Ένας νέος ξενοδόχος, ο Μπάμπης Βούλγαρης αποτελεί εδώ και μερικές ημέρες το νέο Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Διαδεχόμενος τον Παναγιώτη Μπράμο, που επί δεκαετίες αποτελούσε τον “ισχυρό” άνδρα της Ένωσης.
Τέλος εποχής κι αρχή μιας νέας…
Στόχος της νέας αυτής εποχής, κατά τον Βούλγαρη, είναι να υπάρξει μια νέα πνοή στην ΕΞΚ, κάτι που απαιτεί, βεβαίως, πολύ δουλειά και υπομονή.
Όσο για το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ένωση; O Bούλγαρης υποστηρίζει πως αυτό είναι να έρθει πιο κοντά στον Κερκυραίο ξενοδόχο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Corfu Magazine, ο νέος Πρόεδρος της ΕΞΚ αναφέρεται στα νέα του καθήκοντα, στο πλάνο που οραματίζεται να πραγματοποιήσει, αλλά και στην περίφημη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
- «Η ΕΞΚ να έρθει πιο κοντά στον Κερκυραίο ξενοδόχο»
- «Πιστεύω πολύ στην συλλογική διαπραγμάτευση»
- «Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από ένα μείγμα ξενοδόχων μικρών και μεγάλων μονάδων, ανθρώπων νέων αλλά και έμπειρων»
ΕΡ.:Μετά από πολλά χρόνια προεδρίας του Παναγιώτη Μπράμου στην Ένωση Ξενοδόχων, αυτή πέρασε σε σένα, έναν, κατά πολύ, νεότερο άνθρωπο. Πως προέκυψε η εκλογή σου και τι σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη σου, αυτή η αλλαγή σκυτάλης;
ΑΠ.:Ο Παναγιώτης Μπράμος υπήρξε ο στυλοβάτης της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας για περίπου σαράντα χρόνια και είναι τιμή μου που τον διαδέχομαι. Είχα την τύχη να θητεύσω δίπλα του ως Ά Αντιπρόεδρος τα τελευταία τρία χρόνια και από την συνεργασία μας να μάθω πολλά. Έτσι όταν μου έγινε η πρόταση από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να αναλάβω Πρόεδρος δέχτηκα, γιατί πιστεύω οτι ως σύνολο μπορούμε να προσφέρουμε στην Κερκυραϊκή ξενοδοχεία. Το καινούργιο ΔΣ απαρτίζεται από ένα μείγμα ξενοδόχων μικρών και μεγάλων μονάδων, ανθρώπων νέων με όρεξη και ανθρώπων με μακρά εμπειρία. Θέλω να πιστεύω ότι η αλλαγή θα φέρει μια νέα πνοή στην ΕΞΚ. Αλλά αυτή η πνοη απαιτεί πολύ δουλειά και υπομονή.
ΕΡ.:Πόσο εύκολο ή δύσκολο, είναι για ένα άνδρα, στην ηλικία σου, να “τρέχει” στο διοικητικό κομμάτι, ξενοδοχεία και παράλληλα, να έχει εκλεγεί στην προεδρία της Ένωσης;
ΑΠ.:Πιστεύω ότι όταν αγαπάς κάτι, τότε βρίσκεις το χρόνο να το κάνεις. Κλειδί στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι να έχεις καλούς συνεργάτες. Ανθρώπους στους οποίους να μπορείς να βασιστείς και με τους οποίους να μοιράζεσαι κάποιες κοινές αρχές και ένα όραμα για το μέλλον.
ΕΡ.:Αλήθεια, τι σημαίνει για ένα νέο επιχειρηματία/ξενοδόχο, όπως εσύ, αυτή η θέση; Κι αν αυτές, οι πρώτες ημέρες στην προεδρία, σου έχουν φανεί ευκολότερες ή δυσκολότερες απ’ ότι, αρχικά, περίμενες;
ΑΠ.:Σίγουρα είναι τιμή για μένα να εκπροσωπώ ως Πρόεδρος ένα κλάδο που αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία του νησιού μας. Η θέση αυτή έχει ευθύνες και απαιτεί θυσίες. Οι πρώτες μέρες στην προεδρία έφεραν μια δημοσιότητα στην οποία δεν ήμουν συνηθισμένος και στην οποία έπρεπε σιγά σιγά να προσαρμοστώ. Αυτό για μένα ήταν ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι.
