Στο ΦΕΚ τα πρώτα βήματα της διαδικασίας αδειοδότησης και μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο
Δύο συχνότητες με 10 έως 18 σταθμούς η κάθε μία προβλέπονται για Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα
Αδειοδότηση παρόχου δικτύου έως το τέλος Μαΐου, προκήρυξη για ραδιοφωνικές άδειες εντός του 2018-01-22
Παράλληλη εκπομπή με τα αναλογικά FM για 18 μήνες από τη χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών
Από 20 έως 36 θα είναι οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας (πλην ΕΡΤ και πανελλήνιας εμβέλειας) που χωράνε στο φάσμα όπως προβλέπεται από το νέο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων (DAB) που δημοσιεύτηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο αριθμός αυτός μάλλον υπερκαλύπτει τις πραγματικές δυνατότητες και το αναμενόμενο ενδιαφέρον στην περιοχή μας, με τους υπερθεματιστές (επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό) να μπορούν να κάνουν αίτηση για εκπομπή είτε από το Κέντρο Εκπομπής Παντοκράτορα, είτε από το αντίστοιχο κέντρο εκπομπής στη Θεσπρωτία ή και από τα δύο σημεία αλλά με αυξημένο τίμημα!
Χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων
Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων Ψηφιακού Ραδιοφώνου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και, σύμφωνα με το σχέδιο, η χώρα χωρίζεται σε 34 περιοχές. Σε κάθε περιοχή θα διατεθεί ένας δίαυλος για τα προγράμματα της ΕΡΤ (εκεί θα μεταδίδονται όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας ραδιόφωνα του κρατικού φορέα μαζί με αυτό της Βουλής), ένας δίαυλος για τα πανελλαδικά ιδιωτικά ραδιόφωνα (με χωρητικότητα από 10 έως 18 πανελλαδικά ραδιόφωνα) αλλά και από 1 έως 6 δίαυλοι για περιφερειακά ραδιόφωνα, ανάλογα με την περιοχή.
Η Κέρκυρα, μαζί με την Ηγουμενίτσα
Η Κέρκυρα έχει ενταχθεί στην ίδια ζώνη με την Ηγουμενίτσα, όπου θα υπάρχουν δύο κέντρα εκπομπής, ένα σε κάθε νομό, τα οποία θα έχουν δύο συχνότητες.
Στην υπόλοιπη χώρα, για τους τοπικούς σταθμούς η Αττική (μαζί με τμήμα της Βοιωτίας και τη Νότια Εύβοια) έχουν 6 συχνότητες, η Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς) έχουν 3, Πάτρα – Βόλος και Ηράκλειο από 3 επίσης και όλες οι άλλες περιοχές από 2, πλην Χαλκιδικής που έχει μόνο μία.
Σε κάθε δίαυλο θα υπάρχει πολυπλεξία, όπως συμβαίνει και με την ψηφιακή τηλεόραση. Αυτό σημαίνει πως κάθε συχνότητα θα μπορεί να φιλοξενεί από 10 έως 18 ραδιοφωνικούς σταθμούς με φάσμα που θα καταλαμβάνει χώρο που μπορεί να εκπέμπει σήμα 2Mbps συνολικά, όπου κάθε σταθμός θα μπορεί να χρησιμοποιεί από 36Kbps έως και 112Kbps (για πολύ υψηλή ποιότητα ήχου) σε κωδικοποίηση HE-AAC v2.
Τιμή εκκίνησης παρόχου από 2.800€
Η τιμή κάθε άδειας για πάροχο δικτύου (η εταιρία η οποία θα εκπέμπει τους σταθμούς κάθε περιοχής) διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Στην Κέρκυρα, η τιμή εκκίνησης είναι 2.800 ευρώ για εκπομπή από μία συχνότητα και 5.600 ευρώ για εκπομπή και από δεύτερη συχνότητα (δίαυλο).
Το ποσό αυτό είναι η τιμή χορήγησης άδειας παρόχου, εφ΄ όσον δεν υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από τις άδειες που θα δοθούν. Αν όμως υπάρξει πληθώρα προσφορών, τότε τις άδειες θα λάβουν αυτοί που θα δώσουν το μεγαλύτερο ποσό.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πιο ακριβές άδειες είναι –όπως αναμενόταν- στην Αττική με τιμή εκκίνησης 77.300 ευρώ ανά δίαυλο, ενώ οι πανελλαδικές άδειες τιμώνται στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ!
