Η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν η αιτία ρήξης των σχέσεων μεταξύ του Δήμαρχου Κ. Νικολούζου και του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στ. Κυπριώτη. Μαζί με τον Κυπριώτη παραιτήθηκαν και τα μέλη Μάνος Ράπτης και Λιάνα Τσιρίδου. Σε περιπέτειες προγραμματική, θέατρο Μον Ρεπό.
Στην παραίτηση που υπέβαλε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με αφορμή την επιλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ο κος Δήμαρχος ζήτησε την παραίτηση μου, αφού ο ίδιος έχει διαφορετικές απόψεις για την λειτουργία του ΔΣ, τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό και τη δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. και επομένως για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κου Δημάρχου υπέβαλα την παραίτησή μου την 30/5/2018.
Το ίδιο έπραξαν και τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ, ο κος Μάνος Ράπτης και η κα Λιάνα Τσιρίδου, ενώ δεν υπέβαλλε παραίτηση ο κος Σταμάτης Απέργης.
Ως Πρόεδρος του ΔΣ, θεωρώ, ότι αφενός ήταν υποχρέωσή μου να διασφαλίσω την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας πρόσληψης και αφετέρου να υπερασπιστώ τη δημοκρατική λειτουργία και τη βούληση ενός συλλογικού οργάνου.
Στο ΔΣ αντιμετωπίσαμε πολύ πιο δύσκολες προκλήσεις και καταφέραμε με
συναινέσεις και συνθέσεις απόψεων να βρούμε λύσεις στα προβλήματα.
Το ίδιο πράξαμε και τώρα με την διαδικασία πρόσληψης του καλλιτεχνικού
διευθυντή.
Να επισημάνω ότι η προκήρυξη ήταν δημόσια, δομημένη με αντικειμενικά
κριτήρια, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αξιολόγηση με το σύστημα της
μοριοδότησης, έτσι όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των προσλήψεων στο Δημόσιο. Η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη και στηρίχτηκε στα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, που προανέφερα.
Να επισημάνω ακόμη, ότι ως ΔΣ κληθήκαμε σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την διαδικασία πρόσληψης του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή που έγινε το 2012 από το τότε ΔΣ. Μία πράξη που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την Επιχείρηση, όσο και για τα μέλη του ΔΣ, οι οποίες αποφεύχθηκαν για άλλους λόγους.
Στο ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. προσφέραμε όλοι, ανιδιοτελώς, όλο αυτό το διάστημα.
Εστιάσαμε στην εξυγίανση και στη συνέχειά του, επειδή πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική δομή πολιτισμού, όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά και για όλη την Περιφέρεια, που δεν πρέπει να σβήσει. Και τα καταφέραμε.
Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν πολλά και μεγάλα και αφορούν την έλλειψη μόνιμης θεατρικής στέγης, τα προβλήματα του θερινού θεάτρου, την έλλειψη προσωπικού. Η επιχείρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη σε όλα όσα προανέφερα.
Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι δημόσιες θέσεις δεν είναι, ούτε
επισφράγιση κοινωνικής καταξίωσης, ούτε ευκαιρία επαγγελματικής
αποκατάστασης, ούτε απλά τιμητικές.
Τιμάς , πραγματικά, κάποιον όχι όταν τον επιλέγεις για μια δημόσια θέση, αλλά όταν του παρέχεις και τα εφόδια να παράξει έργο από τη θέση αυτή.
Στην πολιτική, άλλωστε, για την αποτελεσματικότητά μας, κρινόμαστε όλοι».
Το γυαλί ράγισε
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τις δικές του θέσεις καθώς έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, αποδεχόμενος ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Οι μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες εμφανίζονται πλέον να τραβούν χωριστούς δρόμους, ενώ η απουσία τριών μελών (Πρόεδρος και δύο παραιτηθέντες) οδηγεί και σε πρόσθετες καθυστερήσεις το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (π.χ. όσον αφορά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο και την Περιφέρεια). Αδιευκρίνιστο παραμένει και το αν θα λειτουργήσει το θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου», παρά τα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού παράστασης ούτε έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα εκδηλώσεων, αν και διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο.