Και (όχι και τόσο) ξαφνικά, ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας, νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Νίκος Δένδιας, καλεί την κυβέρνηση να διώξει την NCH Capital από τον Ερημίτη και να πάρει πίσω την έκταση για να την αποδώσει στον κόσμο ώστε να… τη χαρεί η νεολαία!
Από υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, πολέμιος της εκποίησης του Ερημίτη με το αίτημα να ακυρωθεί η πώληση στην NCH, να το πάρει πίσω το ΤΑΙΠΕΔ και να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία ώστε να τον χαρούν οι πολίτες και η νεολαία της Κέρκυρας, εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας.
Πάντως, οι δηλώσεις δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία» αφού είχε ήδη δείξει τις προθέσεις του όταν τον Οκτώβριο δήλωνε προβληματισμένος από την αλλαγή των όρων της παραχώρησης.
Στη δήλωσή του στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ενδιαφέρον έχει το ότι επικαλείται αντιδράσεις «ξένων φίλων της Κέρκυρας» οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην εκστρατεία καθαρισμού που διοργάνωσε το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης πριν από μερικές ημέρες.
Πλήρης διαφοροποίηση: «Καταστροφή αν κτιστεί»
Ενδεικτικό του μεγέθους διαφοροποίησης Δένδια από την επίσημη θέση του κόμματος στο οποίο είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι ότι όχι μόνο αντιδρά στην αλλαγή όρων (υποστηρίζει ότι άλλο παραχώρηση χρήσης για συγκεκριμένο διάστημα και άλλο εκποίηση της ιδιοκτησίας), αλλά τώρα κάνει λόγο για καταστροφή για τον τόπο αν κτιστούν τα 37.000 τετραγωνικά μέτρα, όρος που ούτως ή άλλως, υπήρχε από την αρχή της προκήρυξης και, σίγουρα, την εποχή που ο ίδιος συμμετείχε στην κυβέρνηση!
Η δήλωση Δένδια
Στη δήλωσή του στο Δημόσιο Ραδιόφωνο (στην εκπομπή του Λυκούργου Σκιαδόπουλου), ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Το να είναι μία έκταση εγκαταλελειμμένη και άχρηστη, αυτό δε βοηθάει. Όμως, αν υπάρχει δυνατότητα αυτή η έκταση να συντηρηθεί και να αποδοθεί σε μία νοήμονα χρήση σε όφελος των κατοίκων της περιοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής, αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Και υπάρχουν φίλοι της Κέρκυρας, ξένοι φίλοι της Κέρκυρας οι οποίοι ήταν παρόντες εκεί την Κυριακή. Οι οποίοι έχω την αίσθηση –δεν μπορώ να δεσμεύσω κανέναν- ότι είναι διατεθειμένοι σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος απέδιδε τη χρήση στο κοινό, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης ώστε το κοινό πραγματικά, όχι απλώς να υπάρχει αυτή η έκταση παρατημένη αλλά να την απολαμβάνει υπό την αληθινή έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της το κοινό και η νεολαία της Κέρκυρας. Και, βέβαια, μην κοροϊδευόμαστε, είναι προτιμότερη από οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει ο επενδυτής να αποχωρήσει, η έκταση να μεταβιβαστεί πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ, και από εκεί και πέρα να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που συζητήσαμε πριν. Ούτως ή άλλως, αφενός η διαδικασία πώλησης μετά τη μίσθωση, η διαδικασία απώλειας της κυριότητας 170 στρεμμάτων έναντι δύο εκατομμυρίων και το πλάνο αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης 37 χιλιάδων τ.μ. σύν τα υπόγεια, ο Θεός ξέρει πόσα σε αυτή την περιοχή, μόνο καταστροφή θα είναι για τον τόπο».
