Τα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων γνωστοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, όπως διατυπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά είναι τα εξής:
«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποφασίζει:
1. Την ανάληψη κοινής δράσης για την απόδοση ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας, ως υλοποίηση της Συνταγματικής Επιταγής
2. Το συντονισμό Περιφέρειας – Επιμελητηρίων- Κρατικών Αρχών για την παγίωση της προώθησης των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού , ιδιαίτερα εκεί που ζουν οι απόδημοι
3. Την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, όπως κινηματογραφικές παραγωγές, καλλιτεχνικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, με τη δημιουργία ετήσιου προγράμματος της ΠΙΝ
4. Τη λειτουργία θερινών Σχολείων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για απόδημους μαθητές-φοιτητές με αντικείμενα , την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.
5.Τη δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη μελέτη και έρευνα της Επτανησιακής αποδημίας, αλλά και γενικότερα, με τη συνδρομή των Ομογενειακών Οργανώσεων.
6.Την ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διατήρηση των επτανησιακών ιδιωματισμών. Συνεννόηση με την Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της διδασκαλίας στα σχολεία εξωτερικού.
7. Τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας, από την ΠΙΝ, όπου οι απόδημοι και ιδιαίτερα οι νέοι, θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες, βίντεο και ότι χρειάζεται για τα νησιά. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Αποδήμων της ΠΙΝ.
8. Τη σύσταση Επιτροπής από τους ομογενειακούς φορείς που θα αναλάβει τη δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή όλων των φορέων των Επτανησίων. Ο κατάλογος θα επιδοθεί στην Περιφέρεια και θα δημοσιευτεί στον Τύπο, ώστε να επιτευχθεί η επικαιροποίηση δεδομένων και η αποφυγή ηθελημένων ή αθέλητων αποκλεισμών.
9. Τη συμβολή και τεχνική υποστήριξη, από την ΠΙΝ και τους δήμους, των Οργανώσεων των Αποδήμων σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους συμπράττοντες φορείς.
10. Τη συγκρότηση προσωρινής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία- σύσταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων. Η προσωρινή Επιτροπή αποτελείται από :
Tον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειο Ματαράγκα, (ΗΠΑ), τον Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνο Βαγγελάτο (ΗΠΑ), το μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» Άγγελο Ρουχωτά (ΗΠΑ), τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριο Αντύπα, (Μόντρεαλ Καναδά), το μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ», Νίκο Σπαθή, (Μόντρεαλ Καναδά), τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννη (Αφρική), τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας Γεράσιμο Κλωνή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων «ΟΚΙΣ», Γεώργιο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι.Καποδίστριας,(ΟΣΚΑ),Ιωάννη Παργινό (Αθήνα).
Τέλος το Συνέδριο εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και των οργανώσεων εσωτερικού των Επτανησίων, στον κοινό στόχο της σύσφιξης των σχέσεων με τη γενέτειρα και της υπεράσπισης της πατρίδας».
Επισημαίνεται ότι όλες οι προτάσεις των συνέδρων και των φορέων, γραπτές ή προφορικές, καταχωρούνται στα πρακτικά του Συνεδρίου για μελέτη και αξιοποίηση.