Τις δύο εισηγήσεις που θα πραγματοποιήσει, αλλά και τις δύο επερωτήσεις της ενόψει Περιφερειακού Συμβουλίου έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
της ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν. στη συνεδρίαση του Π.Σ. 6/10/18
ΘΕΜΑ: «Μέτρα για τις κατολισθήσεις στα Ιόνια Νησιά»
Η πρόσφατη κατολίσθηση στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο ανέδειξε την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας σε παραλίες που περιβάλλονται και περικλείονται από απότομες και βραχώδεις πλαγιές. Τέτοιες παραλίες υπάρχουν αρκετές σε όλα τα Ιόνια Νησιά οι οποίες κατά κανόνα είναι προσβάσιμες, μόνον από της θάλασσα. Σε αυτές τις παραλίες συχνάζουν πολλοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι κάτοικοι με θαλάσσια μέσα αναψυχής και ιδιωτικά σκάφη. Οι περισσότεροι είναι ανυποψίαστοι αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε καμία προειδοποίηση για τους κινδύνους που υπάρχουν από κατολισθήσεις οι οποίες μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο κίνδυνος για τους επισκέπτες σε τέτοιες παραλίες είναι πολύ μεγαλύτερος στα νησιά μας που είναι τα πιο σεισμογενή στην Ελλάδα. Υπάρχει συνειδητή αδιαφορία από όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές διοικήσεις ( Περιφέρεις – Δήμοι ), για τέτοιες παρεμβάσεις και μέτρα πρόληψης και προειδοποίησης ( που είναι μάλιστα χαμηλού κόστους ) γιατί δεν αποφέρουν κέρδη σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η κοντόφθαλμη αντίληψη που επικρατεί στους φορείς του αστικού κράτους δεν υπολογίζει ούτε τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες στο ενδεχόμενο μεγάλο κατολισθήσεων. Κατά την γνώμη μας είναι απαραίτητο άμεσα :
-Να ελεγχτούν όλες οι ακτές με παραλίες που έχουν κίνδυνο κατολισθήσεων σε όλα τα ιόνια νησιά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με την συμμετοχή των τεχνικών υπηρεσιών των περιφερειών και των δήμων.
-Όπου κριθούν επικίνδυνες η απόκρημνες ακτές να παρθούν μέτρα για την απαγόρευση προσέγγισης η μέτρα για την οριοθέτηση προσέγγισης στην παραλία.
-Να καταγραφούν όλες οι επικίνδυνες παραλίες, να δημοσιοποιηθούν και να ειδοποιηθούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις και αυτές των θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
της ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν. στη συνεδρίαση του Π.Σ. 6/10/18
για τα προβλήματα Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας
εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά
Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες πανελλαδικά και στην ΠΙΝ, βιώνουν μια πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες τους, που συνθλίβει το δικαίωμα για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας στο όνομα της αντοχής της οικονομίας των επιχειρηματικών κερδών:
Παρά την αποκαλούμενη έξοδο από τα μνημόνια η “επόμενη μέρα” είναι εδώ όπως και οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ είναι σε ισχύ το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία. Αυτό επιβάλλει και στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης την υποχρηματοδότηση των σχολειών, τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές με τα σεισμόπληκτα κτήρια και τα «κοντέινερ», την κατάργηση των δυσπρόσιτων σχολείων, την περικοπή δεκάδων ολιγομελών τμημάτων, (βάση του νέου νόμου προβλέπεται μέχρι και 27 μαθητές στην τάξη), την τραγική κατάσταση των αναπληρωτών καθηγητών (σίτιση στέγαση, μεταφορές κλπ), τις εγκληματικές παραλήψεις στην ασφάλεια των σχολικών χώρων, κ.α.
Σχολικές υποδομές.
Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη βρίσκεται σε τέλμα η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών. Μετά τους σεισμούς του 2014 και του 2015 και με την εξαίρεση ενός σχολικού συγκροτήματος που ολοκληρώθηκε στο Αργοστόλι, αφού είχε σχεδιαστεί πριν από αυτούς, μια σειρά σχολεία που επλήγησαν βρέθηκαν και συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερς (η πλειονότητα) ή «μετακόμισαν» αλλού. Τα σχολεία αυτά είναι το ΕΠΑΛ Ληξουρίου (όπου εκκρεμεί η κατεδάφιση και η κατασκευή νέου μηχανουργείου), το Γυμνάσιο Ληξουρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, το ΓΕΛ Ληξουρίου, το 2ο Δημοτικό σχολείο Ληξουρίου, 2o Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 4ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας. Ιδιαίτερο πρόβλημα με τραγική έλλειψη σχολικής στέγης (ή εντελώς υποβαθμισμένης) εμφανίζεται στα νηπιαγωγεία. Καμία συζήτηση δεν γίνεται για τα αναγκαία νέα σχολικά συγκροτήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση(εδώ και δεκαετίες είχαν αποφασισθεί από την τοπική διοίκηση πέντε νέα για τη δευτεροβάθμια), ενώ έχει «θαφτεί» κάθε μνεία για νέο κτίριο για το ΓΕΛ Ληξουρίου που βρίσκεται σε κοντέινερς με δραματικές συνθήκες λειτουργίας. Η υποστελέχωση υπηρεσιών όπως ο πρώην ΟΣΚ (τώρα ΚΤΥΠ ΑΕ) και ο προσανατολισμός στη λογική «κόστους – οφέλους» και για τις σχολικές υποδομές οδήγησε, στο όνομα της «γραφειοκρατίας», να παραπέμπονται συνεχώς στις καλένδες οι μελέτες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει προχωρήσει τίποτε. Στα δημόσια κόστη που έχουν προδιαγραφεί για τα σχολεία φαίνεται πως κυριαρχεί η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση με μικροεπισκευές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Ακόμη και το ποσόν των 5 εκ. ευρώ από τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής που έχει «πιστωθεί» για το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, το νέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, παραμένει αχρησιμοποίητο. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις και ασκούνται πιέσεις για επιστροφή μαθητών σε επικίνδυνους λόγω παλαιότητας και χωροταξικής τοποθέτησης χώρους, όπως για το παλιό συγκρότημα του 2ου – 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και για την παλιά (ετοιμόρροπη) πτέρυγα του ΓΕΛ Ληξουρίου
Κατάργηση τμημάτων
Η κυβέρνηση μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, έβαλε σε ισχύ νέο τσεκούρι περικοπής 30 και πλέον «ολιγομελών» τμημάτων από τα 118, που στο σύνολο αιτήθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού. Μεταξύ αυτών των τμημάτων περιλαμβάνονται τμήματα Γενικής παιδείας όπως στο 1ο ΓΕΛ Αργοστολίου, στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, στο ΕΠΑΛ. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην περίπτωση του 1ο ΓΕΛ Αργοστολίου ακόμη και ο κατασκευαστής του σχολείου προβλέπει χωρητικότητα μαθητών έως και το αναχρονιστικό νούμερο των 24 μαθητών στην τάξη και όχι 26 που επέβαλε ο περιφερειακός διευθυντής εκπ/σης. Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου είναι μεταστεγασμένο σχολείο σε πρόχειρες εγκαταστάσεις και με το μηχανουργείο του σε αχρηστία που περιμένει ακόμη την κατεδάφισή του. Στα κομμένα τμήματα περιλαμβάνονται αρκετά ξενόγλωσσα και επιλογής τα τρία (3) στο ΓΕΛ Ιθάκης και δύο στα Μεσοβούνια (ακόμη και βασικής ξένης γλώσσας) που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα δίνοντάς τους ένα ακόμη πλήγμα. Περιλαμβάνονται επίσης και άλλα μαθήματα επιλογής (πληροφορική, γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων, ιστορία της τέχνης κ.α.). Είναι ντροπή πως έφθασαν να κόψουν και ένα τμήμα από το Ειδικό σχολείο στα Φαρακλάτα . Ουσιαστικά αναγκάζουν τους μαθητές υποχρεωτικά να αλλάζουν εκμάθηση γλώσσας από τάξη σε τάξη, τους στοιβάζουν σαν σαρδέλες σε μεγάλα τμήματα για να μειώσουν τις τάξεις και τους εκπαιδευτικούς, τους απαγορεύει να διδαχθούν το μάθημα της επιλογής τους.