ΕΡ.:Ποια είναι τα 3-4 πρώτα πράγματα που οραματίζεσαι να πραγματοποιήσεις, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης Ξενοδόχων; Ποιο είναι το βασικό marketing plan που θα ήθελες να υπάρξει για την Κέρκυρα;
ΑΠ.:Το πρώτο πράγμα που πιστεύω ότι χρειάζεται η Ένωση είναι να έρθει πιο κοντά στον Κερκυραίο ξενοδόχο. Να αφουγκραστούμε τα προβλήματα του και να δουλέψουμε μαζί του ώστε να βρούμε λύσεις. Σημαντικό επίσης είναι βελτιώσουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ένωσης αλλά και του ξενοδόχου γενικότερα. Συμβάλλουμε πολλά ως επιχειρηματίες στο κοινωνικό σύνολο, με έντονο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και βοηθάμε στην τουριστική προβολή του νησιού μας πληρώνοντας έξοδα διαφήμισης και προβολής, είτε μέσω ταξιδιωτικών οργανισμών, είτε μέσω των social media αλλά αυτή η προσφορά μας δεν βγαίνει όσο θα έπρεπε προς τα έξω. Πιστεύω επίσης πολύ στην συλλογική διαπραγμάτευση. Ως Ένωση πρέπει να φέρουμε συμφωνίες για τα μέλη μας με οφέλη που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν ατομικά. Η Κέρκυρα, δυστυχώς, τα τελευταία αρκετά χρόνια από θέμα marketing τρέχει στον “αυτόματο πιλότο”. Είναι βασική ανάγκη, η δημιουργία ενός DMO (Destination Marketing Organization) που θα τρέξει όλη την τουριστική διαχείριση και προώθηση του νησιού μας. Θα πρέπει να εκπονηθούν έρευνες και μελέτες από τεχνοκράτες και σε συνέχεια, οι φορείς και οι αρχές του νησιού να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αξιοποιηθούν σωστά τα αποτελέσματα των ερευνών. Γνωρίζω πως έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να το καταλάβουν όλοι πως χρόνος δεν περισσεύει και η Κέρκυρα μας το χρειάζεται άμεσα.
ΕΡ.:Αμέσως μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων, είδαμε πολλές συναντήσεις του νέου συμβουλίου με τις αρχές του τόπου. Ποιες οι πρώτες σου σκέψεις, μετά από αυτές; Κι αν θεωρείς πως είχαν, όντως, εποικοδομητικό χαρακτήρα;
ΑΠ.:Οι πρωτες συναντήσεις με τις αρχές έγιναν για να υπάρχει, καταρχήν, μια γνωριμία με τα νέα πρόσωπα του διοικητικού μας συμβουλίου και μετά για να συζητηθούν θέματα που απασχολούν το κλάδο αλλά και την Κέρκυρα σαν σύνολο. Από αυτές τις συναντήσεις ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και εκφέραμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας. Γνώμη μου είναι πως πρέπει πάντα να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος με την πολιτεία και τις τοπικές αρχές χωρίς, όμως, να προσδοκάς πάντα σε αποτελέσματα.
ΕΡ.:Που υπερτερεί και που υστερεί το τουριστικό προΐον της Κέρκυρας; Κι όσον αφορά τα… αρνητικά, αν αυτά μπορούν να διορθωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα;
ΑΠ.:Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας είναι πολλά και οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Εκτός της φυσικής ομορφιάς των τοπίων μας και την αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης μας πρέπει να μύησουμε τον επισκέπτη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μέσω των πολλων μορφών της, όπως είναι η μουσική και η γαστρονομία. Σύμφωνα με τις τελευταιες τουριστικές έρευνες παγκοσμίως ο σύγχρονος επισκεπτης ενδιαφέρεται περισσότερο για εμπειρίες και μέσω της φιλοξενίας και των παραδόσεων μας σαν Κέρκυρα έχουμε πολλά να του προσφέρουμε. Σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τουρισμό μας σαν νησί είναι η έλλειψη υποδομών και ότι δεν έχουμε βρει λύσεις σε προβλήματα που σε προηγμένα τουριστικά κράτη του κόσμου έχουν λυθεί πολλές δεκατίες πριν, όπως είναι η διαχείριση των απορριμάτων. Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια και οι λύσεις τους δεν διαφαίνεται πως θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.
ΕΡ.:Η φετινή χρονιά, λένε πολλοί ειδικοί του τουρισμού, πως θα είναι καλύτερη από την περυσινή για την Κέρκυρα. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;
ΑΠ.:Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση σε σχέση με πέρσι, που ήταν μια θετική χρόνια για τον τουρισμό μας. Επειδή ομως ο τουρισμός εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τα αποτελέσματα. Θέλω όμως να πιστεύω πως θα πάμε καλύτερα.
ΕΡ.:Πιστεύεις πως πλην του κλασικού τουρισμού (καλοκαίρι, όμορφες παραλίες) που γνωρίζουμε, η Κέρκυρα μπορεί να “παίξει” και σε άλλα είδη εναλλακτικού τουρισμού, ούτως ώστε, να διευρύνει αρκετά την τουριστική διάρκεια της σεζόν;
ΑΠ.:Η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Απαιτεί την συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, αφου ανοιχτά ξενοδοχεία χωρίς ανοιχτά εστιατόρια, μαγαζιά, αρχαιολογικούς χώρους κλπ δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για να μπορέσουμε σαν προορισμός να προσελκύσουμε τουρισμό κατά τις περιοδούς μη αιχμής πρέπει να εστιάσουμε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνέδριακος τουρισμός, ο περίπατητικος τουρισμός κ.α. Γνώμη μου είναι πως η επιμήκυνση πρέπει να γίνει με μικρά και σταθερά βήματα (μια με δυο εβδομάδες κάθε ένα-δυο χρόνια) με την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ, συνεδρίων που από μόνα τους θα αποτελέσουν με τα χρόνια πόλο έλξης επισκεπτών.
Δημοσιεύτηκε στο Corfu Magazine Μαΐου