Έκκληση στους κατοίκους της Λευκίμμης να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και να επιτρέψουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ για μεταβατικό διάστημα, όσο διαρκεί η λειτουργία της ενδιάμεσης διαχείρισης στο Τεμπλόνι έκανε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κ. Νικολούζος, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο San Giacomo, παρουσία σύσσωμης της δημοτικής του ομάδας.
Αφού παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ενεργειών της δικής του δημοτικής αρχής, κάτι το οποίο είχε, ουσιαστικά, πράξει και κατά τη διάρκεια της δίκης στο αυτόφωρο την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για μια αδιέξοδη κατάσταση η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ζήτησε απ’ όλους τους κατοικους του νησιού, να συμβάλλουν στις προσπάθειες εκτόνωσης.
Όσον αφορά για το με ποιο τρόπο θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης καθώς οι κάτοικοι επιμένουν στην πλήρη άρνησή τους κι έχουν προαναγγείλλει κινητοποιήσεις, ο κ. Νικολούζος υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του είναι συγκεκριμένος και η ευθύνη για την προστασία κι εφαρμογή των αποφάσεων περί χρήσης του χώρου είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, που δια των αρμοδίων υπουργών δηλώνει αποφασισμένη να ανοίξει το ΧΥΤΥ.
Σχετικά με τις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν τις επομενες ημέρες, καθώς η κατάσταση είναι πλέον δραματική, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχει μια άμεση ανάθεση για μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι (μέχρι να ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 2,5 ετών λειτουργίας) κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.
Μάλιστα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος χώρος για το έργο της ενδιάμεσης διαχείρισης, ο οποίος, παρά τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο από αρκετές πλευρές, δεν είναι 7 αλλά 19 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα τοπογραφικά.
Το δελτίο τύπου του Δήμου
“Από το τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή, ξεκινάει η αποκομιδή των απορριμμάτων και παράλληλα η δεματοποίηση στις εγκαταστάσεις στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Παράλληλα σε συνεργασία της Περιφέρειας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τρέχουν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση πρόσθετων περιβαλλοντικών εγγυήσεων και την άμεση αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, για την μεταφορά και εναπόθεση των δεμάτων”.
Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ο Δήμαρχος έκανε μια εκτενή αναφορά για τις ενέργειες που προηγήθηκαν, πριν την καταδικαστική απόφαση του ίδιου και του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, μετά το μερικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από κατοίκους της περιοχής.
Για την δικαστική απόφαση ανέφερε: “Δεν κρίνουμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Θέλω, όμως να πω, ότι στο Δικαστήριο κρίθηκε η συνολική, 16χρονη, λειτουργία του ΧΥΤΑ, η πολιτική μας στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων και η λειτουργία της δημοτικής αρχής στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Αξιοσημείωτη είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές, αντιμετωπίσαμε πολλές πράξεις παρεμπόδισης και εγκληματικές, χωρίς να υπάρξει τέτοια σπουδή. Πρώτη φορά ίσως συλλαμβάνεται Δήμαρχος.”
Στην συνέχεια ο κ Νικολούζος έκανε μια αναλυτική αναφορά για τις ενέργειες του Δήμου την τελευταία τετραετία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έδωσε απαντήσεις, για τη θέση του Δήμου σχετικά με το εργοστάσιο ολοκληρωμένης Διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ. “Κατηγορηθήκαμε ότι εγκαταλείψαμε ένα έτοιμο έργο, θέλω να σας πω ότι το έργο ξεπερνούσε τις ανάγκες του νησιού, ήταν αντιοικονομικό και θα επιβάρυνε επί πλέον τους δημότες. Όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, η δημοσία χρηματοδότηση δεν ήταν εξασφαλισμένη.”
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στην κοινωνία της Κέρκυρας να δείξει ανοχή και στους κατοίκους της Λευκίμμης να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος για τη ζωή, την υγεία, την οικονομία, την ποιότητα ζωής και της προστασία του περιβάλλοντος.