Στη Θεσσαλονίκη οι άδειες έχουν τιμή εκκίνησης τα 31.400 ευρώ ενώ ακολουθούν η Λάρισα (10.400 ευρώ), Πάτρα (6.600), Λαμία (6.400) και Ηράκλειο (6.000 ευρώ).
Άλλη η τιμή για τις άδειες
Τα χρήματα αυτά καλύπτουν μόνο την τιμή για τους παρόχους δικτύου (το αντίστοιχο της Digea). Η τιμή αγοράς της άδειας εκπομπής ραδιοφωνικού σταθμού, η οποία –όπως και στην τηλεόραση- θα έχει δεκαετή διάρκεια, θα καθοριστεί στον επόμενο διαγωνισμό που θα αφορά τους ίδιους τους σταθμούς.
Άλλωστε, εκτός της άδειας, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός, θα πρέπει επίσης να καταβάλλει μηνιαίο τίμημα στον πάροχο δικτύου ο οποίος θα αναλαμβάνει τη διάθεση του πομπού και όλων των εξόδων του στο κέντρο εκπομπής.
Μάλιστα, θα υπάρχει δυνατότητα για ανταγωνισμό στον τομέα αυτό, αφού περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν τη σχετική άδεια παρόχου δικτύου.
Ανώτατη τιμή
Ας σημειωθεί ότι θα προβλέπεται ώστε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στην τιμή που κάθε πάροχος δικτύου θα επιτρέπεται να χρεώνει σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό. Η ανώτατη τιμή θα προκύπτει μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα συμπεριλαμβάνει το κόστος χρήσης, το κόστος εγκατάστασης των πομπών και το συνολικό αριθμό των σταθμών που θα εκπέμπουν στην περιοχή.
Το χρονοδιάγραμμα για τις «Digea» του ραδιοφώνου
Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία συμμετοχής στον διαγωνισμό για τους παρόχους ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων περιγράφονται στην προκήρυξη που εκδόθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με απόφαση του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Ν. Παππά, τέθηκε σε ισχύ χθες, με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Πρόπκειται για το διαγωνισμό που αφορά τις εταιρίες που θα «στήσουν» τους ψηφιακούς πομπούς και θα συμβάλλονται με τα υπό αδειοδότηση ψηφιακά ραδιόφωνα ανά περιοχή (όπως η Digea για την τηλεόραση).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής, με φακέλους προσφορών έως τις 17 Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα δημοσιευθεί και η λίστα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Έως τις 11 Μαΐου υπάρχει περιθώριο για υποβολή ενστάσεων και έξι ημέρες αργότερα η ΕΕΤΤ θα αποφανθεί επ αυτών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαγωνιστική διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου 2018 με την αποσφράγιση προσφορών και την ανακοίνωση των υπερθεματιστών απο την ΕΕΤΤ.
Το τίμημα διαφέρει στις εταιρίες που ενδιαφέρονται για τη (μία και μοναδική) άδεια ψηφιακού παρόχου πανελλαδικής εμβέλειας και για τις (περισσότερες) άδειες περιφερειακής εκπομπής.
Για την πρώτη κατηγορία, η εταιρία θα πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο 1,4 εκατ. ευρώ με το οποίο θα πιστοποιείται ότι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δίκτυο και την παροχή υπηρεσιών, σε επίπεδο εθνικής εμβέλειας.
Για τη δεύτερη κατηγορία, το ποσό αυτό ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.
Στην προκήρυξη προβλέπεται επίσης και ένα ανώτατο όριο για το ενοίκιο που θα πληρώνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (πάροχοι περιεχομένου) για να εκπέμπεται το σήμα τους από τους αδειούχους παρόχους δικτύου.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού ραδιοφώνου με απλά λόγια
DAB+ for dummies!
Για όσους… δεν πολυκαταλαβαίνουν τα προηγούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, μία σύγκριση με τα γνωστά σε όλους μας mp3 είναι η εύκολη λύση για να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το ψηφιακό ραδιόφωνο.
