«Μαχαίρια» τοπικού ΣΥΡΙΖΑ – Δήμαρχου Κέρκυρας για τα σκουπίδια – Οι παραιτήσεις της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και η απόσυρση εμπιστοσύνης της Οργάνωσης Νότου – Δύο χρόνια στη Λευκίμμη, δημιουργία νέου ΧΥΤΥ εκτός Τεμπλονίου
Ούτε ο Καπετάνιος που ήρθε, ούτε και όλο το …πλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ε. Καπετάνιος ήρθε στην Κέρκυρα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έδωσε διαβεβαιώσεις για χρηματοδοτήσεις και αρωγή στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων μελετών και έργων που απαιτούνται για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων.
Οι παραιτήσεις και το ανάθεμα στο Δήμο
Οι διευρυμένες συσκέψεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (διαδοχικά δύο) δεν έφεραν συναίνεση στην κατεύθυνση της λειτουργίας της εγκατάστασης στα Μεσοράχια Λευκίμμης. Αποτέλεσμα των προσπαθειών εξεύρεσης κοινής θέσης, παρουσία και κυβερνητικών παραγόντων από την Αθήνα, η παραίτηση αρχικά του συντονιστή Γιάννη Κρητικού και στη συνέχεια ακόμη δύο μελών, του Φίλιππου Μπερδούση και της Λένας Μουρίκη.
Ο κ. Κρητικός τονίζει στην επιστολή παραίτησης ότι οι αρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να δώσουν πολιτική λύση υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται μάλλον για μια ιδεοληψία και όχι για πολιτικό ρεαλισμό. Όταν μια κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός κοινωνικού εκτροχιασμού με χαρακτηριστικά κοινωνικού αυτοματισμού το να μιλάμε θεωρητικά είναι μάλλον πολιτικά και κοινωνικά άστοχο». Υπενθυμίζει ότι η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ έλαβε απόφαση για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ομοφωνία και αφήνει αιχμές μιας και «οι αποφάσεις αυτές παρόλο που πάρθηκαν ομόφωνα δεν στηρίχθηκαν με τον ίδιο ζήλο από όλους τους συντρόφους , κάτι που προκάλεσε την απογοήτευση μου».
Και καταλήγει: «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγνώμη από τους κατοίκους του Τεμπλονίου γιατί δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όσα τους υποσχεθήκαμε καθώς και από τους κατοίκους της Λευκίμμης στους οποίους φανήκαμε αναξιόπιστοι.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συντρόφους μου για τη συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήμουν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Κέρκυρας και να τους υποσχεθώ ότι θα βρίσκομαι κοντά τους.
Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η συλλογική προσπάθεια σε αντίθεση με την καθεστωτική αντίληψη και την προσωπική ανέλιξη ορισμένων. Η Αριστερά δεν πρέπει επ’ ουδενί να απομακρύνεται από τις ηθικές της καταβολές».
Λόγους αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης επικαλείται στη δική του επιστολή παραίτησης ο Φίλιππος Μπερδούσης, επιμένοντας κι εκείνος στην προ διμήνου ομόφωνη απόφαση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλώνω ότι συντάσσομαι με τον αγωνιζόμενο λαό της Λευκίμμης και θα συμμετέχω σε όλες του τις κινητοποιήσεις και ως εκ τούτου είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω σε μια ΝΕ που όπως φαίνεται θα προσπαθήσει να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας. Είναι για μένα ζήτημα αξιοπρέπειας και δεν προτίθεμαι χάριν καμιάς κυβερνητικής πρακτικής να διακυβεύσω την αξιοπρέπειά μου», δηλώνει.
Τέλος η κα. Μουρίκη δηλώνει «υπέρ της κατασκευής εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Για τις ανάγκες του μεσοδιαστήματος, είμαι καταρχάς υπέρ της εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων εντός Κέρκυρας, με βασική προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση, και εν συνεχεία, αν αυτό δεν είναι εφικτό, της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού». Η παραιτηθείσα δηλώνει ευθέως αντίθετη «με το άνοιγμα του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, για λόγους που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία.
Ας μη ξεχνάμε, εν τέλει, ότι αυτή ήταν και προεκλογική δέσμευση του τωρινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα». Κάνει λόγο για «ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα», γεγονός που «προκάλεσε ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα εδώ και τριάμισι χρόνια να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Πέρα όμως από την ανικανότητα και την ολιγωρία, αυτό που με εξοργίζει πραγματικά είναι η έλλειψη ευθιξίας από την πλευρά των τοπικών ιθυνόντων να κοιτάξουν κατάματα τους Κερκυραίους πολίτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να παραιτηθούν και όχι να αποποιούνται των ευθυνών τους». Και καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, που είναι λόγοι πολιτικής ευθιξίας και αξιοπρέπειας, θα ήθελα να καταθέσω την παραίτησή μου από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας».
