Την ώρα που ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αποκαλύπτει ότι έχει στα χέρια του 90 (!!!) αιτήματα από Δήμους για αλλαγές στο χωροταξικό και πραγματοποιεί συναντήσεις με Δημάρχους και αντιπροσωπείες για το ενδεχόμενο διάσπασης των Καλλικρατικών Δήμων, στην Κέρκυρα παίζουμε ακόμη την… κολοκυθιά.
Να γίνουν 2 δήμοι. Και γιατί να γίνουν 2; Είναι καλύτερα τουλάχιστον 3, για να μην πούμε 4. Και γιατί 4; Και ποια θα είναι η έδρα; Και τι θα γίνει με τους πόρους; Μήπως να μείνει 1;
Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα του νησιού είναι τεράστια, το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον κι όχι μόνο από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί υπάρχει η γενικευμένη –κι ίσως όχι άδικη- αντίληψη μεγάλης μερίδας κατοίκων ότι το μοντέλο του ενός, μεγάλου, ενιαίου Δήμου απέτυχε παταγωδώς, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Κι όμως ο Χαρίτσης το εξετάζει, αλλά…
Ο αρμόδιος Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποκάλυψε την πληθώρα αιτημάτων για διάσπαση Δήμων και εξήγγειλε ότι ορισμένα από αυτά θα γίνουν αποδεκτά και θα υπάρξουν απαραίτητες τροποποιήσεις, με έναν όμως όρο: Να υπάρχει ομοφωνία. Κι εδώ είναι το «αγκάθι» για την περίπτωση της Κέρκυρας, όπου έχουν κατατεθεί επί τάπητος πολλές και διαφορετικές απόψεις. Για την ιστορία πάντως ο κ. Χαρίτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα του χωροταξικού να ανοίξει συνολικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η προηγούμενη, υπό τον κ. Σκουρλέτη, ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζουμε ότι είχε δεσμευτεί για αλλαγές στο χωροταξικό εντός του φθινοπώρου σε περίπου 10 Δήμους.
Κέρκυρα όπως Λέσβος;
Προ ολίγων ημερών είδε το φως της δημοσιότητας συνάντηση που είχε ο Υπουργός Χαρίτσης με το Δήμαρχο και αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου (20/9). Στη συνάντηση αυτή ο Αλ. Χαρίτσης αποκάλυψε ότι σκέφτεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα τη συλλογή στοιχείων για να διερευνήσει αν η διάσπαση του Δήμου είναι εφικτή, αν υπάρχει κίνδυνος να διαταράξει την αυτοδιοικητική διοίκηση του νησιού κι εν ολίγοις έδειξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση διάσπασης μερικών δήμων από μηδενική βάση. Τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπό εξέταση είναι ο αριθμός του προσωπικού ανά υπηρεσία, ανά δημοτική ενότητα, οι χώροι στέγασης κλπ. Συμπέρασμα ότι το χωροταξικό των Δήμων είναι ανοικτό και εξετάζεται από την αρχή. Και επίσης δεν έχει αποφασιστεί ούτε ο αριθμός των νέων δήμων που θα προκύψουν, αν κι εφόσον..
Ματαιώθηκε η συζήτηση για το χωροταξικό στο Δημοτικό Συμβούλιο
Λόγω …Λευκίμμης τινάχθηκε στον άερα, η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε οριστεί για χθες (Δευτέρα 24/9) το βράδυ με μοναδικό θέμα το χωροταξικό, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (πρωτοβουλία που πιστώνεται στον Γιώργο Ραιδεστινό).
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης που είχαν προσέλθει από νωρίς στο Μον Ρεπό δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει καν η διαδικασία.
Η απόφαση που έχουν λάβει είναι να επιχειρούν να διακόπτουν κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την αποχώρηση των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και την εφαρμογή των όρων που έχουν επιβληθεί για τη λειτουργία της εγκατάστασης στα Μεσοράχια.