Η συνολική ταχύτητα των 2Mbps αφορά τη συχνότητα εκπομπής, δηλαδή όλους τους σταθμούς που εμπεριέχονται σε ένα δίαυλο. Με μία μικρή ανοχή για διόρθωση λαθών στη λήψη (ή όπως ονομάζεται η εν λόγω τεχνολογία, ECC) σημαίνει πως όσοι σταθμοί εκπέμπουν συνολικά από την εν λόγω συχνότητα, θα πρέπει αθροιστικά να έχουν ποιότητα εκπομπής τα 2.000 Kbps. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας σταθμός θα μπορεί να εκπέμπει με την ταχύτητα (bitrate) στα 64Kbps (κάντε την αντιστοιχία με την ποιότητα των mp3 που έχετε κάποτε κατεβάσει και εσείς σε κινητό ή υπολογιστή), άλλος στα 32Kbps και άλλος στα 96Kbps. Η πρόσθεση των bitrate κάθε σταθμού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1800-1900Kbps.
Λόγω της πολύ πιο σύγχρονης τεχνολογίας κωδικοποίησης από αυτή του γνωστού μας mp3 (δηλαδή της κωδικοποίησης HE-AAC v2) θα μπορούσε κανείς να πει πως ένας στερεοφωνικός ήχος στα 128Kbps mp3 είναι αντίστοιχος με 32 Kbps έως 48Kbps HE-AAC v2.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο που βασίζεται στην πρόζα και όχι στη μουσική, θα μπορεί να εκπέμπει σε χαμηλότερο bitrate από ένα ραδιόφωνο τύπου Τρίτου Προγράμματος με κλασσική μουσική, που χρειάζεται μεγαλύτερη πιστότητα ήχου.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για το πόσα ραδιόφωνα θα επιτρέψει να εκπέμπουν σε κάθε δίαυλο, ωστόσο, σίγουρα θα κυμαίνεται στον αριθμό που έχουμε αναφέρει (από 10 έως 18 σε κάθε δίαυλο – συχνότητα).
Οι συχνότητες εκπομπής
Οι συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί για το ψηφιακό ραδιόφωνο, δεν έχουν σχέση με τα FM και βρίσκονται στην «μπάντα» των VHF ΙΙΙ (εκεί περίπου που παλαιότερα εξέπεμπε αναλογικά η ΕΡΤ-1).
Για την Κέρκυρα (και την Ηγουμενίτσα), οι συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί είναι δύο και, συγκεκριμένα, οι 9C και 9D (παράλληλα με την 9A στην οποία θα εκπέμπει η ΕΡΤ και η 9B από την οποία θα εκπέμπουν τα ιδιωτικά πανελλαδικής εμβέλειας).
Οι συχνότητες της Κέρκυρας θα είναι:
9A (ΕΡΤ): 202,928 MHz
9B (Ιδιωτικά πανελλαδικά): 204,640 MHz
9C (Ιδιωτικά τοπικά): 206,352 MHz
9D (Ιδιωτικά τοπικά): 208,064 MHz
Θα… κλείσουν έτσι ξαφνικά τα FM;
Όχι, για μερικά χρόνια τα FM δεν θα πάψουν να υπάρχουν και οι αναλογικοί σταθμοί θα εκπέμπουν παράλληλα με τους ψηφιακούς. Το διάστημα της μετάβασης θα είναι σαφώς ομαλότερο από αυτό που ζήσαμε με την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται στο ράδιο είναι διαφορετικές μεταξύ τους, σε σύγκριση με την τηλεόραση που ήταν οι ίδιες.
Αποκωδικοποιητές όπως στην τηλεόραση
Τουλάχιστον 18 μήνες πριν από την αλλαγή τεχνολογίας, το πέρασμα δηλαδή από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο, θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών επειδή η μετάβαση αυτή επηρεάζει τον τερματικό εξοπλισμό λήψης των χρηστών ραδιοσταθμών ελεύθερης λήψης.
Παράλληλα, θα εξεταστούν οι δυνατότητες προμήθειας ειδικών δεκτών για αυτοκίνητα και αναλογικά στερεοφωνικά, στο πρότυπο των «αποκωδικοποιητών» που προμηθευτήκαμε για το τηλεοπτικό σήμα.