Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου σημείου συνοικιακής κομποστοποίησης που φιλοξενείται στο χώρο του Δημοτικού Θερμοκηπίου, στο κτήμα Βασιλάκη, με την υποστήριξη του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας.
Οι εθελοντές του Corfu Compost Project σημείωσαν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε καιρό πριν, αφορά την κοινωνία και επιδίωξη είναι να αλλάξουν οι συνήθειες των πολιτών, να γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ώστε, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, η αύξηση του όγκου των κομποστοποιημένων οργανικών να οδηγήσει στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Άλλωστε η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σταδιακά σε εδαφοβελτιωτική ύλη (λίπασμα), συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι από τα παραγόμενα απορρίμματα ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 40% – 45% είναι κομποστοποιήσιμο. «Κάθε κρίση, απαιτεί δράση για να υπάρξει λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της ομάδας.
Στην διάρκεια της παρουσίασης του συγκεκριμένου μοντέλου συνοικιακής κομποστοποίησης, έγινε μια πρώτη ενημέρωση των πολιτών για τον διαχωρισμό των οργανικών σε κομποστοποιήσιμα και μη, ενώ ενεγράφησαν και σε κατάλογο συμμετεχόντων για να παρακολουθήσουν πιο εξειδικευμένα σεμινάρια.
Μιλώντας για την πρωτοβουλία της ομάδας του Corfu Compost Project, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος σημείωσε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που βρήκε γόνιμο έδαφος στην παρούσα συγκυρία, από μια υφιστάμενη διαχείριση που δεν οδηγεί πουθενά. Ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που βασίζεται στη «φιλοσοφία των φτωχών» (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση των υπόλοιπων απορριμμάτων για ενεργειακή απόδοση), με ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση της κοινωνίας και η ευθύνη αντιστοιχεί στον καθένα μας ξεχωριστά». Ειδικά για την κομποστοποίηση, υπογράμμισε ότι «είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί ούτε εγκαταστάσεις ούτε κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα, παρά μόνο μυαλό και ψυχή».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε και για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής να μετατραπεί ο χώρος του Δημοτικού Θερμοκηπίου σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς ήδη γίνεται πόλος έλξης σχολείων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κανονιού αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές δράσεις που αναπτύσσει, καθώς και στον απώτερο στόχο ολόκληρη η τοπική κοινωνία (Δήμος, Πολιτιστικός Σύλλογος, εθελοντές, επιχειρηματίες και πολίτες) να αλλάξει τρόπο σκέψης. «Αγκαλιάζουμε την ιδέα της κομποστοποίησης και προχωράμε μπροστά, αφήνοντας στην άκρη τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε.