Μη συμφωνία σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία θα θεωρείται πλέον “τρίτη χώρα” με ό,τι σημαίνει αυτό για κάθε τουρίστα. – Διαβατήρια, τέλη, δασμοί αλλά και περιαγωγή κινητής, διεθνείς άδειες οδήγησης, τελωνειακοί έλεγχοι και ουρές σε αεροδρόμια και λιμάνια για τους Άγγλους!
Οι Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές αλλαγές, δυσλειτουργίες και έξτρα χρεώσεις για τα ταξίδια τους εντός Ε.Ε. σε περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit. Το ίδιο όμως αντιμετωπίζουν και οι ευρωπαϊκές και, κατ΄ επέκταση, οι ελληνικές και κερκυραϊκές τουριστικές επιχειρήσεις! Η Κέρκυρα, στην οποία οι Βρετανοί κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, μπροστά στα δυσοίωνα σενάρια ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη σαιζόν…
Μη συμφωνία σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία θα θεωρείται πλέον “τρίτη χώρα” με ό,τι σημαίνει αυτό για κάθε τουρίστα που έρχεται από τη Ρωσία, την Ινδία, το Καζακστάν ή το Πράσινο Ακρωτήριο! Διαβατήρια, τέλη, δασμοί αλλά και περιαγωγή κινητής, διεθνής άδειες οδήγησης, τελωνειακοί έλεγχοι και ουρές σε αεροδρόμια και λιμάνια για τις “υπόλοιπες χώρες”. Πόσο θα επηρεάσουν όλες αυτές οι αλλαγές τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Άγγλων, οι οποίοι κατά τα 3/4 επιλέγουν Ευρώπη για τα διεθνή ταξίδια τους; Πόσο μάλλον όταν αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο το τι θα επικρατήσει από πλευράς συμφωνιών το καλοκαίρι του 2019 και οι τουριστικοί οργανισμοί και αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει τους επόμενους μήνες να προετοιμάσουν πτήσεις, πακέτα, συμβόλαια και καταλύματα;
Να αναμένουμε… σοκ;
Η μη επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας, ενδέχεται να προκαλέσει οικονομικό “σοκ” σε πολλές τουριστικές περιοχές και χώρες της Ε.Ε. Τα τρία τέταρτα όλων των υπερπόντιων ταξιδιών που πραγματοποιούν οι Βρετανοί είναι στην Ευρώπη. Έρευνα από την Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων διαπίστωσε ότι οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου δαπανούν 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες το 2017 ήταν η Ισπανία με 19 εκατομμύρια Βρετανούς να επισκέπτονται τη χώρα, και τη Γαλλία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Πιο ακριβά!
Και αν λόγω του επικείμενου Brexit και της λόγω αυτού πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της αγγλικής λίρας, η Μ. Βρετανία έχει γίνει το 2018 πολύ ελκυστικός προορισμός με αποτέλεσμα να βλέπει αύξηση στις τουριστικές αφίξεις της τάξεως του 6% με έσοδα – ρεκόρ στις 24,6 δισ. στερλίνες, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, ακριβαίνει κατά πολύ από την άλλη πλευρά τα ταξίδια των Άγγλων στο εξωτερικό!
Επιπλέον, οι Βρετανοί ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν επιπλέον ασφάλιση για επείγουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εάν μια “συμφωνία” σημάνει απώλεια της δυνατότητας να νοσηλευτούν δωρεάν στο ευρωπαϊκό σύστημα υγείας που απολαμβάνουν τώρα στις διακοπές τους!
Όλα θολά!
Και όλα αυτά, παραμένουν ακόμα εξαιρετικά θολά την ώρα που βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο, τα τουριστικά πακέτα αρχίζουν και κλείνουν και οι αεροπορικές εταιρίες προγραμματίζουν τους επόμενους μήνες τις πτήσεις τους για το επόμενο καλοκαίρι! Με τι δεδομένα θα σχεδιαστεί η πορεία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη για το 2019;
Η σύγκρουση Βρετανίας – Ευρώπης για το είδος του Brexit οδηγεί απ΄ ότι φαίνεται σε σφοδρή σύγκρουση των δύο πλευρών και ένας τομέας που κινδυνεύει να πληρώσει κατά πολύ το… “μάρμαρο” δείχνει να είναι ο τουριστικός!
Η Πρωθυπουργός του Η.Β., Τερέζα Μέι, μιλώντας χθες Δευτέρα στο BBC ανέφερε ότι το ζήτημα των επαγγελματικών ταξιδιών και του τουρισμού, θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων: “Έχουμε προτείνει μια πρόταση η οποία βασίζεται σε μια αμοιβαία συμφωνία. Επιδιώκουμε να διαπραγματευτούμε την κίνηση ανθρώπων για τους σκοπούς αυτούς”.
Επιπλέον 7 ευρώ;
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Times δημοσίευε δήλωση πηγής από την Ε.Ε. που υποστήριξε ότι “οι Βρετανοί πολίτες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν online αίτηση πριν να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν μαζί με την καταβολή τέλους 7 € (£ 6.20) για εξουσιοδότηση διάρκειας έως και τριών ετών. Το σύστημα είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο καθεστώς μετανάστευσης είναι στο χέρι του Η.Β. για να θέσει τις βάσεις του. Έχουμε δύο αρχές σε αυτό: την αμοιβαιότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων μεταξύ των υπηκόων της ΕΕ. ”
Τι ενδέχεται να αλλάξει σε διαβατήρια, πτήσεις, roaming, άδειες οδήγησης
Οι Βρετανοί τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν χώρες της Ε.Ε., ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μετά το Brexit ένα υποχρεωτικό τέλος και μία on line διαδικασία υποβολής αίτησης, για να διασχίσουν τα σύνορα!
Αυτό αναφέρεται σε πληθώρα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη Μ. Βρετανία μετά από αναφορές της ίδιας της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, χθες Δευτέρα, κατά τη συνδιάσκεψη των Τόρρις, του Συντηρητικού Κόμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μεταξύ των νέων κανόνων που θα ισχύσουν (ανάλογων με αυτούς που επικρατούν για κάθε τρίτη χώρα), οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στις διακοπές τους μετά το Brexit θα πρέπει επίσης να… “υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας και ποινικού μητρώου πριν φτάσουν”!
Διαβατήρια και ελευθερία διακινήσεις επιβατών
Μια από τις μεγάλες ανησυχίες σχετικά με το σενάριο “μη συμφωνίας” είναι ο δυνητικός αντίκτυπος στην ισχύ του βρετανικού διαβατηρίου. Μετά το δημοψήφισμα και τις ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς της μελλοντικής ιθαγένειας, χιλιάδες δικαιούχοι – τόσο μετανάστες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και βρετανοί μετανάστες που ζουν αλλού στην ΕΕ – υπέβαλαν αίτηση για ένα δεύτερο διαβατήριο μέσω διπλής εθνικότητας.
Μετά το Brexit, οι Βρετανοί κάτοχοι διαβατηρίων θα γίνουν “υπήκοοι τρίτων χωρών”, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρίσκεται πλέον στην ενιαία αγορά. Τα διαβατήρια που είναι παλαιότερα των εννέα ετών κατά την ημερομηνία του ταξιδιού θα πρέπει να ανανεωθούν (με τρέχον κόστος £ 75,50), διαφορετικά θα υπάρχει πιθανή άρνηση εισόδου.
Ίσως μια από τις πιο συμβολικές αλλαγές θα είναι ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα δουν τα πορφυρά ευρωπαϊκά διαβατήρια τους να επιστρέψουν στο μπλε από τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ουρές τα τελωνεία, τον έλεγχο διαβατηρίων και την ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να εισέλθουν στη Βρετανία.
Αεροπορικά ταξίδια
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί σήμερα να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε αεροπορική διαδρομή εντός της ΕΕ, αλλά η σκλήρυνση της στάσης της βρετανικής κυβέρνησης για μη συμφωνία, προκαλεί ανησυχίες για ένα δυσοίωνο σενάριο: οι αεροπορικές εταιρείες με άδεια εκμετάλλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτούν εκατοντάδες νέες συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών εντός αναθεωρημένου ρυθμιστικού πλαισίου.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να εξασφαλίσουν δύο τύπους αδειών για πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο:
άδεια αλλοδαπού μεταφορέα και άδεια ασφαλείας από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ομοίως, οι αεροπορικές εταιρείες με άδεια εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειάζονταν τόσο άδεια από όλες τις αρμόδιες εθνικές αρχές, όσο και ρητή εξουσιοδότηση ασφαλείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.
