Με βάση την Κέρκυρα, δημιουργήθηκε επιτέλους το πρώτο δίκτυο με 5 τουλάχιστον υδατοδρόμια.
- Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Μεταφορών
- Δεν “πρόλαβε” το φετινό καλοκαίρι η αδειοδότηση, πάμε για του χρόνου
- Το πρώτο δίκτυο με Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα και Πάτρα
- Πρόβλεψη επενδύσεων για 250 εκατ. ευρώ στα υδροπλάνα
- Τι ζητούν επιπλέον οι εταιρίες από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν
Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια τα υδροπλάνα ετοιμάζονται να πετάξουν από τον Μάιο κατ’ αρχάς στο Ιόνιο, καθώς το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, έχοντας ως βάση την Κέρκυρα.
Το υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε το σχετικό σχέδιο νόμου, με την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων στη χώρα.
Στις προθέσεις του υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, είναι το σχέδιο νόμου για τα υδροπλάνα, όπως έχει αποφασιστεί σε τετραμερή συνάντηση, να μεταφραστεί και σε τρεις ακόμη γλώσσες (Βουλγαρικά, Ρουμανικά και Σέρβικα) με σκοπό τη δημιουργία βαλκανικού δικτύου υδατοδρομίων.
«Με τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων της Λευκάδας και του Μεγανησίου, σε συνδυασμό με τα τρία υδατοδρόμια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) με ανάδοχο την “Ελληνικά Υδατοδρόμια” θα δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων στο Ιόνιο, ώστε να καθίσταται βιώσιμη η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας.
Τι ζητούν επιπλέον οι εταιρίες
Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes, οι οποίες έχουν καταφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.
Εκπρόσωποι των εταιρειών που επενδύουν στο χώρο, έχουν καταθέσει προτάσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο σε 10 συνολικά σημεία για να βελτιωθεί η προοπτική απογείωσης των υδροπλάνων από το Μάιο.
Μεταξύ αυτών είναι:
να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να δημιουργήσουν υδατοδρόμια, παράδειγμα οι διαχειριστές λιμένων ή μαρίνων
Να μπορεί ο ιδιώτης να εκπαιδεύσει προσωπικό
επιμέρους θέματα που αφορούν τα κεφάλαια εταιρειών που ζητούν άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, το πρόγραμμα ασφαλείας, τον εξοπλισμό, τα δικαιολογητικά των φακέλων, τις προϋποθέσεις για το πτητικό έργο, τη μετοχική σύνθεση των κατόχων των αδειών, τη μεταβίβαση αδειών κ.ά.
Με 19 θέσεων υδροπλάνα
Μία από τις εταιρείες που θα πετάξουν στο συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι η K2 Airwaves, η οποία θα φέρει στην Ελλάδα δύο δικινητήρια υδροπλάνα 19 θέσεων, καναδικής κατασκευής. Τα Twin Otter ήταν το μοντέλο υδροπλάνων που είχε ξαναπετάξει στην Ελλάδα, αλλά και αυτά που πραγματοποιούν πτήσεις σε Καναδά και Μαλδίβες.
Τα υδροπλάνα θα έχουν βάση την Κέρκυρα και θα μπορούν να πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια, charter πτήσεις, καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (Νοσοκομειακών, Cargo, Έρευνας-Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Γενικής αεροπορίας, Αεροπορικών εργασιών κ.λπ.).
Γαλιατσάτος: Ακολουθούν Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος
Η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κατέθεσε τους τεχνικούς φακέλους για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων Λευκάδας και Μεγανησίου σχεδιάζοντας να δραστηριοποιηθεί σε ένα εκτενές δίκτυο.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της «Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» και της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για την αδειοδότηση των δύο υδατοδρομίων η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων των ΜΠΕ ώστε στη συνέχεια οι φάκελοι να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο. Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί υδατοδρόμια στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στην Πάτρα.
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τη συμπλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Ιονίου. Μετά τη Λευκάδα και το Μεγανήσι ακολουθούν η υποβολή των φακέλων για τα υδατοδρόμια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς και η ολοκλήρωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Ζακύνθου, ούτως ώστε, το επόμενο διάστημα με πλήρες δίκτυο υδατοδρομίων στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, να πετάξουν τα υδροπλάνα. Η σημασία αυτού του εγχειρήματος για την οικονομία, τον τουρισμό, τη συγκοινωνία και τη συνοχή της Περιφέρειας είναι προφανής», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θ. Γαλιατσάτος.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα πάντως με τα πλάνα των δύο εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναζητείται η κατασκευή υδατοδρομίου στην Αττική ως Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο αλλά… όχι μόνο ένα. Εξετάζεται η κατασκευή ενός στην Ελευσίνα, αλλά και ενός δεύτερου για την Αν. Αττική, ανάλογα με το αν θα αποφασισθεί ότι αυτό της Ελευσίνας θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις στη Δ. Αττική ή ολόκληρης της Αττικής. Για τη Θεσσαλονίκη προορίζεται το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Β. Ελλάδας, ενώ μελετάται άλλο ένα στην Αλεξανδρούπολη.
Διαβάστε εδώ καλύτερα για τα υδροπλάνα από μία συνέντευξη που έδωσε πρώην ιδοκτήτης υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παναγιώτου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ArGo Airways (υδροπλάνα)
http://www.travelnikos.com/exoteriko/ellines/sunenteuxi-konstantinos-panagiotou-argo-airways-mexico/