Τοποθέτηση του πρώην περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου σχετικά με τη νέα γέφυρα στο χείμαρρο Αγ. Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο.
Η πλήρης τοποθέτηση
Η κατασκευή νέας γέφυρας στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη στην Ζάκυνθο ήταν και παραμένει σταθερό αίτημα και αναγκαιότητα των κατοίκων της Ζακύνθου. Το αίτημα αυτό διατηρείται πάντα ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας της Ζακύνθου για τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής των ίδιων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της.
Στα τριάμισι χρόνια που η παράταξη μας βρίσκεται στην αντιπολίτευση διατηρήσαμε το ζήτημα αυτό στην επικαιρότητα με σειρά επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Ο λόγος για το ενδιαφέρον μας αυτό, οφείλεται στην διαπίστωση ότι ενώ περνούσε ο καιρός, δεν γινόταν τίποτα για την προώθηση του θέματος ενώ οι ανάγκες για την κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο.
Δεν θα παραλείψω να πω ότι μετά από κάθε ερώτησή μας εισπράτταμε την ίδια απάντηση από πλευράς της περιφερειακής αρχής. Ότι δηλαδή, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις με κυβερνητικά κλιμάκια και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα σημαντικό έργο. Έτσι, ήρθε η ώρα να πληροφορηθούμε από τα μέσα ενημέρωσης της Ζακύνθου ότι το μεγάλο έργο που περιμέναμε είναι η τοποθέτηση στρατιωτικής μεταλλικής αποσπώμενης γέφυρας στον εν λόγω χείμαρρο, πλησίον της παλιάς ενετικής γέφυρας του Αγ. Χαραλάμπη!
Μια τέτοια επιλογή, επιχειρήθηκε ξανά να γίνει πράξη πριν αρκετά χρόνια χωρίς επιτυχία και διερωτώμαι αν σήμερα έχουν αρθεί η λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην ακύρωση αυτής της επιλογής τότε. Η απόφαση αυτή της τοποθέτησης στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας, φέρνει τη Ζάκυνθο πολλά χρόνια πίσω από πλευράς εξυπηρέτησης και από πλευράς αισθητικής. Αυτή η εξέλιξη, το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να πει είναι ότι αποτελεί «στάχτη στα μάτια» των Ζακυνθινών και μια μορφή εξοικείωσης με τα ελάχιστα, τα μέτρια.
Πέρασαν τριάμισι χρόνια κύριοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και δεν αξιοποιήσατε αυτό που είχατε στα χέρια σας. Δεν κάνατε τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα. Εκτός και αν αποδεχτούμε την δήλωση του κ. Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου σε μέσο μαζικής ενημέρωσης της Ζακύνθου, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ποιο είναι το άλλο μισό; Να μείνουμε μήπως με την μεταλλική στρατιωτική γέφυρα για πάντα;
Γιατί, δεν έχετε τίποτα άλλο στα χέρια σας, δεν σας έχει παραχωρηθεί ούτε άλλος χώρος, ούτε κάποια χρηματοδότηση. Όλα είναι στον αέρα. Βέβαια, ο κύριος Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είπε και κάτι ακόμα, επίσης ενδιαφέρον. Ότι στη Ζάκυνθο, έχουμε Βουλευτή και Υπουργό και δεν ξέρει πότε το νησί θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ξανά Υπουργό που να διεκδικεί… Αλήθεια, λειτουργεί τόσο καλά το αισθητήριό του που γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών;
Η δήλωση αυτή πιστεύω ότι αδικεί τον κ. Κοντονή γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι η φιλοδοξία του για την Ζάκυνθο, γι’ αυτό το σχετικά μικρό αλλά τόσο σημαντικό έργο για το νησί, εξαντλείται στην στρατιωτική γέφυρα.
