Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η αύξηση της κίνησης στο κερκυραϊκό αεροδρόμιο έπιασε το 27,9%. Μόνο η Κως είχε μεγαλύτερη αύξηση. Στο 11,1% η αύξηση, συνολικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Όπως διαβάζουμε στο newmoney.gr
Έως και τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με την επιβατική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαίου να φτάνει το 11,1%. Μεταξύ των αεροδρομίων που είχαν σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν της Κω (29,8%), της Κέρκυρας (27,9%), της Σαντορίνης (21,7%), αλλά και της Κεφαλονιάς (42,9%) και φυσικά της Καβάλας με άνω από 120%, ως αποτέλεσμα των έργων στο Μακεδονία και της εκτροπής πτήσεων από την Θεσσαλονίκη.
Τα στοιχεία, παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport κ. Alexander Zinell, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το σύνολο του έτους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθούν επί το δυσμενέστερο οι πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία.
Η θετική πορεία των περιφερειακών αεροδρομίων επιβεβαιώνεται και από την αύξηση κατά 19,8% της διεθνούς κίνησης (3.916.000 από 3.268.000 επιβάτες) στο πεντάμηνο παρά το γεγονός ότι η εγχώρια επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 1%. Κατά τον κ. Zinell η μείωση αυτή αποδίδεται στα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στο αεροδρόμιο των Χανίων.
Σε ότι αφορά την ταυτότητα των επιβατών, την πρώτη θέση στο πεντάμηνο στις διεθνείς αφίξεις, κέρδισαν οι Γερμανοί με μερίδιο 25,4% και ακολουθούν οι Βρετανοί με 22,3%, οι Ολλανδοί με 6,9% και οι Ιταλοί (4,9%). Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Fraport στις νέες συνεργασίες της εταιρείας όπως οι απευθείας πτήσεις της Qatar Airways (και της Flydubai) από το Ντουμπάι προς Μύκονο και Σαντορίνη.
Ο επικεφαλής της Fraport Greece, χαρακτήρισε περιορισμένες τις αυξήσεις στις χρεώσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, επισημαίνοντας ότι οι τιμές που απολαμβάνουν οι επιβάτες συνδέονται κυρίως με τον ανταγωνισμό σε κάθε αεροπορική γραμμή. Δεν δίστασε μάλιστα να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια που πλέον έχουν περάσει στο Υπερταμείο. Αν και προσεχτικός στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Fraport έχει κάποιες ιδέες για αυτά και παρέπεμψε στην μητρική εταιρεία για περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναφερόμενος στην διαιτησία με το ελληνικό δημόσια, ο κ. Ζinell δήλωσε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Επανέλαβε μάλιστα τις σοβαρές ελλείψεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι όταν παρέλαβε τα αεροδρόμια δεν λειτουργούσαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα και πως η εταιρεία αγόρασε 10 καινούργια οχήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece είχε εγείρει αποζημίωση ύψους 60 εκ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και η αρμόδια επιτροπή της είχε επιδικάσει 23 εκ. ευρώ. Το δημόσιο έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο και αναμένεται η σχετική απόφαση.
Χθες η διοίκηση της Fraport Greece ανέφερε ότι η εταιρεία έχει λάβει πλέον όλες τις απαιτούμενες άδειες για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το σχέδιο αναβάθμισης προβλέπει την κατασκευή πέντε νέων τερματικών σταθμών (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη και Κως), την επέκταση άλλων πέντε τερματικών, την ανακαίνιση τεσσάρων καθώς και την αναβάθμιση 15 διαδρόμων προσαπογειώσεων. Στην Θεσσαλονίκη προχωρά έργο ύψους άνω των 87.000.000 ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Τότε θα ολοκληρωθούν και τα έργα στην Κέρκυρα, ύψους 35.780.000 ευρώ και στην Κω (περί τα 44.000.000 ευρώ), ενώ το 2019 θα λειτουργήσει ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς, μια επένδυση ύψους περί τα 24.000.000 ευρώ και το 2020 της Μυτιλήνης.