Ευκαιρία για μεγαλύτερη αναλογικά χρηματοδότηση της Κέρκυρας δίνουν και οι αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν το πως κατανέμεται η χρηματοδότηση μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Αυτό, καθώς αλλάζουν τα κριτήρια τα οποία έως τώρα αφορούν αποκλειστικά την κατάταξη του εκάστοτε ΟΤΑ στις κατηγορίες και προστίθενται κριτήρια που έχουν να κάνουν με το μήκος του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης συγκριτικά με την έκταση του δήμου, τις κοινωνικές ανάγκες, τις εποχικές πληθυσμιακές διακυμάνσεις κ.α.
Λόγω μεγάλου οδικού δικτύου
Η Κέρκυρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα στην Ελλάδα αλλά και δίκτυα ύδρευσης, σε σχέση με το μέγεθός της.
Συγκεκριμένα, για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, η δημογραφική τάση κ.λπ.
Αλλαγές γίνονται και στην κατηγοριοποίηση των Δήμων. Οι δήμοι θα διακρίνονται πλέον σε πέντε κατηγορίες με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.
Απλή αναλογική και δεύτερος γύρος
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα γίνουν οριστικά στις 13 Οκτωβρίου 2019 ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.
Οι αλλαγές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο
Το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές και τροποποιήσεις, ορισμένες από τις οποίες είχαν προταθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης από παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Οι βασικές αλλαγές που πέρασαν σχετικά με το αρχικό νομοσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, είναι οι εξής:
• Δίνεται η δυνατότητα ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών – περιφερειακών συμβούλων να προσαυξάνεται έως και 30% (από 10% στο αρχικό νομοσχέδιο) σε σχέση με τον αριθμό των εδρών.
• Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο να ορίζει όχι ένα αλλά τρία μέλη στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από δέκα 10 μέλη, όσον αφορά το Δήμο Κέρκυρας.
• Οι κοινότητες που διαμορφώνονται στους δήμους με ξεχωριστό συμβούλιο θα έχουν πληθυσμιακό όριο τους 300 κατοίκους και όχι τους 500 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Όσες είναι κάτω από 300 κατοίκους θα έχουν μόνο πρόεδρο που θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
• Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.
• Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλη Περιφερειακής ενότητας.
Ο Συμπαραστάτης γίνεται Διαμεσολαβητής
Ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα. Ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αντικαθίσταται από τον Δημοτικό και Περιφερειακό Διαμεσολαβητή, για τον οποίο αφιερώνονται 23 άρθρα.
Μετά από σχετική γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη, που προβλέπει την διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Βολές από την ΚΕΔΕ, έκτακτη συνεδρίαση
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με βασικό θέμα τις τελικές διατάξεις του Προγράμματος «Κλεισθένης Ι». Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Π. Σκουρλέτη ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να κάνει διάλογο επί της ουσίας, αφού δεν πέρασε καμία σχεδόν αλλαγή με βάση τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης: «Δεν τον ενδιέφερε και δεν ήθελε να αξιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς διαλόγου που ξεκίνησε επί Υπουργίας Π. Κουρουπλή. Αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε. Η δημοκρατική του ευαισθησία εξαντλήθηκε στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του και κανέναν άλλον».