στηρίζουν και να οργανώνουν παρέες με εμμονικά μικροσυμφέροντα που έρχονται σε ανορθολογική σύγκρουση με την κοινωνική πλειοψηφία και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν ανισότητες ούτε ταξικός ανταγωνισμός σε βάρος της εργατικής τάξης ή των οικονομικά αδύναμων. Όσοι ανεύθυνα ψελίζουν τη σχέση του ενός με το άλλο, δεν πείθουν. Αντίθετα εκτίθενται και πολιτικά και κοινωνικά. Ανακοινώσεις κομματικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων που βροχηδόν εκδίδονται καθημερινά, είναι προσχηματικές. Αποσκοπούν αποκλειστικά να πλήξουν τον πολιτικό αντίπαλο αδιαφορώντας για την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις κι αποφεύγοντας να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό όμως δεν είναι κινηματική προοδευτική πολιτική αλλά ρηχός παλαιοκομματισμός. Επενδύουν ουσιαστικά σε μια αντιπολιτική της μνησικακίας. Όταν θ΄ αντιληφθούν το σφάλμα τους θα είναι αργά, ως συνήθως.
Αν σήμερα εισακουστούν και η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τι θα πουν άραγε σε όποιον προσβληθεί η υγεία του ή στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους; Πως θα δικαιολογηθούν στους μικροεπαγγελματίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους; Τι θα απαντήσουν όταν ερωτηθούν από τους μικροοφειλέτες πως θ’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Έτσι όπως ενεργούν εκτός από το κοινωνικό αδιέξοδο που προκαλούν, δίνουν χώρο και στον ακροδεξιό λαϊκισμό να ποζάρει πρωταγωνιστικά, αφού δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλοι τα ίδια λένε.
Όποιοι από τους παραπάνω πιστεύουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία στο νησί δε συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, δεν έχουν παρά να ζητήσουν τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, με τη ρητή δέσμευση ότι θα στηρίξουν ακόμη και με κινητοποιήσεις το όποιο αποτέλεσμά του.
Απαντήστε κι εσείς κ. Καρύδη:
1. Τι έγιναν τα λόγια τα ωραία τα μεγάλα περι σχεδιασμού της διαχείρισης σκουπιδιών στη Κέρκυρα;
2. Τι άλλαξε και από το “ούτε χαρτοπετσέτα στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης” έγινε ξαφινικά ΧΥΤΥ και ο μόνος τροπος
επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης η λειτουργία ΧΑΔΑ Λευκίμμης. Χωρις άδεια, με εναπόθεση
συμμικτων και όχι Υπολειμμάτων και δια παντός , όπως ήταν η πρώτη θέση του Δημάρχου. Η απόφαση
ΣτΕ να μιλάει για 8.000 τόνους και σήμερα ο Δήματχος στην ΕΡΤ1 για δύο χρόνια!!!
3. Η παράταξη σας , ως συνεργαζόμενη, φέρει τις ίδιες ευθυνες με το Δήμαρχο.
4. Απαντήστε λοιπόν τι κάνατε 4 χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Μήπως δε ζήσαμε
τα ίδια το 2016!!! ποιες ήταν οι ενέργειες σας μετέπειτα. Και πάλι το Τεμπλόνι!!! και όταν σας τελείωσε ,
η Λευκίμμη!!!
5. Οσον αφορα το “λαικισμό” που επικαλείστε δεν μένει, παρά να επισκεφθεί κάποιος απο όλους εσάς
σήμερα τη Λευκίμμη!!! Εγκλωβισμένοι πολίτες από αστυνομικές δυνάμεις που σπέρνουν το φόβο και
τη βία εν έτη 2018 από μία Αριστερή Κυβέρνηση σε μία κοινωνία άκρως Δημοκρατική, με θύματα-
αγωνιστες στον Εμφύλιο που έχουν γράψει ιστορία!!!!
6. Μεταφορά σκουπιδιών κάνετε κ. Καρύδη ή χρηματαποστολή, με ΜΑΤ μπρος -πίσω από τριαξονικές
νταλίκες που κινούνται στο δρόμο για τα Μεσωράχια που ήταν ένας καρόδρομος, καταπατόντας και
καταστρέφοντας περιουσίες, ελικόπτερα της αστυνομίας από αέρος!!!!
