Δήλωση-τοποθέτηση της Μερόπης Υδραίου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για το χωροταξικό του δήμου.
“Aν δεν έρθουν νέοι άνθρωποι και δεν αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, ακόμα και 10 Δήμοι να δημιουργηθούν στην Κέρκυρα, τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν.”
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι και η επικεφαλής της παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» κ.Μερόπη Υδραίου τοποθετήθηκαν ως εξής:
“Το ζήτημα της κατάτμησης του Δήμου Κέρκυρας αλλά και της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στο νησί μας είναι πολύ σοβαρό για να ευτελίζεται σε διαδικασίες, όπως η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάποιοι επενδύουν σε διχαστικές λογικές, στρέφοντας τη μια περιοχή του νησιού εναντίον της άλλης, υιοθετώντας ρητορικές μίσους και ακραίου τοπικισμού. Λες και δεν είμαστε όλοι Κερκυραίοι, δεν ζούμε όλοι στο ίδιο νησί.
Η κατάρρευση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ενεργοποίησε τα ένστικτα αυτοσυντήρησης και πολιτικής επιβίωσης κάποιων που βρήκαν ευκαιρία να εμφανιστούν μετά απο μακρά περίοδο σιωπής και πλήρους αδράνειας.Περισσεύουν η υποκρισία και οι μικροκομματικές λογικές και σκοπιμότητες.
Είναι η λογική που λέει ότι αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε το Δήμο της Κέρκυρας, τότε ας τον σπάσουμε σε δύο ή και σε περισσότερα κομμάτια χωρίς εξάσφαλιση ούτε των αυτονόητων, έστω και 5 μήνες πριν τις εκλογές, μπας και εξασφαλίσουμε πολιτικό ρόλο και θέση για τον εαυτό μας.
Αλήθεια, τι έκαναν εδώ και 4 χρόνια; Γιατί δεν υπήρξε διάλογος με τους πολίτες, μελέτη, προετοιμασία αλλά και θεσμική παρέμβαση στο νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη;
Η κατάτμηση του Δήμου Κέρκυρας δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση των ολίγων, αφορά το σύνολο της κοινωνίας της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων. Δεν μπορεί να γίνει λίγο πριν τις εκλογές και χωρίς μελέτη και πρόταση αλλά και αποδοχή αυτής της πρότασης από τους πολίτες. Δεν μπορεί να γίνει λίγο πριν από τις εκλογές, όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως τα χρέη, τα οικονομικά δεδομένα και η έλλειψη πόρων, οι δανειακές υποχρεώσεις, το δημοτολόγιο, η ύδρευση & αποχέτευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα πάγια, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή το προσωπικό του Δήμου.Πώς θα διαχωριστούν όλα αυτά;
Η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο της Κέρκυρας, είναι δεδομένο ότι έχει απογοητεύσει τους συνδημότες σε κάθε γωνιά του νησιού, πολλοί από τους οποίους βλέπουν ως λύση την δημιουργία νέων δήμων. Είναι άνθρωποι με καλές προθέσεις και ειλικρινή αγωνία για το μέλλον του τόπου.
Αυτό, όμως, που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι, ότι αν δεν έρθουν νέοι άνθρωποι, αν δεν αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ακόμα και 10 Δήμοι να δημιουργηθούν στο νησί, τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν.
Η παράταξη μας ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ θα ανατρέψει το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ενιαίου Δήμου.
Είμαστε εδώ για να πούμε τι θα κάνουμε εμείς ως Δημοτική Αρχή, στο ζήτημα της κατάτμησης ή όχι του Δήμου Κέρκυρας.
Ο διάλογος με τους πολίτες για την διάσπαση ή όχι του Δήμου θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της δικής μας δημοτικής αρχής από το πρώτο διάστημα της θητείας μας. Θα αναθέσουμε την εκπόνηση μελέτης για το διοικητικό μοντέλο της αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα, που θα περιλαμβάνει τεκμηριωμένη πρόταση, με ορθολογικά,αντικειμενικά κριτήρια και σχεδιασμό με όρους βιωσιμοτητας και αυτοτέλειας, διοικητικής και οικονομικής, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την κοινωνία των πολιτών, όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους.
Η Κέρκυρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά.
Το νησί μας πρέπει να κάνει μια νέα αρχή.”