Το Brexit θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις μετακινήσεις προς χώρες εκτός ΕΕ. Για παράδειγμα, η συμφωνία ανοικτών ουρανών ΕΕ – ΗΠΑ το 2007 επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στις αγορές του άλλου. Αυτή η διατλαντική συμφωνία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί.
Οι αεροπορικές εταιρείες με άδεια εκμετάλλευσης της ΕΕ με ιδιοκτησία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν τον τρόπο διαπραγμάτευσης των αδειών διαδρομής. Οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ πρέπει να ανήκουν κατά πλειοψηφία και να ελέγχονται αποτελεσματικά από υπηκόους της ΕΕ ώστε να δικαιούνται άδεια εκμετάλλευσης.
Όλες αυτές οι επιπλοκές θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων για τον πελάτη.
Οπωσδήποτε για τους επιβάτες, οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας θα παραμείνουν στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις και τα αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνουν ασφαλή. Όχι όμως απαραίτητα στις ίδιες τιμές και με τις ίδιες διευκολύνσεις για τις εταιρίες, κυρίως αυτές του χαμηλού κόστους…
Πράσινη κάρτα και άδεια οδήγησης
Αν οι Βρετανοί θελήσουν να οδηγήσουν το δικό τους όχημα ή να ενοικιάσουν ένα όχημα εντός της Ε.Ε., θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το Brexit. Μετά τον Μάρτιο του 2019, η άδεια οδήγησης του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην είναι πλέον επαρκής για να οδηγήσει ένας Άγγλος στην Ευρώπη. Χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί οδηγοί θα χρειαστούν διεθνείς άδειες οδήγησης (IDP) για να συνοδεύσουν τη βρετανική τους άδεια οδήγησης και ενοικίασης αυτοκινήτου.
Το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, ενδέχεται να χρειαστεί να εκδοθεί τα έτη 2019 και 2020, μεταξύ 100.000 και 7.000.000 (!) διεθνών αδειών. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύπου διεθνούς άδειας εντός Ε.Ε., και ένας οδηγός από τη Μ. Βρετανία θα χρειαστεί και τις δύο για να ταξιδέψει από τη Γαλλία στην Ισπανία!!!
Χρεώσεις περιαγωγής
Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό, οι Βρετανοί θα θελήσουν προφανώς να μιλήσουν με το σπίτι τους και τους φίλους τους μέσω του κινητού τους. Αυτό θα έχει, όπως φαίνεται, σημαντικό επιπλέον κόστος αφού η “μη συμφωνία” μπορεί να επηρεάσει την περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων. Από τον Ιούνιο του 2017, οι Βρετανοί στο εξωτερικό έχουν απολαύσει της συμφωνίας “Roam Like from Home” που εξασφαλίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η περιαγωγή εντός της ΕΕ δεν γίνεται με επιπλέον κόστος. Στο “κακό” σενάριο, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας της ΕΕ θα είναι σε θέση να χρεώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και η περιαγωγή χωρίς χρέωση δεν θα είναι πλέον εδώ!
Για το ρεπορτάζ, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις πηγές: TheTimes.co.uk – Theweek.co.uk – theconversation.com – www.travelmole.com – Traveldailynews.co.uk
Πάγωμα στις συνομιλίες για τις πτήσεις σε ένα non-deal Brexit
Ανατράπηκαν οι προσπάθειες της Μ. Βρετανίας στο να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο μετάβασης για τις αεροπορικές εταιρείες σε περίπτωση ενός non-deal Brexit από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Richard Moriarty επικοινώνησε με τον EASA τον Ιούνιο, επισημαίνοντας ότι ένα κοινό πρόγραμμα μετάβασης είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν οι πτήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ και δεν θα επηρεαστούν από το Brexit. Ο EASA είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης και της ρύθμισης και υπάρχει κίνδυνος, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στο να μην αναγνωρίζονται οι άδειες και τα πιστοποιητικά που εκδίδει η CAA. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι οι Βρετανοί πιλότοι που πετούν με αεροσκάφη εγγεγραμμένα στην ΕΕ, να υποβάλουν αίτηση για νέες άδειες από κράτος της ΕΕ ή ότι τμήματα αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν και εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως στο εργοστάσιο της Airbus, δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αεροσκάφη της ΕΕ.
