Τις βασικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού αλλά και το τι πρόκειται να ισχύσει όσον αφορά την τουριστική προβολή, τη βελτίωση νομοθετικών προβλέψεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού, το θαλάσσιο τουρισμό και άλλα ζητήματα παρουσίασε η Παναγιώτα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια τουριστικής πολιτικής Υπουργείου Τουρισμού.
Η κα Διονυσοπούλου, μίλησε μεταξύ άλλων για το νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό αλλά και τις αλλαγές και βελτιώσεις στις διατάξεις για τις τουριστικές δραστηριότητες.
Ας σημειωθεί ότι κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το “Θεματικό Τουρισμό – ειδικές μορφές τουρισμού όπου μεταξύ άλλων, προωθούνται αλλαγές που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων.
Οι μορφές θεματικού τουρισμού
Ο τουρισμός υπαίθρου διακρίνεται σε 5 κατηγορίες: αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός. Καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου.
• Ο αθλητικός τουρισμός διακρίνεται σε τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων και τουρισμό αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας. Όσοι ασκούν επιχειρηματικά τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας.
• Θεσπίζεται επίσης Ειδικό Σήμα Αθλητικού Τουρισμού, πενταετούς διάρκειας, που χορηγείται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.
• Για τον τουρισμό γαστρονομίας, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας από το Υπουργείο Τουρισμού από τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την ποιότητα και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
• Σχετικά με τον συνεδριακό τουρισμό, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων όχι μόνον από τουριστικά γραφεία αλλά και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από σωματεία και ενώσεις προσώπων που οφείλουν στο διακριτικό τίτλο τους ή στους καταστατικούς σκοπούς τους να περιέχουν τον όρο «Συνεδριακές Υπηρεσίες» (Congress). Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να γνωστοποιούν τη δραστηριότητά τους με την καταχώρισή τους στο Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων το οποίο δημιουργείται στο ΜΗ.Τ.Ε που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού.
• Ως προς τον τουρισμό υγείας, φορέας τήρησης του Μητρώου Ιατρικού Τουρισμού εφεξής θα είναι ο ΕΟΠΥΥ αντί του Υπουργείου Τουρισμού.
• Για τον πολιτιστικό τουρισμό και τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η καταβολή τέλους υπέρ του ΤΑΠ.
Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μπορεί να τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού επιλεγμένες δράσεις όπως διοργανώσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμοί και φεστιβάλ, αν κρίνεται ότι στοχεύουν στην ενίσχυση των προαναφερόμενων ειδικών μορφών τουρισμού.