Δυσπρόσιτα σχολεία
Η κατάργηση εκατοντάδων δυσπρόσιτων σχολείων σε όλη την χώρα αποτελεί μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Εντάσσεται στο περίγραμμα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ και υλοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κοκ.), προεξάρχουσας της σημερινής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Η κυβέρνηση με τις πλάτες της ΠΙΝ, αποχαρακτήρισε πρόσφατα δυσπρόσιτα 16 σχολεία στο νομό Κεφαλονιάς –Ιθάκης ανοίγοντας έτσι το δρόμο είτε στην δυσχερέστερη λειτουργία τους, είτε ακόμη και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους. Ως Περιφερειακή Αρχή παρότι προκληθήκατε από τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους φορείς να πάρετε θέση τηρήσατε «σιγή ιχθύος» για αρκετό διάστημα και μόνο μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης συζητήθηκε δύο φορές το θέμα όπου πήρατε με μεθοδεύσεις μια απόφαση του ΠΣ, «θολή» και γεμάτη «ήξεις – αφίξεις» απόφαση, που «νίπτει χείρας» απέναντι στο κυβερνητικό έγκλημα. Το Λαϊκό κίνημα στο νομό Κεφαλονιάς οργανώνοντας πολλές κινητοποιήσεις πρόβαλε σθεναρή αντίσταση απέναντι σε αυτή την αντιεκπαιδευτική επιλογή που επέβαλλε ουσιαστικά μια καινούργια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που επαναφέρει τα σχολεία της Ιθάκης στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι υπάρχει και θετική κοινή απόφαση των υπηρεσιακών συμβουλίων, ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ. Το παραπάνω γεγονός αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το λαϊκό κίνημα του νομού αλλά και για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα σχολεία των Μεσοβουνίων καθώς και άλλων περιοχών στο νησί της Κεφαλονιάς ενώ είναι επιπλέον σε εκκρεμότητα και ο χαρακτηρισμός και των σχολείων της Πάστρας ως δυσπρόσιτα. Επίσης στην Ζάκυνθο αποχαρακτηρίστηκε από δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο και οι λυκειακές τάξεις των Βολιμών, που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Ζακύνθου και κινδυνεύει να κλείσει. Στην Λευκάδα αποχαρακτηρίστε από δυσπρόσιτα 2 σχολεία :Γυμνάσιο-Λύκειοο Καρνους, Γυμνάσιο-λύκειο Βασιλικης. Σήμερα σας καλούμε να στηρίξετε την πρόταση να επανέλθει ο χαρακτήρας των δυσπρόσιτων σχολείων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα. που καταργήθηκε και να ενταχτούν σε αυτόν και τα σχολεία της Πάστρας.
Ασφάλεια
Έχουν επισημανθεί κίνδυνοι και έχουν διατυπωθεί ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητα σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων σε όλα σχεδόν τα σχολειά του νομού. Ενδεικτικά αναφέρουμε
την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές που λειτουργούν στα «κοντέινερ» (ανθυγιεινές αίθουσες, επικίνδυνος προαυλισμός και αθλητικές εγκαταστάσεις, λειτουργία τάξης στο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων πάνω σε μια δεξαμενή κλπ)
την απουσία οργανωμένου συστήματος πυρασφάλειας σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα για το ΕΠΑΛ Αργοστολίου που είναι εκτεθειμένο μέσα στο Δάσος
την μη διευθέτηση της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολικό συγκρότημα στο «Φαραώ» στο Αργοστόλι που περίπου 300 μαθητές κάθε μέρα περνούν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς πεζοδρόμια. Είναι ζητούμενο η συγκοινωνιακή μελέτη που έχετε πολλές φορές δεσμευτεί να υλοποιήσετε προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα. Ανάλογα θέματα έχουν και άλλα σχολεία όπως η Πάστρα που πέρσι θρηνήσαμε ένα μαθητή που τραυματίστηκε θανάσιμα έξω από το σχολείο.
