Ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών και το σπάσιμο ή μη του Δήμου Κέρκυρας θα καθορίσουν εν πολλοίς και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκλογικές ετοιμασίες με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης, να κόβουν και να ράβουν εκλογικές λίστες, να πραγματοποιούν συζητήσεις αλλά και… να αποθαρρύνουν αθέμιτες φιλοδοξίες. Με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, δειλά – δειλά γίνονται και οι πρώτες «τακτοποιήσεις» για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για πιθανή διεξαγωγής τους 6 μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ιδιαιτέρως έντονη είναι η κινητικότητα σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ή …διαρρεύσει οτιδήποτε. Την πεποίθηση ότι θα όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) θα διεξαχθούν το Μάιο εξέφρασε και ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
Με τούτα και μ’ εκείνα τα πρώτα ονόματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ακόμη και για τα ψηφοδέλτια των εκλογών (αν αυτές φυσικά διεξαχθούν εντός του πρώτου 6μηνου του νέου έτους). Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν υπερπληθώρα πολιτικού προσωπικού για τη διεκδίκηση του Δήμου Κέρκυρας και ελάχιστο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Και φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που τελούν εν αναμονή της πιθανής διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας για να ανακοινώσουν προθέσεις και φιλοδοξίες.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο Γαλιατσάτος απέναντι σε ποιούς;
Μόνη σίγουρη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής είναι εκείνη του νυν Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, υποστηριζόμενου από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης του κυβερνητικού κόμματος ελήφθη ήδη από νωρίς με τα στελέχη της παράταξης Γαλιατσάτου πάντως να κάνουν λόγο και για ανανέωση του ψηφοδελτίου ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Ο Θ. Γαλιατσάτος φαίνεται ότι κρατά δυνάμεις και από το χώρο της ΛΑΕ, η οποία προφανώς και ετοιμάζεται για αυτόνομη κάθοδο.
Προς επίρρωση αυτού η προ ημερών ανεξαρτητοποιήσεις δύο στελεχών από την παράταξη της πλειοψηφίας, με την… «αιμορραγία» πάντως να σταματά εκεί. Επικεφαλής της κίνησης για την Περιφέρεια όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρώην βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης, υποψηφιότητα που όμως μπορεί να αλλάξει αν ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών είναι ίδιος με εκείνο των αυτοδιοικητικών.
Αλλαγή σκυτάλης στο ΚΚΕ με ηλικιακή και στελεχιακή ανανέωση.Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) Θόδωρος Γουλής, ιστορικό στέλεχος του κόμματος, φέρεται ως ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας «να δοθεί χώρος σε νέα στελέχη». Αν συμβεί αυτό ο Θ. Γουλής θα αποχαιρετίσει την ΠΙΝ και θα περιοριστεί στα κομματικά του καθήκοντα. Παρότι στο ΚΚΕ οι υποψηφιότητες θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπορμπότης (στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας), η γιατρός Έφη Κάντα και η αρχαιολόγος Μυρσίνη Χαραλάμπους είναι από τα ονόματα που ακούγουνται για επικεφαλής σε Περιφέρεια και Δήμο Κέρκυρας.
Από το ΚΙΝΑΛ, παρά τις ανακοινώσεις ονομάτων για τις άλλες Περιφέρειες, η ΠΙΝ δυσκολεύει το επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητεί το πρόσωπο που μπορεί να φέρει για το Κίνημα Αλλαγής ένα καλό αποτέλεσμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι του στελέχους της ΔΗΜΑΡ Ισμήνης Μώρου αλλά και του πρώην Νομάρχη Ανδρέα Παγκράτη. Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τη διευρυμένη σύσκεψη την 12η Οκτωβρίου που πραγματοποιεί το ΚΙΝΑΛ αποκλειστικά για τις περιφερειακές εκλογές.
