Μύρισε εκλογές, άρχισαν οι δημοσκοπήσεις. Υποψήφιοι και υποψήφιες μετριούνται κι ετοιμάζονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
- Οι δημοσκοπήσεις έχουν την τιμητική τους, άλλες δια τηλεφώνου κι άλλες με ερωτηματολόγιο.
- Ποιο το άγχος των “γαλάζιων”, η αγωνία των αουτσάιντερ, τα δίδυμα της δεύτερης Κυριακής…
Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τις συζητήσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν (και τις αντιδράσεις για να μην ξεχνιόμαστε) σειρά πήραν τα γκάλοπ.
Γκάλοπ Νο 1
Το πρώτο -αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κράτσα- με τη μέθοδο των τηλεφωνικών ερωτήσεων είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η έρευνα εστιάστηκε κυρίως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα:
Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ποια θεωρούν ότι είναι ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ποια από αυτά είναι τα σημαντικότερα, που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, που έχει χαθεί κάθε ελπίδα.
Ποια η ψήφος στις προηγούμενες εκλογές, ποια η πρόθεση για τις εκλογές του Μαΐου, αλλά και ποιο κόμμα είχε ψηφίσει ο ερωτώμενος στις βουλευτικές εκλογές και ποιο προτίθεται να ψηφίσει όποτε γίνουν οι επόμενες.
Ποια η άποψη για τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και ποια η μεταξύ τους προτίμηση.
Και τέλος ποια είναι η επιλογή ανάμεσα στους Θ. Γαλιατσάτο – Ρόδη Κράτσα ή Θ. Γαλιατσάτο – Σπ. Σπύρου.
Για το Δήμο Κέρκυρας ερώτηση ουδεμία, αντιθέτως υπήρχαν ερωτήσεις και για τις προθέσεις ενόψει ευρωεκλογών, με ολίγη από την γνώμη των ερωτώμενων για την ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας.
Γκάλοπ Νο 2
Το αμέσως επόμενο γκάλοπ (με διαφορά περίπου 3-4 ημερών από το πρώτο) είχε μεγαλύτερη εστίαση στα θέματα της Περιφέρειας, κατά παραγγελία προφανώς υποψηφίου κι όχι κόμματος όπως υποψιαζόμαστε ότι είναι το πρώτο.
Εδώ οι ερωτήσεις, πάλι δια τηλεφώνου, έγιναν με μαγνητοφωνημένο μήνυμα κι όχι δια της μεθόδου της συνεντεύξεως. Στην Περιφέρεια την τιμητική του είχε πάλι ο νυν Περιφερειάρχης, ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο του, τα προβλήματα και που “πάσχει” η περιφερειακή αρχή, αν “θα διαλέγατε ένα νέο πρόσωπο για την ΠΙΝ” και ποια στοιχεία παίζουν ρόλο στην επιλογή περιφερειάρχη.
Κατά τα λοιπά υπήρχαν ερωτήσεις για την προτίμηση ανάμεσα στους υποψηφίους και η επιλογή αυτή τη φορά ήταν ανάμεσα στα “ζεύγη” των Σπ. Σπύρου – Ρ. Κράτσα ή Θ. Γαλιατσάτο – Ρ. Κράτσα ή Θ. Γαλιατσάτο – Σ. Σπύρου.
Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει κι η δεύτερη Κυριακή, οπότε η ερώτηση ποια η άποψη για πιθανές συνεργασίες, ανάμεσα σε διάφορες παραλλαγές υποψηφίων έδωσε το στίγμα προέλευσης και πρόθεσης…
Γκάλοπ Νο 3
Το τρίτο (και πιο πρόσφατο γκάλοπ) πάλι δια της τηλεφωνικής μεθόδου και πάλι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αυτή τη φορά περιελάμβανε και το όνομα του υποψηφίου του ΚΙΝ.ΑΛ Β. Χειμαριώτη αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, αλλά όχι στα ζεύγη προτίμησης.
Η ερώτηση πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στους διεκδικητές Θ. Γαλιατσάτο, Ρ. Κράτσα, Σπ. Σπύρου και Β. Χειμαριώτη συμπληρώθηκε με ερωτήσεις για υποψήφιο του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (χωρίς να κατονομάζονται πάντως).
Ακολούθησε ερώτηση για το κόμμα πρόθεσης ψήφου σε ευρωεκλογές ή/και βουλευτικές καθώς και ερωτήσεις για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η πιο εντυπωσιακή ερώτηση ήταν μια από τις τελευταίες: ανάμεσα στα προβλήματα της Κέρκυρας και τις πολιτικές προθέσεις, ο ερωτώμενος κλήθηκε να απαντήσει “ποια είναι τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να έχει ο νέος δήμαρχος Κέρκυρας” (!)
Αυτά! Προς το παρόν τουλάχιστον γιατί ακόμη είμαστε στην αρχή. Και μέχρι τις παραμονές των εκλογών όρεξη να έχουμε να απαντήσουμε σε πλείστες όσες δημοσκοπήσεις.
Παραγγελθείσες και στα μέτρα όσων υποψηφίων έχουν φυσικά και το ανάλογο πορτοφόλι….