Παυλίδης: Η Κέρκυρα πρέπει να σπάσει σε τέσσερις δήμους
Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας 4 Δήμων στο νησί της Κέρκυρας. Όπως λέει: «Ο Καλλικρατικός χωροταξικός σχεδιασμός με βάση αντίστοιχες μελέτες του ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πήρε υπ’ όψιν του στη δημιουργία των – μη αστικών δήμων – στην περιφέρεια της χώρας το κριτήριο του μεγέθους των περίπου 25.000 κατοίκων ως στοιχείο που εξασφαλίζει την αρχή της εγγύτητας και της αμεσότητας στην εποπτεία της δημόσιας διοίκησης και κυρίως στην εποπτεία και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Με αυτό το σκεπτικό η Κρήτη των 620.000 κατοίκων διαιρέθηκε σε 24 δήμους, ο νομός Ιωαννίνων των 120.000 κατοίκων σε 8 δήμους και ούτω καθεξής.
Επίσης ο “Καλλικράτης” διαμόρφωσε μια τολμηρή αρχή. Την αρχή “ένα νησί-ένας δήμος”, υιοθετώντας την άποψη ότι κάθε νησί είναι ένα ολοκληρωμένο “κλειστό” σύστημα με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Η αρχή όμως αυτή, “ένα νησί-ένας δήμος”, δεν ενσωμάτωσε το κριτήριο του μεγέθους των 25.000 κατοίκων στους περιφερειακούς δήμους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη αδικία σε βάρος των μεγάλων νησιών. Η Κέρκυρα επομένως των 105.000 κατοίκων και των 100 κοινοτήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει στη λογική της παραπάνω αρχής. Η εικόνα του νησιού των 8 χρόνων Καλλικρατικής διαχείρισης και η ευημερία του κάθε πολίτη είναι ενδεικτικές της κατάστασης.
Η άποψη μου είναι ότι, η πόλη της Κέρκυρας των 39.000 κατοίκων μαζί με τον περιαστικό της ιστό, οφείλει να είναι ένας δήμος με τα ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά του, ενώ το υπόλοιπο νησί οφείλει να διαιρεθεί σε 3 δήμους, αντίστοιχους με την αναλογία των κατοίκων και το μέγεθος τους , Βορρά-Μέση-Νότος. Φυσικά, όλες αυτές οι σκέψεις θα έπρεπε να τεθούν στην κρίση της Κερκυραϊκής κοινωνίας με τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται για τόσο σημαντικά ζητήματα και από τον “Καλλικράτη»
Τόμπρος: Θα πάμε με τρεις Δήμους στην Κέρκυρα
«Η συζήτηση για το χωροταξικό της Κέρκυρας έχει ανοίξει και πάλι και στις εκλογές του Μάιου θα πάμε με τρεις δήμους στην Κέρκυρα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Τόμπρος.
Σύμφωνα με τον κο Τόμπρο το πείραμα του ενός δήμου ανά νησί δεν λειτουργήσει στην Κέρκυρα ενώ όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση θα δεσμευτεί και νομοθετικά εντός των επόμενων μηνών για την ενίσχυση των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν.
Νικολούζος: Όχι σε δύο Δήμους
Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δύο Δήμοι στο νησί φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά καθώς ουδείς συμφωνεί. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος σε σχετικό ερώτημα στο Corfu TV είχε δηλώσει σχετικά ότι «η Κέρκυρα δεν μπορεί να χωριστεί σε δύο Δήμους γιατί δεν το επιτρέπει η γεωγραφία του νησιού. Όταν συζητούσαμε για διάσπαση μιλούσαμε στη βάση των τριών Δήμων γιατί αυτό ήταν και το σκεπτικό του αρμόδιου Υπουργείου».
Πάντως ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος έχει πολλάκις ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας: «Η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να λυθεί με τη διάσπαση αλλά με τα εφόδια που πρέπει να δοθούν στο Δήμο σε προσωπικό, έσοδα, αρμοδιότητες και εντέλει στην πραγματική αυτοδιοίκηση που πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε.