Αποχωρήσεις και εντάσεις για τον Καλλικράτη 2 – Άλλη η θέση του Δημάρχου άλλη των συμβούλων – Υπογραφές από Τοπικά Συμβούλια για να σπάσει ο Δήμος Κέρκυρας – Αποχώρησαν οι παρατάξεις Τρεπεκλή, Χαραλάμπους
Η συζήτηση για το χωροταξικό του Δήμου Κέρκυρας, το σπάσιμο δηλαδή του ενιαίου Δήμου, χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αποχωρήσεις, εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις ακόμη κι εντός της ίδιας παράταξης και εκνευρισμούς. Κυρίως όμως χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα, ευθύνη όχι μόνο της δημοτικής αρχής. Στα πλην της συζήτησης η απουσία θεσμικών παραγόντων που είχαν εκ των πραγμάτων λόγο και θέση σε μια τέτοια συζήτηση, η έλλειψη σοβαρής μελέτης και τελικά η μη αποφυγή κλισέ τύπου «ο ενιαίος Δήμος είναι πιο δυνατός» ή/και «ο ενιαίος Δήμος ερήμωσε την ύπαιθρο και ήταν προς όφελος μόνο της πόλης». Κι ήταν αυτή η προχειρότητα που επέτρεψε στους κατοίκους της Λευκίμμης, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, να απαιτήσουν και να καταφέρουν να θέσουν εμβόλιμα προς συζήτηση το θέμα τους για την απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή τους. Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια συζήτηση που παρεμπιπτόντως ξεφεύγει και σε άλλα (ακόμη κι αν είναι ζέοντα) θέματα;
Ο Δήμαρχος υπέρ του ενιαίου Δήμου
Κατά τα λοιπά ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, επανέλαβε την πάγια θέση του, υπέρ της διατήρησης του ενιαίου δήμου Κέρκυρας, υποστηρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι ενδεχόμενη διάσπαση θα φέρει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία θα επιχειρήσει να επιλύσει.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ονομαστικά στο βουλευτή του κόμματός του, Κώστα Παυλίδη, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη θέση του υπέρ της διάσπασης, αλλά και με το επιχείρημα για την παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε προκρίνει τη δημιουργία περισσοτέρων δήμων (5 για την ακρίβεια) στο νησί.
Ο κ. Νικολούζος υποστήριξε ότι μία τέτοια μελέτη είχε ουσία όταν αποφάσιζε το κράτος να συνενώσει 12 δήμους σε έναν, όχι τώρα που εξετάζεται το ενδεχόμενο διάσπασης του ενός και ενιαίου δήμου σε τρεις ή τέσσερις. “Κρίνουμε τη λειτουργία του ενιαίου δήμου μέσα σε χρόνια βαθειάς κρίσης και σε μια αλληλουχία γεγονότων και δεδομένων που οδήγησαν σε μία απαξία την Τ.Α.”, ανέφερε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, εκφράζοντας ως βασικό επιχείρημα ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καν ο απαραίτητος χρόνος για να σχεδιαστεί σωστά μία ενδεχόμενη διάσπαση. “Θα δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο νομικό και διοικητικό ζήτημα που δεν μπορούμε τώρα να το λύσουμε. Προφανώς χρειάζεται μια προετοιμασία. Αν κάποιος θέλει να κατέβει στις εκλογές σημαίνει ότι το αργότερο τον Απρίλη, δηλαδή τέλη του Μάρτη, θα πρέπει να έχει πρόγραμμα και να γνωρίζει τα δεδομένα».
Αποχή από τον Μπάμπη
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους δήλωσε ότι η παράταξή του απέχει από μία τέτοια συζήτηση διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή. “Αυτή τη στιγμή το να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, εξουσιοδοτώντας εν λευκώ την κυβέρνηση ή το ΣΥΡΙΖΑ, για διάσπαση, δεν είναι ούτε λογικό ούτε σωστό. Υπό προϋποθέσεις θα δεχόμασταν τη διάσπαση, αλλά αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει στο ακέραιο”. Ο κ. Χαραλάμπους και οι σύμβουλοι της παράταξής του αποχώρησαν τελικά από την συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία αστυνομικών, ένστολων στην είσοδο του χώρου της συνεδρίασης αλλά και με πολιτικά εντός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η αστυνομική παρουσία είναι πάντως συνηθισμένη στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπό τον φόβο επεισοδίων από αντιδρούντες στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Στα δύο η παράταξη Νικολούζου κι ακραίες απόψεις για Νότιους και αστούς!!!
Διχασμένη εμφανίστηκε η δημοτική πλειοψηφία, καθώς σύμβουλοι του Κώστα Νικολούζου έλαβαν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή που ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης του σώματος.
