Την πρόταση να δημιουργηθεί ευρεία επιτροπή με συμμετοχή όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων κατοίκων αλλά και φορέων που θα αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, κατέθεσε η Μ. Υδραίου με τον Κ. Νικολούζο να την απορρίπτει ως «επιχείρηση επιτροπείας»!
Η πρόταση Υδραίου κατατέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όσον αφορά τη Λευκίμμη.
Η επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραίων Δήμος» κατέθεσε την πρότασή της στο τέλος της συνεδρίασης, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (!!!) με το Δήμαρχο Κέρκυρας να απαντά ότι είναι αδιανόητη μία τέτοια πρόταση να τεθεί η δημοτική αρχή υπό επιτροπεία θεσμών!
Μάλιστα, απάντησε στην επίθεση Υδραίου ότι προκαλεί τρόμο το ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα πρέπει να διαχειριστεί την υπόθεση των απορριμμάτων και το επόμενο καλοκαίρι, μέχρι να αλλάξει και να έρθει άλλη, καλώντας την να μην προεξοφλεί ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες!
Η πρόταση Υδραίου για διευρυμένη επιτροπή
Η πρόταση της Μ. Υδραίου που ψηφίστηκε από την ίδια, ο Δ. Μεταλληνό και το Ν. Καλόγερο είχε δύο σημεία, το πρώτο όσον αφορά την ανάληψη του ελέγχου της διαχείρισης των σκουπιδιών από επιτροπή και το δεύτερο, πίεση προς την κυβέρνηση να εγκρίνει fast track διαδικασίες για την υλοποίηση σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων: «Το θέμα των απορριμμάτων θα πρέπει να περάσει και στην ευθύνη ενός διευρυμένου οργάνου κοινωνικού ελέγχου, όπως εμείς προτείνουμε να ονομαστεί. Να έχουν συμμετοχή φορείς όπως το ΤΕΕ και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια, πολίτες από το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη και τεχνοκράτες που θέλουν να προσφέρουν τη γνώση τους. Θα μπορούσαμε να το προσομοιάσουμε με μία τοπική κυβέρνησης εθνικής – τοπικής συνεννόησης που θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησης μελετών και έργων που υποδεικνύονται από τον ΠΕΣΔΑ αλλά και τη διεκδίκηση και πίεση προς την κεντρική εξουσία προκειμένου να σκύψει πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας μέχρι τις εκλογές και μέχρι να αναλάβει μία άλλη δημοτική αρχή», επεσήμανε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Δεν μπαίνουμε υπό επιτροπεία»
Την πρόταση απέρριψε σχεδόν… μονολεκτικά ο Δήμαρχος Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας πως μία δημοτική αρχή είναι αδιανόητο να μπει υπό επιτροπεία από μία επιτροπή: «Δεν μπορώ να καταλάβω τον ουσιαστικό ρόλο ενός τέτοιου οργάνου. Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη. Τώρα, να θέτουμε τη Δημοτική Αρχή υπό επιτροπεία θεσμών, δεν μπορώ να το συλλάβω, δεν το καταλαβαίνω».
Υδραίου: προκαλείτε τρόμο. Νικολούζος: Μην προεξοφλείτε νίκες και ήττες
Στην τοποθέτησή της η κα Υδραίου, υποστήριξε πως προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επόμενη σαιζόν, αφού η αλλαγή θα γίνει μετά τις εκλογές το Σεπτέμβριο, με τον Κ. Νικολούζο να την καλεί να μην προεξοφλεί νίκες και ήττες.
«Φοβόμαστε τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι, διότι αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας ότι τον επόμενο Μάιο είναι οι εκλογές, μη ξεχνάμε ότι έχετε να αναλάβετε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 που θα αναλάβει μία άλλη δημοτική αρχή άλλη μία τουριστική καλοκαιρινή σαιζόν και αυτό πραγματικά προκαλεί τρόμο με τα σημερινά δεδομένα», ανέφερε η Μ. Υδραίου.
«Είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, αυτή η δημοτική αρχή έχει ένα χρόνο ακόμα. Θα προσπαθήσουμε το τελευταίο τραγούδι να είναι γλυκό, να ανταποκριθούμε ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην υπάρξουν προβλήματα», τόνισε ο κ. Νικολούζος, ο οποίος επίσης απάντησε με νόημα στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης όσον αφορά τις επόμενες εκλογές: «Μην προεξοφλείτε ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες, ούτε την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς. Δεν ξέρω αν θα είμαι υποψήφιος ούτε με ενδιαφέρει αυτό. Δεν είναι το ζητούμενο».
Demi demi για ΜΑΤ και Λευκίμμη
Η Μερόπη Υδραίου δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για μία ακόμα φορά σχετικά με τη λειτουργία της Λευκίμμης τη συγκεκριμένη στιγμή αλλά και το αν θα πρέπει αμέσως να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, σημειώνοντας αυτό ότι θεωρεί πως τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΑΤ θα πρέπει «να κάνουν ένα βήμα πίσω» και η πολιτεία να ξαναδει ενδεχομένως το ζήτημα του ΠΕΣΔΑ και να συμφωνήσει ότι η Κέρκυρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη ώστε να ακολουθηθεί ειδικό προνομιακό σχέδιο διαχείρισης και διευθέτησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (fast track διαδικασίες, επιπλέον χρηματοδοτήσεις, μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ.).
Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Νικολούζος συμφώνησε με την πρόταση να ζητηθεί από την κυβέρνηση ειδική αντιμετώπιση ώστε να επιτραπούν πιο γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες.
«Η πρόταση να ενεργοποιηθεί η κεντρική κυβέρνηση για υλοποίηση του ΟΕΔΑ, όχι μόνο το υιοθετούμε αλλά υπάρχει ήδη προεργασία με επαφές με τα υπουργεία και μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».