Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με παρέμβασή του προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, που αφορούν τη διάθεση πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων με πάχος τοιχώματος 50-70 μικρών (μm) που αποκλειστικά διαθέτουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στους καταναλωτές.
Επιπροσθέτως ζήτησε την αποφυγή άμεσης διενέργειας ελέγχων και επιβολής προστίμων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής των φορολογικών ταμειακών μηχανών και των λογισμικών τους.
Με σημερινή επιστολή του συλλόγου προς τα μέλη του σχετικά με την απόφαση για τα μέτρα και τους κανόνες σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών και προς αποφυγή λαθών που θα οδηγήσουν σε επιβολή προστίμων, διευκρινίζονται τα εξής παρακάτω:
1. Από 01.01.2018 σταμάτησε η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές των πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
2. Οι διατάξεις της ανωτέρω αποφάσεως δεν εφαρμόζονται στα περίπτερα και στους εμπόρους που ασκούν υπαίθριο εμπόριο.
3. Η ανωτέρω απόφαση δεν αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στους πελάτες τους για την μεταφορά των αγορών τους αποκλειστικά χάρτινες σακούλες.
4. Επίσης δεν αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στους πελάτες τους αποκλειστικά πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο των 70 μικρών (μm).
5. Η ανωτέρω απόφαση αφορά επιχειρήσεις που διαθέτουν στους πελάτες τους, για την μεταφορά των αγορών τους, πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρών (μm).
Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν οι εξής κατηγορίες στις οποίες μπορεί να ανήκει ένας έμπορος ή σε μία ή συνδυαστικά σε περισσότερες από αυτές:
– Πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 15 μικρά (μm), που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων, όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων. Οι σακούλες αυτές δεν υπόκειται σε κανένα τέλος.
– Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μm). Οι σακούλες αυτές υπάγονται στο περιβαλλοντικό τέλος των 0,03 λεπτών πλέον ΦΠΑ. Το τέλος αυτό αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο ως πρόσθετο είδος “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ”, και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών. Υπόκειται σε ΦΠΑ κανονικού συντελεστή και αποδίδεται, υποβάλλοντας δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο στην ΑΑΔΕ.
– Πλαστικές σακούλες μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρών (μm) συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών ή τσαντών μεταφοράς με το ίδιο πάχος τοιχώματος. Οι σακούλες αυτές τιμολογούνται με κριτήρια τιμολόγησης της κάθε επιχείρησης, χρεώνονται στον καταναλωτή στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ. Το ποσό της χρέωσης αυτής δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ αλλά μόνο ο ΦΠΑ.
Για την αποφυγή λαθών και επιβολή προστίμων προτείνεται:
– Να επιβεβαιώσει ο έμπορος από τον προμηθευτή του ή από το τιμολόγιο αγοράς, το πλάτος τοιχώματος των πλαστικών σακουλών που διαθέτει στους πελάτες του, ώστε να γνωρίζει σε ποια ή ποιες κατηγορίες ανήκει.
– Σε όποια κατηγορία και να ανήκει ο έμπορος πρέπει, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, να αναρτήσει πινακίδα με το λεκτικό «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος 0,03 πλέον ΦΠΑ, με σκοπό τη μείωση χρήσης τους».
– Εάν διαθέτει το κατάστημα σακούλες από 50 μέχρι 70 μικρών (μm) ακριβώς από κάτω θα αναφέρεται: « Οι πλαστικές σακούλες 50-70 μικρών (μm) χρεώνονται ……πλέον ΦΠΑ» ανάλογα με τη χρέωση της επιχείρησης.
– Κατόπιν συνεννόησης με τον λογιστή – φοροτεχνικό και τον τεχνικό συντήρησης των φορολογικών μηχανών των καταστημάτων, θα πρέπει να προβεί ο έμπορος, άμεσα, στις απαιτούμενες τροποποιήσεις για την αποφυγή των προβλεπόμενων προστίμων που ανέρχονται από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.
– Δεν θα πρέπει να προβούν οι έμποροι σε μεγάλες παραγγελίες νέων σακουλών εάν αυτές δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες από την ανωτέρω απόφαση ειδικές σημάνσεις διότι μετά τις 10.06.2018 δεν επιτρέπεται η διάθεση σακουλών χωρίς τις νέες σημάνσεις.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