Το ιστορικό
Σχετικά με την μαρίνα Ζακύνθου (τουριστικός λιμένας Ζακύνθου), αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2011, ως πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή, ζητήσαμε να παραχωρηθεί στην ΠΙΝ η χρήση και η λειτουργία της μαρίνας Ζακύνθου προκειμένου με συγκεκριμένα έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθεί και να γίνει λειτουργική. Το αίτημα αυτό απερρίφθη με το αιτιολογικό ότι η μαρίνα αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ένα γενικότερο κυβερνητικό πλάνο αξιοποίησης με συμβάσεις παραχώρησης. Έτσι, η μαρίνα της Ζακύνθου από τις 13 Αυγούστου 2012 με την αριθ.218/2012 απόφαση (ΦΕΚ1322/Β/13.08.2012) περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο εξαρτάτο πλέον η παραχώρηση εδάφους για την κατασκευή της νέας γέφυρας του Αγ. Χαραλάμπη.
Η περιοχή της ενετικής γέφυρας του Αγ. Χαραλάμπη, αποτελεί το σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει την πόλη με το νότιο τμήμα της Ζακύνθου.
Ήδη, από το 2013 η Περιφέρεια και με την επιτόπου συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του αειμνήστου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Διονύσιου Μυλωνά, συμβασιοποίησε έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Αυτό, αφορούσε την «Αρχιτεκτονική και λειτουργική αποκατάσταση της Γέφυρας Αγίου Χαραλάμπη» που περιλάμβανε έργα αποκατάστασης της αρχικής αρχιτεκτονικής μορφής της γέφυρας, ενίσχυση της στατικότητάς της, αποκατάσταση οδοστρώματος με καλντερίμι και εγκατάσταση νέου παραδοσιακού φωτισμού στη γέφυρα. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε επί δικής μας θητείας.
Ήδη από τις 19.10.12 με την αριθ. πρωτ. Οικ.57230/225 επιστολή μας προς το ΤΑΙΠΕΔ είχαμε υποβάλει αίτημα για την παραχώρηση του απαιτούμενου εδαφικού τμήματος από την χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα, εμβαδού 2 περίπου στρεμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέας γέφυρας πλησίον της παραδοσιακής ώστε να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες των διερχομένων.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 με αριθμ. πρωτ. 5922 το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε θετικά στο αίτημά μας αυτό.
Η παραχώρηση των δύο αυτών στρεμμάτων έγινε μετά από μεγάλες προσπάθειες της Περιφέρειας υπό την ηγεσία μας και με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Διονύση Μυλωνά.
Στη συνέχεια, το τμήμα χωροθέτησης της Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων του Υπ. Τουρισμού προχώρησε στον επανακαθορισμό των ορίων της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα Ζακύνθου.
Η πραγματικότητα
Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσπάθειες που περιγράφουμε παραπάνω, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την σημερινή περιφερειακή αρχή καθώς επέλεξαν να προωθήσουν ένα άλλο μεγαλύτερο έργο, δυσκολότερο και ακριβότερο. Αυτό, αφορούσε, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Π.Ε. Ζακύνθου που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νιοτόπουλος το Σεπτέμβρη του 2016, στην κατασκευή μιας γέφυρας – αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει πρωτίστως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδάφους, χωρίς να υπάρχει μελέτη και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς; Αδιαφορία; Απραξία; Ανικανότητα;
Έτσι, κατέληξαν να δρομολογηθεί η τοποθέτηση της στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας.
Είναι αλήθεια ότι ο κύριος Υπουργός και ο κύριος Περιφερειάρχης θα μπορούσαν αν είχαν την πολιτική θέληση 4 χρόνια τώρα να είχαν δρομολογήσει το έργο αυτό και σήμερα να κατασκευάζεται μία σύγχρονη νέα γέφυρα.
Γιατί, ποιος σοβαρός άνθρωπος, είτε είναι ντόπιος είτε επισκέπτης, δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που πάει να γίνει είναι μία προσβολή για την τουριστική και πολιτιστική Ζάκυνθο;