Την παραμονή του επικίνδυνου μηχανουργείου που είναι «κόκκινο» και υπό κατεδάφιση μέσα στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ που στεγάζεται το Γυμνάσιο Ληξουρίου με κίνδυνο να αποτελέσει αιτία μαζικής δολοφονίας μαθητών που προαυλίζονται σε απόσταση αναπνοής από αυτό
Ακαταλληλότητα και μη πιστοποιημένες για την ασφάλειά τους αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολεία αλλά και γενικότερα (πχ κερκίδες στο γήπεδο Κεραμειών και στο γήπεδο Αργοστολίου, κ.α.). Δεν έχουν γίνει πουθενά ουσιαστικοί έλεγχοι και δεν έχουν παρασχεθεί πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Την απουσία αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων ευθύνη και υπόσχεση που έχετε πολλές φορές αναλάβει και δεν έχετε υλοποιήσει εκθέτοντας χιλιάδες μαθητές σε πολλούς κινδύνους
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Η νέα εργασιακή ελαστική σχέση εργασίας που έχει μεθοδεύσει η κυβέρνηση στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που βιώνουν ένα καθεστώς ομηρίας τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ζουν περιπλανώμενοι από νομό σε νομό και διαφορετικό κάθε χρόνο, με συσσωρευμένη ταλαιπωρία και αφήνοντας πίσω οικογένειες και παιδιά, με ένα δυσβάσταχτο κόστος διαμονής.
Τα δικαιώματά τους θυμίζουν άλλες εποχές.
Στο νομό Κεφαλονιάς τα τελευταία χρόνια υπηρετούν στην Α/θμια και στην Δ/θμια εκπαίδευση κάθε χρόνο 200 περίπου αναπληρωτές που καλούνται να στήσουν το νοικοκυριό τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με ένα μεγάλο κόστος σχετικά με τις πενιχρές αποδοχές τους, που διαμορφώνει κυρίως το ενοίκιο, το μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης και οι μετακινήσεις (80 ευρώ με ΚΤΕΛ – καράβι από και προς Αθήνα).
Η ΠΙΝ έχει υποχρέωση να σκύψει πάνω στα προβλήματά τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να συνεχιστεί εξασφάλιση της φθηνής σίτισής τους, αλλά και σοβαρή έκπτωση (50%) στα εισιτήρια για όλο το χρόνο και για όλα τα δρομολόγια και τις εταιρείες, χερσαίας, ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μεταφοράς. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στο χτυπημένο αυτό κομμάτι των εκπαιδευτικών είναι η εξασφάλιση φθηνής στέγης ιδιαίτερα το φθινόπωρο πριν τελειώσει η τουριστική σαιζόν και την άνοιξη που αρχίζει και εκδιώκονται ουσιαστικά από σπίτια που έχουν ενοικιάσει. Στα πλαίσια αυτά είναι ανάγκη:
να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σε προγράμματα του κράτους και της τοπικής διοίκησης που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, δωρεάν σίτιση για όλους, επίδομα θέρμανσης,
να εξασφαλίζεται η παραμονή τους σε μισθωμένα από την Περιφέρεια και τους Δήμους ξενοδοχεία έως ότου βρουν να ενοικιάσουν κάποιο κατάλυμα.
να επισκευασθούν και να αποδοθούν άμεσα στους φοιτητές του ΤΕΙ για την διαμονή τους τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια της Εστίας του οικοτροφείου που βρίσκεται στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΠΑΛ Αργοστολίου στην Λάσση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παλιότερα, έχει αποφασίσει να αποδοθεί συγκεκριμένος αριθμός δωματίων στην εν λόγω εστία για τους εκπαιδευτικούς.
Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόσπασης από το ΤΑΙΠΕΔ των παλαιών υπαλληλικών κατοικιών στο Αργοστόλι και εκεί να ανεγερθούν κατοικίες για τους δημόσιους υπάλληλους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του Νομού. Να επισκευαστούν το γυμνάσιο Αγίας Θέκλης και τα υπάρχοντα καταλύματα μέσα σε αυτό και όπου αλλού υπάρχουν τέτοια (Κεραμειές), για να χρησιμοποιηθούν από αυτούς.
Να επισκευαστεί – ανακατασκευαστεί η μαθητική εστία στην Ιθάκη προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάγκη διαμονής μαθητών που μετακινούνται από απομακρυσμένες περιοχές της Ιθάκης ή άλλες περιοχές της χώρας (λόγω ναυτικού τομέα). Εκεί να διαμορφωθούν και χώροι που θα διατεθούν για δωρεάν διαμονή αναπληρωτών.
