Από το 1929 που ιδρύθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, σε μια κίνηση της χώρας να οργανώσει την προσπάθειά της για διεθνή προβολή στο εξωτερικό, η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί.
Ήταν τότε που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αφίσες, μιας και η αφίσα ήταν το κύριο διαφημιστικό μέσο εκείνη τη περίοδο. Επιστρατεύονται καλλιτέχνες, ζωγράφοι, εικαστικοί και φωτογράφοι και το αποτέλεσμα είναι άκρως γοητευτικό, με βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς.
Στο πέρασμα των χρόνων πολλές από τις αφίσες παραμένουν άκρως εντυπωσιακές, εμπνευσμένες, καλόγουστες και μοναδικές.
Παρότι σήμερα η διαφήμιση έχει γίνει επιστήμη, είναι ο τρόπος δημιουργίας τους που γοητεύει το θεατή και ανεβάζει κατακόρυφα την αξία τους. Η Ελληνίδα φωτογράφος Nelly, οι ζωγράφοι Μόραλης, Τέτσης, Μυταράς, Φασιανός, Τσόκλης κλπ. είναι μόνο μερικοί από εκείνους που δέχθηκαν την πρόσκληση του ΕΟΤ και αποθανάτισαν ή ζωγράφισαν αφίσες αριστουργήματα αισθητικής με την Ελλάδα του ατέλειωτου καλοκαιριού, του φωτός, της θάλασσας και του πολιτισμού.
Όλα αυτά (δυστυχώς) χάθηκαν κάπου εκεί στις αρχές των ΄80s με προκάτ καρτ ποστάλ να παίρνουν τη θέση των αριστουργημάτων του παρελθόντος. Ακολούθησε επανάληψη των ίδιων μοτίβων, θάλασσα, ήλιος, διασκέδαση, νησιώτικα σπίτια και παραλίες ξανά και ξανά.
Και κάπως έτσι η τουριστική διαφήμιση μπήκε στον αυτόματο, – «αυτά ξέρουμε αυτά εμπιστευόμαστε, γιατί άλλωστε όχι αφού οι ξένοι έρχονται και μας προτιμούν»- μέχρι το 2009.
Το 2009 ήταν η χρονιά που σταμάτησε η παραγωγή αφισών του ΕΟΤ. Δηλαδή, τότε που ολοκληρώθηκε το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και την ανάγκη που προέκυψε για νέους τρόπους προβολής και παράλληλα για εξοικονόμηση χαρτιού για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μοιραία, λοιπόν, όσες αφίσες απομένουν συνιστούν πια συλλεκτικό είδος. Και αγαπημένο, όσο και η Ελλάδα που καθρεφτίζουν και όλοι αναπολούμε με νοσταλγία.
*Οι αφίσες της Κέρκυρας που δημοσιεύουμε κυκλοφόρησαν από το 1940 έως το 1980. Περισσότερες υπάρχουν στο επίσημο site του ΕΟΤ κατηγοριοποιημένες από τα έτη 1929 μέχρι και το 2009.