Με τιμές αρχηγού κράτους εισέρχονται στη Λευκίμμη τα σκουπιδια!!!
7. Δεν έχουμε κάν το δικαίωμα ελέγχου σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ, που μιλάει για υπολείμματα
και για ποσότητα 8.000 τόνων.
Ποιος θα απαντήσει για όλα αυτά; και σταματήστε να παίζεται το ρόλο του”θύματος” γιατί έχετε τις
ίδιες ευθύνες!!!
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΗ
Αγαπητέ κύριε Καρύδη, είσαι ενταγμένος σε μια δημοτική παράξη η οποία και προεκλογικά αλλά και ως δημοτική πλέον εξουσία δήλωνε σε κάθε κατευθυνση και με κάθε ευκαιρία πως δεν θα χρησιμοποιηθεί η χωματερή της Λευκίμμης…Εγώ δεν εξετάζω αν θα έπρεπε να χρησιμοιηθεί αυτός ο χώρος ή όχι, μένω απλά και μόνο στις κατηγορηματικές δηλώσεις του ΟΧΙ σας σαν παράταξη πάντα…Τα υπόλοιπα είναι ποιητικές αρλούμπες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ανθρώπων προηγούμενων δημοτικών αρχών και κυρίως της τωρινής υποτίθεται “προοδευτικής” δημοτικής αρχής του τέλους… Που όμως αποδεικνύεται στην πράξη και από την σπασμωδική αντιμετώπιση του προβλήματος “σκουπίδια” ότι στερούνται παντελώς νοικοκυριού και απλής σκέψης για το αύριο, γεγονός που χαρακτηρίζει τους περισσότερους από όσους ασχολούνται με τα κοινά και στη καθημερινή προσωπική τους πορεία…
Ο αθρογράφος λέει τα εξής αυτονόητα:
1) Είναι ανόητο το σύνθημα «ούτε στη Λευκίμμη, ούτε πουθενά τα σκουπίδια». Από τη στιγμή που υπάρχουν σκουπίδια, κάπου θα πρέπει να πάνε.
2) Μέχρι να βρεθεί λύση ανακύκλωσης ή να φτιαχτεί εργοστάσιο επεξεργασίας ή οτιδήποτε άλλο, οι επιλογές θα είναι 2: ή σκορπάμε τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια όλης της Κέρκυρας ή τα στέλνουμε στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης. Μας αρέσει-δεν μας αρέσει, έτσι έχει η κατάσταση.
3) Σύμφωνα με το (2) οι πολιτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν το να φύγουν τα σκουπίδια από τη Λευκίμμη, ουσιαστικά υποστηρίζουν το να επαναδιασπαρούν αυτά στους δρόμους όλου του νησιού. Όπερ εξόχως αντιλαϊκόν (εκτός από ανόητο), κι ας συνοδεύεται από πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ.
4) Η στάση των αλληλεγγυων στην Λευκίμμη οργανώσεων, εκτός από αντιλαική [βλ. (3)] και ανόητη [βλ. (2)] είναι και ανήθικη, καθόσον εκμεταλλέυεται το πρόβλημα δυστυχισμένων ανθρώπων. Είναι σημαντικό, καταλαβαίνω, το να θέλει να επιβιώσει και ν’ αναπτυχθεί μια οργάνωση, αλλά υπάρχουν και όρια…
5) Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την εξουσία κατάλαβε πως είναι άλλο να φωνάζεις και άλλο να διεκδικείς. Δε λέω, έχει πλάκα να λέμε ό,τι μας κατέβει, αλλά αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική, όσο και αν την ψιμιθιώσουμε με κυνηγιτό με την αστυνομία. Αυτό, είπαμε, το κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (δυστυχώς μόνο όταν πήρε στα χέρια την καυτή πατάτα του προβλήματος). Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν και όλοι οι ψηφοθήρες που καταβροχθίζουν (αλληλέγγυα) τον πόνο των Λευκιμμιωτών, και να αρχίσουν να ερευνούν για μια λύση του προβλήματος, όπου αυτή και θα πρέπει να διεκδικηθεί.