Παραμένοντας στο θέμα των αναπληρωτών το Π.Σ. πρέπει να πάρει θέση και για τις αναφορές της κ. Βουλευτίνας τον πέρσι τον Σεπτέμβριο αλλά και φέτος, στο θέμα των διορισμών εκπαιδευτικών λέγοντας ότι ψάχνει ένα τρόπο να μπορεί στα νησιά να ισχύει η εντοπιότητα στο διορισμό τους. Ειδικά στην εκπαίδευση η κυβέρνηση τάζοντας (για πολλοστή φορά) ελάχιστους μόνιμους διορισμούς, ετοιμάζει νέο σύστημα διορισμού αναπληρωτών, με «νέα» κριτήρια (όπως αυτό της εντοπιότητας σε νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), όπου θα οδηγήσουν σε απολύσεις χιλιάδων που αναπληρώνουν τον εαυτό τους για χρόνια στα νησιά μας και αλλού.
Με βάση τα παραπάνω ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι τα αιτήματά και οι σύγχρονες ανάγκες στην εκπαίδευση και στο νομό Κεφαλονιάς, βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ακολουθούμενη πολιτική ενώ η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι ένας μύθος. Σήμερα το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας είναι ένα Ενιαίο 12χρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές, με σύγχρονες, ασφαλείς και επαρκείς εγκαταστάσεις και υποδομές. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια γι’ αυτό καλούμε σήμερα το Π.Σ. να πάρει θέση και να υιοθετήσει τα παρακάτω αιτήματα
Να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις των σεισμόπληκτων σχολείων, με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Να δρομολογηθούν νέες σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες σχολικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών που έχουν επισημανθεί από το παρελθόν (πέντε σχολικά συγκροτήματα για τη δευτεροβάθμια) και όσων νέων έχουν προκύψει (πχ νηπιαγωγεία).
Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει η κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν νέα σχολικά κτήρια αλλά και όλες οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό..
Να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από τις ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων υποδομών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Όλα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις 25 χιλιάδων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις.
Να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, όπως έχει δεσμευτεί η ΠΙΝ.
1η Επερώτηση
προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.
Στις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στα Ζόλα και στην περιοχή του Ελειού – Πρόνων ο λαός και οι εργαζόμενοι των παραπάνω περιοχών της Κεφαλονιάς, για άλλη μια φορά έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Η φωτιά κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών – δασικών και κατοικημένων εκτάσεων και απείλησε ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες ενώ έφτασε εκτός ορίων και μέχρι εξοντώσεως, τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο οι τεράστιες ευθύνες Κυβέρνησης και τοπικής Διοίκησης (Δήμου- Περιφέρειας).
Αποδείχτηκε στην πράξη ότι, όσα εδώ και αρκετά χρόνια επισημαίνουμε ως παράταξη ότι δηλαδή οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην Π.Υ. και γενικότερα στον ελλιπή κρατικό σχεδιασμό και φροντίδα, είναι η πραγματική αιτία που καθιστούν τις πυρκαγιές θανάσιμο κίνδυνο για το λαό και όχι το ίδιο το γεγονός της πυρκαγιάς από μόνο του.
Τα σχέδια αντιπυρικής και γενικότερα πολιτικής προστασίας που υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον τομέα αυτό, αφού είναι ανεπίκαιρα, κομμένα και ραμμένα στη λογική της υποχρηματοδότησης και στην κατεύθυνση «κόστους-οφέλους» της Ε.Ε. και άρα ανίκανα να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις επίσης στο προσωπικό και τα μέσα στην πυροσβεστική υπηρεσία, καθιστούν το έργο της ακόμη δυσκολότερο, εντατικοποιώντας και τελικά βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως έγινε πρόσφατα στις Σέρρες που ένας ακόμη πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ενώ και εδώ τραυματίστηκαν δύο άλλοι.
Τόσο οι πυρκαγιές, τόσο στο Μάτι της Αττικής όσο και οι πρόσφατες στην Κεφαλονιά, μπήκαν σε συνθήκες που τα πτητικά μέσα είτε αδυνατούσαν (ήταν βράδυ), είτε ήταν απαγορευτικό να πετάξουν (δυνατοί άνεμοι), έτσι έμειναν κενό γράμμα τα συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου. Αποδείχτηκε επίσης ότι σε τέτοιες συνθήκες καθίσταται άχρηστο και το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές προκειμένου να καλύψει τις απαράδεκτες ελλείψεις προσωπικού που έχει η πυροσβεστική υπηρεσία στο νομό, λόγω της εκχώρησης 30 και πλέον πυροσβεστών στην πυρασφάλεια της fraport και λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί και στην Π.Υ.
Με βάση τα παραπάνω οι μόνες ελπίδες που απέμειναν για να κατασβηστούν οι πρόσφατες πυρκαγιές, ήταν ένα ελικόπτερο «Ericson», το ελάχιστο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι εθελοντικές ομάδες και οι εθελοντές που όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεπέρασαν τα όριά τους για να το καταφέρουν
Όμως, καμιά εθελοντική οργάνωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κατάλληλο εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό με τους αναγκαίους μηχανισμούς, τα μέσα και την οργάνωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας που, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, συρρικνώνουν συστηματικά στο όνομα της αντικατάστασής τους από τις εθελοντικές ομάδες που, κατά τα άλλα, προσφέρουν σημαντικό έργο. Μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, εκπαιδευμένο προσωπικό, κατάλληλος εξοπλισμός τότε και οι εθελοντές και γενικότερα η Λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά.
Ως Λαϊκή συσπείρωση επισημαίνουμε ότι η παραπάνω κατάσταση, αργά η γρήγορα, θα εκθέσει σε μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τους πυροσβέστες. Είναι συνειδητή η επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και φυσικά της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στα αντιλαϊκά μέτρα και στη λαϊκή εξαπάτηση, να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε, συρρικνώνοντας τον κρατικό μηχανισμό πυρασφάλειας προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τον κρατικούς προϋπολογισμούς προς όφελος των επενδυτικών σχεδιασμών επιχειρηματικών συμφερόντων και να τον προσαρμόσουν στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του κράτους. Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να υπάρξουν:
Ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας
Μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας όπως αντιπυρικές ζώνες – αγροτικοί δρόμοι – πυροσβεστικοί κρουνοί που στα νησιά μας είναι πρώτης προτεραιότητας γιατί υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση που περικλείετε από πολλούς οικισμούς.
Ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, στην νησιωτικότητα των νομών του Ιονίου καθώς και των ιδιαίτερων γεωγραφικών του χαρακτηριστικών. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία και σε όλες τις υποδομές όπου συγχρωτίζεται ανθρώπινο δυναμικό.
Αναβάθμιση και την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις χωρίς καμιά υποχρεωτική μετακίνηση. Τον εξοπλισμό της Π.Υ. με τον κατάλληλο και αξιόπιστο στόλο μέσων και μηχανημάτων. Ειδικό κονδύλι για τον σύγχρονο εξοπλισμό των πυροσβεστών καθώς και για την συντήρηση και φύλαξη των πυροσβεστικών μέσων. Αξιοποίηση των νέων μέσων τεχνολογίας.
Πλήρης και επαρκής κάλυψη όλων των απαραίτητων πιστώσεων που χρειάζονται για την λειτουργική ικανότητα των Πυροσβεστικών Δυνάμεων και τις προληπτικές παρεμβάσεις τους. (π.χ. σύγχρονες μελέτες των απαραίτητων ζωοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση πυροσβεστών που μετακινούνται κ.α.)
Πρόσθετα – ενισχυτικά μέτρα για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και δικτύου αγροτικών και δασικών δρόμων, επισκευή και συντήρηση κρουνών κλπ)
Κεντρικές πολιτικές αποφάσεις ώστε να μην υπάρξει καμιά απομάκρυνση «Pezzetel» όπως ορέγεται η FRAPORT απεναντίας να παραμένει στο νομό και ένα ακόμη ελικόπτερο «Ericson».
Ειδική μέριμνα και μέτρα πυροπροστασίας, γενικότερης προστασίας και αναγέννησης του Αίνου Κεφαλονιάς και των άλλων δασικών εκτάσεων στα άλλα νησιά καθώς και των ελαιώνων των νησιών.
2η Επερώτηση
προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.
