Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων του δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου καθαριότητας προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρου Ασπιώτη.
Νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, του υποδιευθυντή συνδέσμου διαχείρισης Σπύρου Κορωνακη και του συμβούλου του δημάρχου κ. Ξενάκη.
Στην απολογία του, ο Σπύρος Ασπιώτης Αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών από την ανάληψη των καθηκόντων της. Παρουσίασε ένα πλήρες χρονικό που αφορούσε τον σχεδιασμό, τις πράξεις της διοίκησης δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει ο δήμος Κέρκυρας βάσει του Εθνικού και του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.
Η απολογία Νικολούζου, διήρκησε περίπου 40 λεπτά και χαρακτηρίστηκε από την ένταση την οποία έχει ο δήμαρχος Κέρκυρας ενώπιον της έδρας.
Ο κύριος Νικολούζος παρουσίαση ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης που υπήρχε στο δήμο της Κέρκυρας Όσον αφορά τα απορρίμματα όταν η τωρινή δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη και εστίασε στην κριτική που δέχτηκε για την απόρριψη του σχεδίου της δημοτικής αρχής Τρεπεκλη σχετικά με τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό δεν είχε προχωρήσει σε οποιοδήποτε τελικό στάδιο, δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Όσον αφορά το δημόσιο σκέλος, και πως σύμφωνα με όσα προέβλεπε θα επιβαρύνει υπέρμετρα οικονομικά Τους δημότες του νησιου για 27 έως και 40 χρόνια καθώς είχε εγγυημένη να της τον ιδιώτη παραγωγή σκουπιδιών τους 80 χιλ. τόνους την ώρα που η Κέρκυρα πρέπει μέχρι το 2022 να μειώσει την παραγωγή της στους 35.000 ετησίως.
Υποστήριξε ότι ο ίδιος και η δημοτική αρχή ακολούθησαν τόσο τον Εθνικό όσο και τον περιφερειακό σχεδιαεμό καθώς αυτοί αποτελούν νόμο του Κράτους και δεν έχει κανένα δικαίωμα ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή να προχωρήσουν οιαδήποτε άλλη λύση εάν αυτή δεν εγκριθεί από το ανώτερα αρμόδια όργανα.
Δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και την εισαγγελέα γιατί δεν είχε φροντίσει να διαθέτει εναλλακτική λύση εφόσον διέβλεπε ότι η χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ήταν αδύνατη λόγω των αντιδράσεων.
Ο κύριος Νικολούζος απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που δεν μπορεί να ακυρωθεί και πως είναι ευθύνη τους και των οργάνων του να πράξουν τις δικές τους υποχρεώσεις για την εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού.
Η δίκη θα συνεχιστεί αργότερα με την αγόρευση της εισαγγελέως αλλά και των δικηγόρων βοριάς και υπεράσπισης.
Είναι άγνωστο εάν το δικαστήριο θα προχωρήσει σε απόφαση σήμερα ή θα την ανακοίνωσει σε επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η εκδίκαση έχει μπει επί της ουσίας της υπόθεσης του ΧΥΤΑ τεμπλονίου, ενδεχόμενη απόφαση υπέρ των κατοίκων ουσιαστικά να επιβάλλει οριστικό κλείσιμο τις εγκαταστάσεις, θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και η Κέρκυρα θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά.
Το παζλ των διοικητικών αποφάσεων αλλά και των κατευθύνσεων και αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου και της ίδιας της Κυβέρνησης, σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αν θα ξαναμπούν στο κάδρο, ενδεχόμενη μεταφορά τμημάτων εκτός Κέρκυρας, η χρήση άλλου χώρου η ακόμα και η επιβολή λειτουργίας της Λευκίμμης με κατασταλτικά μέσα.