Βολές κατά του ΣΥΔΙΣΑ και του Δήμου της Κέρκυρας εξαπέλυσαν τόσο ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος όσο και ο βουλευτής Κ. Παυλίδης, απαντώντας στη δραματική τοποθέτηση του Δημάρχου Παξών για την κατάσταση που επικρατεί στο νησάκι με τα σκουπίδια, ενώ ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι δεν ευθύνεται ο ΠΕΣΔΑ αλλά η διαχείριση από το Σύνδεσμο…
Το αδιέξοδο της Κέρκυρας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει φέρει σε απόγνωση τους παράγοντες των Παξών αφού τα σκουπίδια του μικρού νησιού, θα έπρεπε να μεταφέρονται στους χώρους εναπόθεσης της Κέρκυρας, κάτι που έχει σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες λόγω της κατάστασης.
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης στους Παξούς έχουν γεμίσει ασφυκτικά και έως τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτό αίτημα του δήμαρχου Σπύρου Βλαχόπουλου για προσωρινή «παράκαμψη» του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να μεταφερθούν για ένα διάστημα τα απορρίμματα σε χώρο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πυρ ομαδόν κατά ΣΥΔΙΣΑ, Δήμου Κέρκυρας
Το θέμα συζητείται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιείται στους Παξούς, με την παρουσία της δημοτικής αρχής των Παξών αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδη.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος άσκησε έντονη κριτική στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υποστηρίζοντας ότι αυτός ευθύνεται για τα «χάλια» στα οποία βρίσκεται σήμερα η Κέρκυρα και όχι ο περιφερειακός σχεδιασμός, τον οποίο ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο με βάση τις εισηγήσεις που δέχθηκε από όλους τους Δήμους των Επτανήσων.
Γαλιατσάτος: Απέτυχε η διαχείριση του ΣΥΔΙΣΑ
«Είναι λάθος να προσδιορίζουμε το πρόβλημα στο σχεδιασμό, όταν το πρόβλημα είναι στη διαχείριση. Το πρόβλημα είναι στη διαχείριση γιατί απέτυχε η διαχείριση στο Τεμπλόνι, απέτυχε η διαχείριση που πραγματοποιεί ο ΣΥΔΙΣΑ, επομένως το πρόβλημα είναι οι σχέσεις του Δήμου Παξών με το ΣΥΔΙΣΑ, οι σχέσεις των φορέων που συμμετέχουν στο ΣΥΔΙΣΑ συνολικά και πως αυτή η λειτουργία επιτελείται όλο αυτό το διάστημα. Ο σχεδιασμός δεν έγινε στον αέρα, έγινε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με βάση τα τοπικά σχέδια διαχείρισης τα οποία είχαν προτάξει οι ίδιοι οι Δήμοι. Κατά συνέπεια, και στην περίπτωση του Δήμου Παξών δεν έθετε εκ των ων ουκ άνευ ζήτημα μη συσχέτισης με την Κέρκυρα και με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, για να μπορεί να μπει σε μια ευρύτερη συζήτηση τέτοιων προϋποθέσεων ούτως ώστε και ο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου ενδεχομένως ή κάποιας άλλης περιοχής, να μπορεί να έχει και εκείνος στα κείμενά του να προβλέπει απορρίμματα από τους Παξούς. Οι σχεδιασμοί βέβαια δεν είναι δόγματα, μπορούν να αλλάζουν όταν τίθεται το ζήτημα, όταν δημιουργούνται προβλήματα και όταν μερικές φορές μπορούν να αποτυγχάνουν», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.
Παυλίδης: Αδιέξοδα που έπρεπε να διαχειριστεί η Κέρκυρα
Από την πλευρά του, ο Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο ΠΕΣΔΑ δημιουργεί μεν μία αναπτυξιακή προοπτική για όλο το Ιόνιο, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα αφού τα «απόνερα» που δημιουργούνται από αστοχίες, καθυστερήσεις και αδιέξοδα, ζητήματα που γεννιούνται και θα έπρεπε να διαχειριστεί ο κεντρικός δήμος της Κέρκυρας, δυστυχώς επηρεάζουν μία διαχείριση σε ένα νησί όπως οι Παξοί που δεν έχει λόγο ούτε ρόλο στη λύση του προβλήματος. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Παυλίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Δήμαρχο Σπ. Βλαχόπουλο πολλές επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, όμως πολλά προσκρούουν στον ΠΕΣΔΑ.
Βλαχόπουλος: Γιατί δεν υπάρχει plan b;
«Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο Β΄», τόνισε ο δήμαρχος Παξών Σπ. Βλαχόπουλος, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ενός σχεδίου που θα προέβλεπε έναν άλλο νόμιμο αποδέκτη για τα απορρίμματα των Παξών: «Δε νομίζω ότι αυτή ήταν μία παρέκκλιση που θα ήταν αδύνατη ούτε από θέμα νομικών διατάξεων, ούτε από θέμα πρακτικό. Ο ΠΕΣΔΑ έχει ήδη παραβιαστεί με την απόφαση που αφορά το Μεγανήσι Λευκάδας το οποίο εναποθέτει απορρίμματα στην Άρτα. Άρα, αφού βασική υποχρέωση του νησιού είναι να μεταφέρει τα απορρίμματά του σε νόμιμο αποδέκτη εκτός των ορίων του Δήμου Παξών, δεν θα ήταν κάτι το τραγικό να δοθεί σε εμάς μία τέτοια δυνατότητα για βραχυχρόνιο διάστημα».