Ευρεία ενημερωτική σύσκεψη για το θέμα των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε στο Σαν Τζιάκομο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κ. Νικολούζου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Μερόπη Υδραίου, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Μπ. Χαραλάμπους καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων του Τεμπλονίου, του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου, των Ξενοδόχων, των Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, της ΟΑΣΚ κ.α.
Κ. Νικολούζος
Ο κ. Νικολούζος τόνισε η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επισήμανε ότι λύση στο σημερινό αδιέξοδο μπορεί να υπάρξει μόνο με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου ή με τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, κάτι όμως που αποκλείστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς. Η Λευκίμμη, δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι ο μόνο χώρος που μπορεί να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να ανοίξει εξ’ εφόδου από τα αστυνομικά όργανα, χρειάζεται κοινωνική συναίνεση αφού είναι μια μονάδα που θα χρειαστεί να μείνει λειτουργήσιμη καθ’ όλο το μεσοδιάστημα.
Ως προς το Τεμπλόνι, ανέφερε ότι θα υπάρξει διαμόρφωση του χώρου στην κατεύθυνση της αποκατάστασης. Η μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου, η κακή κατάσταση του Τεμπλονίου και η μη εύρυθμη αξιοποίηση των ανακυκλούμενων, μπορεί να δημιουργήσει ένα συσσωρευμένο πρόστιμο της τάξης των 20 εκ ευρώ, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ανέφερε ότι ο Δήμος θα έχει έτοιμη τη μελέτη έως τον Μάιο και στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast truck στη χρηματοδότηση της όλης διαδικασίας.
Ν. Πανδή
Η κ. Πανδή κατέθεσε μια ριζοσπαστική πρόταση στην κατεύθυνση μείωσης των απορριμμάτων: Να αποσυρθούν ο πράσινοι κάδοι για τα σύμμεικτα, να παραμείνουν μόνο οι γαλάζιοι ώστε να πολλαπλασιαστεί η ανακύκλωση και η αποκομιδή για τα σύμμεικτα να γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μ. Υδραίου
Η κ. Υδραίου επισήμανε ότι η άρση των αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού, δεν μπορεί να εμπεριέχει παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και η παράταξή της είναι έτοιμη να στηρίξει όποια σοβαρή κίνηση υπάρξει από την πλευρά του Δήμου. Ζήτησε ωστόσο να υπάρχουν ρεαλιστικές προσεγγίσεις και ως τέτοια δεν μπορεί αν χαρακτηριστεί το όριο των δύο μηνών που δόθηκε ως υπόσχεση στην επιτροπή αγώνα του Τεμπλονίου για να άρει τον αποκλεισμό. Επέκρινε τους βουλευτές και την Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στη συνάντηση της Αθήνας ενώ όπως είπε, συσκέψεις όπως η σημερινή έπρεπε να είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια. Κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο την επιτροπή διαβούλευσης ενώ τόνισε ότι ο ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί ως προς τις νησιωτικές περιοχές.
Μπ. Χαραλάμπους
Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι καλώς ή κακώς οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, θυμίζοντας ότι η τελευταία απόφαση του οργάνου ήταν να προωθηθεί η μεταφορά εκτός Κέρκυρας. Επέκρινε τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν έχει αναθέσει σε πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης για την εξεύρεση χώρου εκτός Τεμπλονίου και Λευκίμμης για τη δημιουργία του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αλλά και την εναπόθεση των υπολειμμάτων.
Επέκρινε την αναφορά περί προστίμου 20 εκ αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των κατοίκων που αγωνίζονται για τις περιοχές τους ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η λογική της μεταφοράς εκτός Κέρκυρας έχει υπονομευθεί εξ αρχής.
Οι φορείς
Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων καθώς και οι διάλογοι που υπήρξαν μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Π. Μπράμος ανέφερε ότι θα πρέπει κατά κύριο λόγο να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος που διατρέχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ακυρωθούν ή να επιβαρυνθούν τα συμβόλαιά τους εξαιτίας των απορριμμάτων και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση χωρίς να μένουμε σε ζητήματα που έχουν ακουστεί κατ’ επανάληψη, η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, Μ. Παπανικολοπούλου, του αντέτεινε ότι το ενδιαφέρον αυτό θα έπρεπε να το έχει επιδείξει εδώ και δεκαετίες όταν όχι μόνο αδιαφορούσε για τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά κατέθετε και μηνύσεις.
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Π. Κατσαρός ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του δεν επιθυμούν να υπάρξει κοινωνική αντιπαράθεση αλλά θα πρέπει να δοθεί εξήγηση για ποιο λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων που τάχθηκαν υπέρ της κοινής καθόδου στην Αθήνα υπαναχώρησαν, για ποιο λόγο δεν παρουσιάζονται στις συσκέψεις οι εκπρόσωποι της Λευκίμμης ώστε να θέσουν τα επιχειρήματά τους ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΟΑΣΚ Β. Αρμενιάκο να πει τι έπραξε όταν ήταν Δήμαρχος για την αναστροφή της κακοδιαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Αρμενιάκος, ακούγοντας τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι ο Δήμος δεν είναι αυτός που θα κάνει τη νέα χοροθέτηση, υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που θα αναλάβουν αυτή τη δουλειά, επισήμανε ότι ο Δήμος θα πρέπει να τους καταθέσει εκτός από τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικόπεδα που υπάρχουν προς αξιοποίηση. Όταν η κ. Πανδή παρενέβη λέγοντας ότι υπάρχει και στον Αη Μαθιά διαθέσιμο οικόπεδο 150 στρεμμάτων, ο κ. Αρμενιάκος απάντησε χαμογελώντας ότι δεν εννοούσε τον Αη Μαθιά… Κάλεσε μάλιστα τους Κερκυραίους να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο ώστε να αποτελέσουν τον κοινωνικό κρίκο που έλλειπε όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να οδηγηθούμε σε λύση του προβλήματος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Τρίαντος χαρακτήρισε υποβάθμιση για τον πολιτισμό του νησιού να ζητάμε τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας ενώ σημείωσε ότι το μεσοδιάστημα έως την ολοκληρωμένη διαχείριση μπορεί να διαρκέσει 3-5 χρόνια αλλά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με διαδικασίες αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων, δημιουργία πράσινων σημείων και λήψη πρωτοβουλιών μείωσης των υλικών που τελικά διατίθενται προς εναπόθεση.
Η σύσκεψη τελείωσε με τον κ. Νικολούζο να επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει όλοι να καθίσουν στο τραπέζι της λογικής και να βοηθήσουν ώστε να δοθεί ουσιαστικό διέξοδο στο ζήτημα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