Ωστόσο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA, Patrick Ky, δήλωσε ότι τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρις ότου υπάρξει σαφήνεια σε οποιοδήποτε μελλοντικό νομικό πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ. Σε δήλωσή του ο EASA ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν θα ήταν χρήσιμες σε αυτό το σημείο, αφού το πλαίσιο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούν δεν είναι γνωστό. Επίσης πρόσθεσε πως θα είναι «ανοιχτός για τεχνικές συζητήσεις» μόλις γίνει σαφές το μελλοντικό πλαίσιο. Η CAA δήλωσε: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει στον EASA να συζητήσει μαζί μας σχετικά με τις λεπτομερείς τεχνικές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σε ένα no-deal σενάριο. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες αμέσως».
Πηγή:
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – http://www.theweek.co.uk/brexit/96861/britons-facing-eu-tourism-fee-post-brexit – http://theconversation.com/no-deal-brexit-what-it-could-mean-for-british-tourists-and-air-travel-103357 – https://www.travelmole.com/news_feature.php?news_id=2034297&c=setreg®ion=2
Το Brexit περιορίζει τις διακοπές των Βρετανών στην Ευρώπη
Μια ανησυχητική διάσταση της εποχής μετά το Brexit αποκαλύπτει έρευνα της βρετανικής εταιρίας ενοικίασης σπιτιών, Sykes Holiday Cottages, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί Βρετανοί είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν διακοπές στο εξωτερικό μετά την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.000 καταναλωτών στο Ην. Βασίλειο, δείχνει, αντίθετα, ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα, καθώς, μεταξύ άλλων, το 65% των Βρετανών εκφράζει ανησυχίες για πτώση της αξίας της λίρας, με αποτέλεσμα τα ταξίδια του εξωτερικού να ακριβύνουν.
Έξι στους 10 εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την περίθαλψη στο εξωτερικό η οποία μέχρι σήμερα είναι δωρεάν.
Άλλα ζητήματα που απασχολούν τους Βρετανούς σε σχέση με το Brexit, περιλαμβάνουν τις χρεώσεις roaming στα κινητά, προβλήματα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα και ακυρώσεις πτήσεων.
Τέσσερις στους 10 ανησυχούν για χάος στα οδικά ταξίδια και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων για τις δυσκολίες που συνεπάγεται το Brexit σε σχέση με τα διαβατήρια των κατοικίδιων τους (27%).
Η Sykes Holiday Cottages προσδοκά φέτος αύξηση 29% στις κρατήσεις για τα 12.000 συνολικά σπίτια της στο Ην. Βασίλειο.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή-κλειδί για τον προγραμματισμό των διακοπών του ερχόμενου καλοκαιριού και επικρατεί αβεβαιότητα ανάμεσα στους Βρετανούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόση θα είναι η αξία των χρημάτων τους ή τι θα συμβεί με την ιατρική περίθαλψη, επομένως, περιμένουμε ότι πολλοί θα παραμείνουν για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sykes, Graham Donoghue.
Ο εσωτερικός τουρισμός είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές περιοχές του Ην. Βασιλείου και η περαιτέρω ενίσχυσή του θα ωφελήσει πολλές επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες της χώρας, τόνισε.
Σεναρια επιστημονικης φαντασιας!Ποτε δεν χρειαζονταν βιζα οι Βρετανοι πολιτες για να επισκευτουν τη χωρα μας.Παντοτε υπηρχαν διμερεις συμφωνιες προς ωφελος και των δυο χωρων!Εκτος και εαν η Γερμανικη αυτοκρατορια που ακουει στο ονομα ΕΕ απαγορευσει στη χωρα μας διμερεις διαπραγματευσεις που δεν αρεσουν στη Μερκελ!Αλοιμονο εαν χαθει απο την Ελλαδα ο Βρετανικος τουρισμος που για πολλες δεκαετιες ηταν ο αιμοδοτης του τουριστικου μας προιοντος!Εαν τα πραγματα οδηγηθουν στα ακρα θα ειναι ανθρακες οι θησαυροι της παραμονης μας στο Γερμανικο γκετο της ΕΕ!!!