Η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (ΕΕΣΥΠ) που συστάθηκε με τον Ν. 4389/2016, πρόκειται για το λεγόμενο «υπερταμείο» για τις ιδιωτικοποιήσεις και αποτελεί την «ομπρέλα» κάτω από την οποία, με τη μορφή θυγατρικών εταιρειών, στεγάζονται οι κρατικές εταιρείες διαχείρισης και συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Το «στρατηγικό σχέδιο 2018 – 2022» της ΕΕΣΥΠ είναι απόλυτα ενταγμένο στο γενικότερο σχέδιο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% από κέρδη της ΕΕΣΥΠ θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, και το άλλο 50% θα κατευθύνεται σε «επενδύσεις», με γνώμονα βέβαια την κερδοφορία των μεγαλομετόχων.
Την ίδια ώρα, οι «στρατηγικές κατευθύνσεις του μοναδικού μετόχου» της ΕΕΣΥΠ (δηλαδή του ελληνικού κράτους) είναι αυτές που προβλέπονται στα μνημόνια, σε αντιστοίχιση βέβαια με τις πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου.
Στο φόντο αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία με το ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 παραχωρούνται εκτός των άλλων 10.119 δημοσίων ακινήτων και 18 ακίνητα της Κεφαλονιάς και 147 κτήρια ακίνητα στην Κέρκυρα στην ΕΤΑΔ. ως μέτρο και προαπαιτούμενο για την επιτυχή έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης .
Μεταξύ αυτών των 18 δημόσιων ακίνητων που αφορούν την Κεφαλονιά συμπεριλαμβάνονται και κτίρια που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου.
Εσείς με επιστολή σας στον Υπουργό Οικονομικών στις 21 Σεπτεμβρίου ζητάτε «..τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων που ευρίσκονται στην επικράτεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και που αποτελεί πρόθεση ή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, να περιέλθουν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε…». Δηλαδή απλά επισημαίνετε ότι «… όλα τα ακίνητα , αναγράφονται μόνο με τους ΚΑΕΚ, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ανίχνευση τους από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όποιους άλλους θεσμικούς παράγοντες θα είχαν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον κοινωνικής, πολιτικής, και νομικής αντίδρασης…»
Μέχρι σήμερα δεν έχετε εκφράσει συγκεκριμένη πολιτική θέση πάνω στο θέμα, ούτε φυσικά έχετε πάρει καμιά συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε κανένα κτίριο η άλλο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο να μην αποδοθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία, που αποτελεί ξεκάθαρα μηχανισμό ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών και στοιχείων σε βάρος των λαϊκών αναγκών που θα μπορούσαν να καλυπτόταν εάν αξιοποιούνταν για αυτές και μόνο. Υπενθυμίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και τοπικά από το 2012 μέχρι το 2015 είχε βγει στα κάγκελα και κατάγγελλε τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας. Πρωτοστατούσε στην δημιουργία επιτροπών αγώνα για το κάθε δημόσιο ακίνητο που ήταν στο κατάλογο του ΤΑΪΠΕΔ. Τώρα όλα αυτά τα έκαναν γαργάρα ευθυγραμμίζετε πλήρως με την κυβερνητική γραμμή που τα δίνει όλα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων παραχωρώντας τους δημόσια ακίνητα , πολιτιστικά μνημεία κ.α.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:
Ποια είναι η άποψη της Π. Αρχής σχετικά με το θέμα;
Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να αποτραπεί η εκχώρηση στα νύχια των δανειστών και του κεφαλαίου όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας που πρέπει να μπουν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών;
Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε ώστε να αξιοποιηθούν από την ΠΙΝ πάραυτα τα δημόσια αυτά κτίρια, οικόπεδα και άλλα στοιχεία ώστε να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και μόνο (π.χ. τα υπαλληλικά να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση συμβασιούχων στο δημόσιο, φτωχών φοιτητών κ.α);
Ιδιαίτερα ποιές ενέργειες θα κάνετε για τη μη παραχώρηση του κτηρίου και του κηποθεάτρου της Δημόσιας Κεντρικής Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – Μουσείου Ληξουρίου, των 2 φρουρίων της Κέρκυρα και των άλλων δημοσίων κτιρίων και εκτάσεων;