Πάντως για τις βουλευτικές η επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη εξετάζει βιογραφικά και αιτήσεις υποψηφίων από όλη την Ελλάδα. Για την Κέρκυρα τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα των Αλέξανδρου Αλεξάκη, Συλβάνας Ράπτη, Γεράσιμου Βλάση και Χρυσόστομου Μπούκα.
Σύνθετη κατάσταση για τη ΝΔ
Δυστοκία στη ΝΔ για την ανακοίνωση του εκλεκτού της. Ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του, ζήτησε και από τον Μητσοτάκη μάλιστα στήριξη στη συνάντησή τους στη Ζάκυνθο, αλλά το κόμμα εξετάζει κι άλλες υποψηφιότητες. Υπάρχει περιθώριο να διεκδικήσει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ο Σπύρος Σπύρου, μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες για την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση στήριξης. Την ίδια ώρα ο γεωπόνος Κώστας Καρβούνης επιβεβαιώνει (στην εφημερίδα Ενημέρωση) την υποψηφιότητά του, υποστηρίζοντας ότι αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, ενώ ο γιατρός Σπύρος Σκιαδόπουλος με δημοσιεύματα εκ Ζακύνθου επιχειρεί διερεύνησης μιας πιθανής υποψηφιότητάς του.
Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία θα κερδίσουν τις εκλογές ώστε «καμία Περιφέρεια να μην περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται ακόμη και «τολμηρές επιλογές», όπως μεταδίδουν στελέχη της Πειραιώς.
Επισημαίνεται ότι «μια κάποια λύση» για την Πειραιώς θα ήταν το «ναι» του πρώην Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι ενδιαφέρεται μόνο για το Δήμο Κέρκυρας (ίσως και για την Βουλή;). Η σύνθετη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το παζλ για δυνατούς λύτες, θα επιλυθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οπότε και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς ΝΔ.
Για πόσους δήμους μιλάμε;
Στο Δήμο Κέρκυρας τώρα, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας θα κατατεθούν οι οριστικές υποψηφιότητες. Εντωμεταξύ γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και συναντήσεις, απ’ τις οποίες διαφαίνονται προσδοκίες και φιλοδοξίες.
Μέχρι στιγμής από πλευράς ΝΔ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μερόπη Υδραίου. Στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης από τη ΝΔ θα επικρατήσει η χαλαρότητα των επιλογών στις τοπικές κοινωνίες ή, όπως λένε άλλοι, λόγω φόβου «γαλάζιων» αντιρρησιών θα παιχτούν παρασκηνιακές διεργασίες που θα φτάσουν έως και στον δεύτερο γύρο για την τελική επιλογή δημάρχου όπου χρειαστεί. Και στη δική μας περίπτωση μάλλον αυτό θα ισχύσει, αφού είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να επαναληφθεί μια «μάχη» Τρεπεκλή – Υδραίου, όπως και το 2014.
Πανιά για το Δήμο ανοίγει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Καλούδης (ο οποίος επανέρχεται στο Δήμο μετά από μια 8ετία στα έδρανα της Περιφέρειας), χωρίς χρίσμα από κόμματα, ενώ για το ΚΚΕ ισχύει ότι και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , με τον Μπάμπη Χαραλάμπους να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και η σκυτάλη να πηγαίνει σε νέα στελέχη.
Το κενό στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καλυφθεί από το κυβερνών κόμμα εντός των επομένων ημερών, ενώ έντονες είναι οι διεργασίες στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς για μια θέση στο Δήμο. Ακούγονται ως ονόματα εκείνα των Αντώνη Γεωργόπουλου αλλά και στελεχών της σημερινής περιφερειακής αρχής, ενώ κρούσεις για υποψηφιότητά του έχει δεχθεί και ο επικεφαλής του Απόδημου Ελληνισμού και παλιός γνώριμος της Κέρκυρας Μιχάλης Κόκκινος (στενός συνεργάτης του ΥπΕΞ Ν. Κοτζιά). Ο νυν Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος μάλλον δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος παρά τις δηλώσεις του ότι υπό προϋποθέσεις εξετάζει ενδεχόμενο καθόδου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.