Ο Νίκος Ράλλης χαρακτήρισε τον ενιαίο δήμο Κέρκυρας “έκτρωμα”, αλλά και τεράστιο λάθος του ΠΑΣΟΚ όταν προχώρησε στη συνένωσή του, υποστηρίζοντας ότι με τη δημιουργία του καταστρατηγήθηκαν αρχές του συντάγματος, η λογική αλλά και η θέληση των τοπικών κοινωνιών και της (τότε) ΚΕΔΚΕ και των μελετών της.
Εκ διαμέτρου αντίθετος ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρύδης, υπενθύμισε ότι ο Καλλικράτης απάλειψε αδικίες, επέβαλε την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως σε όλη την Ευρώπη, κινήθηκε στην κατεύθυνση των αιτημάτων των αυτοδιοικητικών. Μάλιστα ο κ. Καρύδης λογομάχησε με τον πρώην συντονιστή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Κρητικό, με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον Δήμαρχο να παίρνουν θέση υπέρ του.
Ο -εκ νότου ορμώμενος- ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Γκούσης, έκανε εκτενή αναφορά στις ανισότητες που επικρατούν μεταξύ των “αστών” της πόλης και των χωριατών, αλλά και της διαφορετικής νοοτροπίας, κουλτούρας και αναγκών που θα πρέπει να εκφράζονται από διαφορετικές αυτοδιοικητικές διοικητικές περιφέρειες.
Μάλιστα, έθεσε ευθέως θέμα… μποϊκοτάζ της οικονομίας της πόλης της Κέρκυρας από τους Λευκιμμιώτες, με ανάπτυξη οικονομικών και άλλων σχέσεων με την απέναντι ηπειρωτική ακτή!
Η θέση του αυτή αντιμετωπίστηκε από έντονη κριτική, κυρίως από συμβούλους της παράταξης Υδραίου με το Δ. Μεταλληνό να τον κατηγορεί για αντιδημοκρατικές και διασπαστικές απόψεις.
Τοπικά Συμβούλια ζητούν διάσπαση του Δήμου
Τριάντα τοπικά συμβούλια κοινοτήτων της Κέρκυρας ζητούν τη διάσπαση του ενιαίου δήμου, άλλοι διεκδικώντας τρεις άλλοι περισσότερους ΟΤΑ, έναντι μόλις δύο που θέλουν τη διατήρηση του ενιαίου δήμου. Πάντως η πλειοψηφία των τοπικών συμβουλίων δεν συνεδρίασε, ως εκ τούτου, δεν κατέθεσαν επίσημη άποψη.
Η εικόνα των έως τώρα αποφάσεων των Τοπικών συμβουλίων έχει ως εξής:
-Καστελλάνοι Γύρου, Ραχτάδες, Αφιώνας, Καβαδάδες, Γιμάρι, Κασσιώπη (κατά πλειοψηφία): Συναινούν στη δημιουργία δήμου στο βορά προκειμένου να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
– Αρμενάδες: Τρεις δήμοι στην Κέρκυρα.
-Καβαλούρι (η απόφαση εκδόθηκε από τον πρόεδρο): Συμφωνεί με τη διάσπαση του ενιαίου δήμου.
-Άγιος Παντελεήμονας: Να χωριστεί η Κέρκυρα σε τρεις ή περισσότερους δήμους
-Αντιπερνοί (εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας): Ναι στη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας
-Καρουσάδες, Μαγουλάδες, Νυμφές, Δάφνη, Νησάκι, Σινιές, Κληματιά: Ναι στη διάσπαση του δήμου και δημιουργία δήμου βόρειας Κέρκυρας.
-Πεντάτι, Χλωμοτιανά: Ναι στη διάσπαση του δήμου της Κέρκυρας
-Μακράδες: Δεν ελήφθη απόφαση.
-Βαρυπατάδες: Δεν συμφωνούν με τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας
-Βουνιατάδες: Όχι στη διάσπαση, ναι στη διατήρηση του ενός δήμου
-Νεοχώρι, Δ.Κ. Λευκιμμαίων, Άνω Λευκίμμη: Ζητούν τη διάσπαση του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κέρκυρας με δημιουργία ενιαίου δήμου νότου στους πρώην δήμους Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων
– Βιταλάδες (κατά πλειοψηφία): Διάσπαση σε τέσσερις νέους δήμους με την προϋπόθεση εφ΄ άπαξ οικονομικής ενίσχυσης, εξασφάλιση προσωπικού κλπ.
-Περιβόλι, Αργυράδες, Πετριτής, Άγιος Νικόλαος, Βασιλάτικα, Κουσπάδες: Συμφωνούν στη διαίρεση του Δήμου Κέρκυρας και δημιουργία δήμου νότιας Κέρκυρας.
-Μαθράκι: Τέσσερις δήμοι στην Κέρκυρα, βοράς, νότος, Κέρκυρα και δήμος Διαποντίων Νήσων