Πωλητήριο στο Λιμάνι της Κέρκυρας βάζει το ΤΑΙΠΕΔ, παρά την κερδοφορία που παρουσιάζει, καθώς αυτό –σύμφωνα με τον πρόεδρό του- αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το… χάπι χρυσώθηκε πάντως, με το επιχείρημα πως μια πώληση δεν γίνεται μόνο για το αντίτιμο αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους!..
Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Άρης Ξενόφος επισκέφθηκε σήμερα την Κέρκυρα όπου είχε συνάντηση το πρωί με το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και στη συνέχεια με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σπ. Στεφανίδη.
Τραπεζικό στέλεχος ο ίδιος (διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εργάστηκε για χρόνια ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε Τράπεζες και σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε πως οι διαδικασίες πώλησης τόσο του λιμανιού της Κέρκυρας όσο και αυτών της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης, βγαίνουν «στο σφυρί» χωρίς πάντως να έχει διευκρινιστεί ακόμα ούτε το τί ακριβώς παραχωρείται ούτε το ζητούμενο τίμημα.
«Πακέτο» με τη μαρίνα της Σπηλιάς;
Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΟΛΚΕ, εξετάζονται όλες οι παράμετροι και τα ενδεχόμενα, τα οποία θα διαμορφωθούν εκτός από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του λιμανιού και από τις διαθέσεις των ενδεχόμενων επενδυτών.
Μάλιστα, ισχυρό ενδεχόμενο αποτελεί, όπως φαίνεται, το λιμάνι να δοθεί «πακέτο» με την υπό ολοκλήρωση μαρίνα της Σπηλιάς, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται όσον αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον τομέα της κρουαζιέρας.
Αναπτυξιακή προοπτική
Κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Κέρκυρας δεν έχει σχέση μόνο με το αντίτιμο που θα εισπραχθεί και το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Στόχος είναι η δημιουργία υπεραξίας και ανάπτυξης τα οποία η πολιτεία δεν μπορεί να πετύχει στο βαθμό που ένας ιδιώτης, δικτυωμένος και με ισχυρή δραστηριότητα στον υπό δραστηριοποίηση κλάδο, θα πράξει.
Ως παράδειγμα ανέφερε τον Πειραιά και την Cosco, που έχουν ανεβάζει το λιμάνι πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και το έχουν φέρει δεύτερο σε δραστηριότητα και αξία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με προοπτική σε σύντομο διάστημα να κατακτήσει την πρώτη θέση – εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να έρθει υπό δημόσια διαχείριση.
Δεν θα πωληθεί, θα ενοικιαστεί
Ο κ. Ξενόφος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει εκποίηση του λιμανιού, τουλάχιστον με τη μορφή που ακολουθήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ο αγοραστής (Cosco) απόκτησε περισσότερο από το 60% των μετοχών του φορέα που έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Η πρόθεση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των αεροδρομίων, με παραχώρηση της χρήσης της εγκατάστασης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 20 έως 30 χρόνια.
Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν με το τί ακριβώς θα παραχωρηθεί αλλά και για τις προβλέψεις προστασίας συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές παραμέτρους χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλα αυτά θα εξεταστούν…
Συνάντηση με Νικολούζο για το παραλιακό μέτωπο
Ο κ. Ξενόφος ξεναγήθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ στους χώρους του λιμένος, ενώ νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Κέρκυρας Κ. Νικολούζο συζητήθηκε το θέμα της απόδοσης του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Κέρκυρας, κάτι για το οποίο έχει ήδη λάβει απόφαση το Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος (άλλωστε αποτέλεσε δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα), χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το όριο της παραχώρησης (ο Δήμος διεκδικεί τόσο τα καταστήματα στο Καφέ Γυαλί θεωρώντας ότι αποτελούν υποκείμενη του δημόσιου δρόμου περιουσία αλλά και το χώρο της έκτασης μπροστά από το Εμπορικό Κέντρο, από τα καρνάγια μέχρι το βιολογικό καθαρισμό).
Κουβέντα για Ερημίτη…
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλησε να αναφερθεί στις θέσεις του Ταμείου, αναφέροντας ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωσή του και θα σχηματίσει άποψη και γνώση για όλα αυτά τα ζητήματα σε δεύτερο χρόνο, μετά την έλευση ικανού διαστήματος από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ανάλογη απάντηση έδωσε σε ερώτηση και για την υπόθεση του Ερημίτη, για την οποία δεν έκανε καμία περαιτέρω αναφορά.
Στην Ηγουμενίτσα
Μετά την Κέρκυρα, ο Α. Ξενόφος επισκέφθηκε και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενώ είχε προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, δύο λιμενικές εγκαταστάσεις – κλειδιά για τη χώρα μας, όπως ανέφερε, λόγω του διαμετακομιστικού οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού.
Παράδοση των «κλειδιών της πόρτας»…
Μετά την εκποίηση αεροδρομίου και λιμανιού, όλες οι πύλες εισόδου της Κέρκυρας θα ελέγχονται πλήρως από ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει… Τιμολογιακές πολιτικές, πολιτικές πρόσβασης, προσανατολισμός ανάπτυξης, σχέσεις με ανταγωνιστικές εταιρίες, θα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς να έχει το κράτος και η Αυτοδιοίκηση παρά ελάχιστες έως μηδαμινές δυνατότητες παρέμβασης, παρά το ότι αεροδρόμιο και λιμάνι αποτελούν τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για ολόκληρη την τουριστική (και όχι μόνο) οικονομία της περιοχής. Το μέλλον θα δείξει, όπως έχουν τα πράγματα, αν η εξέλιξη αυτή θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όπως ο κ. Ξενόφος υποστήριξε σήμερα από την Κέρκυρα ή αν η απώλεια των κλειδιών των πυλών της Κέρκυρας θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην τοπική κοινωνία και την ευημερία της…