Δεν στηρίζουμε τη δημοτική αρχή λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Νότου
Την περασμένη Κυριακή και η Οργάνωση Νότιας Κέρκυρας εξέδωσε ομόφωνη απόφαση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«-Δηλώνουμε πλέον ξεκάθαρα ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη και στήριξή μας στη Δημοτική αρχή και τη παράταξη ΝΕΡΙΚΙ, για τη συνεχή διαφοροποίηση της Δημοτικής αρχής από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή -κατά την άποψή μας- η δημοτική αρχή έχει την κύρια ευθύνη για τη τετράχρονη στασιμότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, την αθέτηση των προγραμματικών της θέσεων και το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, με μεθοδευμένους χειρισμούς.
-Μένουμε συνεπείς στις σταθερές μας θέσεις, οι οποίες εκφράζονται στην ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα δηλώνουμε την αταλάντευτη συμπόρευσή μας με τη κοινωνία κατά της αδειοδότησης και της λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ/Υ Λευκίμμης.
-Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε πρόθεση αστυνομικής καταστολής και βίας, και εκ των προτέρων θεωρούμε υπεύθυνους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που σχεδιάζουν και μεθοδεύουν τη μεταφορά και ταφή σκουπιδιών στη Λευκίμμη, αλλά και όσους θεσμικούς τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του ΧΥΤΑ χωρίς να ενοχλούνται από τις απόψεις οτί «και λίγη καταστολή θα χρειαστεί»’.
Δεν αγνοούμε τη διαχρονική κοινωνικοπολιτική αξία του κεντρικού προεκλογικού μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές του 2012, που γίνεται επίκαιρο σήμερα.
Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Προχωράμε χωρίς αυτούς».
Δήμαρχος Κέρκυρας: Ποια εμπιστοσύνη; Πότε μας στήριζαν;
Σκωπτική ήταν η απάντηση του Δήμαρχου Κέρκυρας για τις παραιτήσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και την δια του Τύπου ανακοίνωση της απόσυρσης στήριξης της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Κέρκυρας στη δημοτική αρχή. «Ανακοινώνουν ότι δεν θα μας στηρίξουν εφεξής. Γιατί πότε μας στήριζαν; Πριν καν αναλάβουμε «ροκάνιζαν» τη δημοτική αρχή ο κ. Βλάχος, ο κ. Γκούσης. Πότε μας στήριξαν; Είτε έφευγαν από τα συμβούλια για να μην ψηφίσουν είτε ήταν απέναντί μας. Δεν ξέρω καν αν υπήρχαν θέματα που μας στήριξαν ποτέ», είπε ο Κώστας Νικολούζος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κέρκυρας.
Κι όσον αφορά στην παραίτηση του Γιάννη Κρητικού, δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με τη ΝΕΡΙΚΙ, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι «δεν έχει εκδηλώσει καμία διαφοροποίηση μέχρι στιγμής από τη δημοτική αρχή». Πάντως δήλωσε με νόημα ότι «η παραίτηση είναι πάντα μια παραίτηση. Πάντα υπάρχουν διαφωνίες αλλά να εγκαταλείπει κανείς την προσπάθεια, την κοινή πορεία, δεν το βρίσκω σωστό, τι να πω».
«Δύσκολο να ανοίξει η Λευκίμμη»
Πάντως ο Δήμαρχος Κ.Νικολούζος χαρακτήρισε δύσκολο το άνοιγμα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, καθώς «το κλίμα έχει δηλητηριαστεί, βλέπω δύσκολη την κοινωνική συναίνεση. Κανείς μας δεν θέλει να ματώσει η Λευκίμμη, δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε εκεί με το ζόρι, με τη βία».
Τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της Λευκίμμης, δεν έχω άσσσους στο μανίκι μου» αποσαφηνίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει καμία εμμονή εκ μέρους του με το άνοιγμα του ΧΥΤΥ Νότου «μακάρι να είχαμε άλλη λύση για να χρησιμοποιήσουμε».
Δύο χρόνια Λευκίμμη, μετά νέος ΧΥΤΥ
Τέλος ο κ. Νικολούζος υποστήριξε ότι στην περίπτωση ανοίγματος του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του, αυτή θα γίνει από εξιδεικευμένη εταιρεία, με αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχο, μέχρι την αδειοδότηση ενός καινούργιου ΧΥΤΥ. Όσον αφορά το χώρο αυτό, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, δήλωσε ότι «πρέπει να αποκλείσουμε το Τεμπλόνι. Η απόλυτη λογική λέει ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ως συνεισφορά στο γενικό καλό της Κέρκυρας αφού για 40 χρόνια εδώ υποδεχόμαστε τα σκουπίδια και του Νότου, κι υπολογίζουμε ότι μέσα σε δύο χρόνια που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα βρούμε τον κατάλληλο χώρο».