Έργο πνοής για τον πολιτισμό των Παξών αποτελεί η χρηματοδότηση μελετών των μνημείων της νησίδας Αγ. Νικολάου.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Παξών:
Ο Δήμος Παξών αιτείται την χρηματοδότηση των μελετών για τα μνημεία της νησίδας του Αγίου Νικολάου, από το ταμείο των Παρακαταθηκών και δανείων (ΤΠΔ), ένα έργο που αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του νησιού και θα αναβαθμίσει την ιστορική και τουριστική φυσιογνωμία του νησιού , όταν τα παρακάτω σημεία γίνουν επισκέψιμα και αναδειχθούν .
Πιο συγκεκριμένα η εκπόνηση των ανωτέρω μελετών αφορά:
α) στην ανάδειξη του Βυζαντινού Φρουρίου επί της νησίδας Αγίου Νικολάου Παξών, διατηρητέου μνημείου και ιστορικού τόπου συνδεόμενου με την ιστορία των Παξών (ΥΑ Φ31/32268/3107/10-7-74 – ΦΕΚ 734/Β/22-7-74) και ιστορικού διατηρητέου μνημείου (ΥΑ Φ31/60694/5483/3-5-76 – ΦΕΚ 687/Β/24-5-76) μελέτη η οποία έχει συνταχθεί το 2001 και χρειάζεται να φτάσει στο στάδιο της λεγόμενης ¨ωρίμανσής ¨ .
β) στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στα νότια της νησίδας
γ) στη συντήρηση και επανατοποθέτηση του λίθινου τέμπλου του ναού από ειδικευμένο συντηρητή έργων τέχνης.
Τα εν λόγω μνημεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας έλλειψης συντήρησης.
Ο Δήμος έχει στο παρελθόν (2001) αναθέσει τις προκαταρκτικές μελέτες για τα έργο του Φρουρίου του Αγ Νικολάου .
Ως εκ τούτου, σκοπός επανασύνταξης (ωρίμανσης ) των ανωτέρω μελετών αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων είναι να αποτελέσουν υλικό, προαπαιτούμενο για τη μελλοντική προστασία και ανάδειξή τους, ενώ μετά την έγκρισή τους, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των μνημείων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων.
Με αυτές τις ενέργειες , τα μνημεία θα καταστούν επισκέψιμα και προσβάσιμα στο κοινό, ενώ η προσπάθεια προβολής τους θα συμβάλλει επιπρόσθετα στην πολιτιστική και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Λόγω του ότι δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία στο Δήμο, έχει γίνει προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με το Υπουργείο Πολιτισμού .(ΥΠ.ΠΟ.Α.)
¨Όλες οι ενέργειες για την ανάδειξη του εν λόγω έργο βασίστηκαν στην συνέργεια που αναπτύχτηκε μεταξύ της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ ) που εκπροσωπήθηκε από τον μηχανικό ,κ. Αναστάσιο Αχείμαστο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και της προϊσταμένης της υπηρεσίας ,κας Ριγάκου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Παξών και του τ. αντιδημάρχου κ.Γιώργου Λύχνου .