Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας γνωστοποίησε η παράταξη Σπύρου, με κείμενό της στο f/b του επικεφαλής της.
Η ανακοίνωση της παράταξης Σπύρου
Η παράταξη «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» και εγώ ως επικεφαλής αυτής, ταχθήκαμε αρνητικά ως προς την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που έφερε η περιφερειακή αρχή προς συζήτηση στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Κέρκυρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Και αυτό διότι πέραν του πλασματικού είναι εμφανής και ο αντιαναπτυξιακός του χαρακτήρας. Δεν έχει στόχο, δεν εμπνέει, δεν δημιουργεί προοπτική και ελπίδα. Παρότι το πολυσέλιδο συνονθύλευμα αριθμών θα μπορούσε να ξεγελάσει τον αναγνώστη του, αν το μελετήσει κανείς καλύτερα θα διαπιστώσει καί την έλλειψη οράματος αλλά και τις αιτίες για τις οποίες η βελτίωση των υποδομών στα νησιά μας καθυστερεί και καρκινοβατεί.
Στην τοποθέτησή μου εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό μου καθώς, εξετάζοντας παράλληλα και την πορεία των προηγούμενων προϋπολογισμών, αναπόφευκτα προκύπτει η απορία ως προς το ποια έργα τελικά θα μπορούσαν να γίνουν πράξη. Και αυτό, διότι οι απορροφήσεις των πόρων είναι σκανδαλωδώς πολύ μικρές. Ειδικότερα, η Κέρκυρα με πιστώσεις ύψους 39.463.000 εκατομμυρίων για την εκτέλεση έργων έχει πληρώσει και απορροφήσει μόλις 3.460.000 εκατομμύρια. Δηλαδή, η περιφερειακή αρχή εκτέλεσε έργο της τάξης μόλις του 8%. Ανάλογα, στην Κεφαλονιά οι πιστώσεις ανέρχονται στα 42 εκατομμύρια και έχει προχωρήσει σε πληρωμές 1.195.00 με πρόβλεψη επιπλέον πληρωμής μόλις 1.291.000 εκ. Στην Λευκάδα οι πιστώσεις ανέρχονται στα 32.763.000 και έχουν γίνει πληρωμές μόλις 3,5 εκατομμυρίων, ποσοστιαίως δηλαδή μόλις 10%. Στη δε Ζάκυνθο έχουν γίνει πληρωμές 1.636.000 εκ. με το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 10%.
Υπάρχουν όμως δύο ακόμη στοιχεία στον προϋπολογισμό του 2019 τα οποία πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αγνοηθούν. Το γεγονός της ένταξης των ίδιων έργων κάθε χρόνο χωρίς αυτά να εκτελούνται και το κυριότερο ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα μεγάλο και σημαντικό έργο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νησί.
Χωρίς να επιθυμώ να περιαυτολογήσουμε σχετικά με την δική μας θητεία, οφείλω να αναφέρω αν μη τι άλλο κατά την δική μας περιφερειακή ηγεσία δρομολογήσαμε τέσσερα μεγάλα και σημαντικά έργα που είτε είναι σε εξέλιξη είτε ολοκληρώθηκαν. Όσο και να προσπαθούν πολλοί να προσπεράσουν το θέμα το προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κέρκυρας θα πρέπει να τους τονίσω ότι αυτό το έργο έδωσε αναπτυξιακή πνοή στο νησί με την δυνατότητα πρόσδεσης τεσσάρων κρουαζιεροπλοίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του. Αλλά και στα άλλα νησιά δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα.
Όμως σήμερα, και γνωρίζω την αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από την απουσία μελετών και οράματος, η περιφερειακή αρχή δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από την κοινωνία έργα που είναι σημαντικά για την οικονομική της σταθερότητα.
Όσο και αν κάνω προσπάθεια να δικαιολογήσω την αδυναμία της περιφερειακής αρχής λόγω έλλειψης προσωπικού ή γραφειοκρατίας, είναι επιεικώς άσχημο να είναι φέτος εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό ποσά όπως αυτό των 162 εκατομμυρίων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχει υπόλοιπο 111 εκατομμύρια τα οποία δεν αξιοποιούνται. Γιατί, αυτά τα χρήματα, στην ουσία κάθε χρόνο απουσιάζουν από την οικονομική ζωή του τόπου. Εκτιμώ ότι είναι ντροπή να παρουσιάζονται τέτοιες απορροφήσεις και επιβεβαιώνει το γιατί η κοινωνία μας βρίσκεται σε αυτή την πορεία και η περιφέρειά μας και η Κέρκυρα σε παρακμιακή κατάσταση.