(Ακούστε το σχετικό απόσπασμα εδώ)
Αντιδρούν οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες περιουσιών λόγω… τιμών!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι και… αμελητέας επιρροής οι αλλοδαποί, κυρίως Βρετανοί, που διαθέτουν περιουσία και βίλες στην ευρύτερη περιοχή της Κασσιώπης και του Αγίου Στεφάνου και οι οποίοι αντιδρούν σφόδρα με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η επένδυση. Πολλοί από αυτούς, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν και… μεγάλα πορτοφόλια και κύρος, φέρονται να υποστηρίζουν –λένε πάντα οι πληροφορίες του CorfuPress.com- ότι ενδεχόμενη ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην –πάλαι ποτέ προστατευόμενη λόγω Natura- έκταση αλλά και δεκάδων κτισμάτων για πώληση βιλών, θα υποβαθμίσει και θα μειώσει την αξία των περιουσιών της ευρύτερης περιοχής (οικόπεδα, βίλες) που, σήμερα είναι από τις ακριβότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Φατήρας: Στασιμότητα
Στην εξέλιξη της υπόθεσης του Ερημίτη μίλησε σήμερα επίσης στο Δημόσιο Ραδιόφωνο και ο πρόεδρος του συλλόγου Ερημίτη Πλους, Δημήτρης Φατήρας. Ο κ. Φατήρας χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την εξέταση των κινδύνων που μπορεί να υπάρξουν για την εθνική ασφάλεια με τη μεταφορά του ναυτικού φυλακίου. Ουσιαστική είναι και η εξέταση την έντασης του συλλόγου ως προς τον αποχαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης του ναυτικού φυλακίου σε περίπτωση που αυτό μεταφερθεί από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Δένδιας στο ΣΚΑΙ τον Οκτώβριο
Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Ν. Δένδιας έχει αφήσει ερωτηματικά για την υπόθεση της επένδυσης – εκποίησης του Ερημίτη. Ο έχων διατελέσει βουλευτής Κέρκυρας, μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο, είχε δηλώσει στο ΣΚΑΙ σε τηλεοπτική εκπομπή ότι έχει πολλές επιφυλάξεις: «Και το κοιτάω. Γιατί έγινε συμπληρωματικός διαγωνισμός τώρα για το δικαίωμα επί της γης που θα έμενε στο ελληνικό δημόσιο. Και αλλάζει τελείως τη φιλοσοφία. Και επειδή κάτι δεν μου αρέσει, το κοιτάω νομικά. Προσφυγές υπάρχουν ήδη. Θέλω να πω ότι εμείς δεν είμαστε γενικά με σημαία που γράφει, μόνο επενδύσεις με κάθε όρο. Είμαστε επιλεκτικά υπέρ αυτών που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας για τον Έλληνα πολίτη».
…Και η ερώτηση της Ν.Δ.
Πάντως, η τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία πήρε ως κόμμα επίσημη θέση, ήταν στη Βουλή την ίδια περίοδο με την πρώτη δήλωση Δένδια, όταν και ο αρμόδιος τομεάρχης, βουλευτής Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολας, κατηγόρησε την κυβέρνηση –με αφορμή τις αντιδράσεις Δήμου Κέρκυρας και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων απέναντι στην εκποίηση- ότι την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις, τίθενται εμπόδια στην υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στον τουρισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα: «Σε μία συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, υπάρχουν μηχανισμοί που συστηματικά θέτουν εμπόδια στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Πρόσφατο παράδειγμα, η αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη (αμφότεροι προσκείμενοι στην κυβέρνηση) να επιχειρούν να εμποδίσουν την υλοποίηση μιας επένδυσης, που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό μας και θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή. Η επένδυση αφορά σε υποδομές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με εξοχικές κατοικίες και μαρίνα. Έχει τις προδιαγραφές για να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αλλά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Πέρα από την υπογραφή της σύμβασης, έχει ήδη εγκριθεί από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, εγκρίθηκαν, τόσο η πολεοδομική μελέτη και η χωροθέτηση της μαρίνας, όσο και οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα αφαλάτωσης από την οποία θα καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης των εγκαταστάσεων. Η δημοτική αρχή της Κέρκυρας, που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να εμποδίσει την υλοποίηση των έργων και τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Με βάση τη σύμβαση, το αντίτιμο της παραχώρησης ανήλθε σε 23 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία που πλειοδότησε θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 75 εκ. ευρώ και τα ⅔ του ακινήτου θα παραμείνουν προσβάσιμα στο κοινό».
Μηπως το θυμήθηκε λίγο αργα; Μήπως όλα ξεκίνησαν όταν ηταν ο ίδιος υπουργός; Αλήθεια γιατί δεν παρέμεινε στην Κέρκυρα υποψήφιος βουλευτής και να ηγηθεί του κινήματος κατά της επένδυσης του Ερημήτη μαζί με τη ΛΑΕ; Τώρα είναι λίγο αργα!!! Τώρα πού θέλει να γίνει αρεστός; Μήπως κάτι έχει κακοφανεί στους γείτονες του Ερημήτη τους Ρότσιλντ; Λέω εγώ τώρα!!!