H Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στην 46η Γενική Συνέλευση της CPMR για το μέλλον της Ευρώπης.
Θ. Γαλιατσάτος : «Τα νησιά θα πληγούν ιδιαίτερα από την χαλάρωση της πολιτικής συνοχής. Για το μέλλον της Ευρώπης υπάρχει μόνο μια επιλογή, αυτή της συνεργασίας, της συνεννόησης της ειρήνης ,της δημοκρατίας και εν τέλει της ευημερίας των πολιτών»
Στην 46η Γενική Συνέλευση της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions – Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης)που ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδέρα της Πορτογαλίας συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Η CPMR είναι η Ένωση 160 παράκτιων περιοχών της Ε.Ε., εκπροσωπεί τις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιφέρειες και προτείνει και εκπονεί σχεδιασμό εφαρμογής πολιτικών για όλα τα θέματα αιχμής. Το πρόγραμμα των εργασιών της 46ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR περιλαμβάνει συνεδριάσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές, τις πολιτικές συνοχής, την ενέργεια και το κλίμα, τη ναυτιλία, τη μετανάστευση αλλά και συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της CPMR ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε την ευκαιρία στην τοποθέτησή του να αναφερθεί αφενός μεν στο φλέγον ζήτημα της μείωσης των χρηματοδοτήσεων που στηρίζουν μέχρι τώρα την πολιτική συνοχής και αφετέρου στις ευρωπαϊκές νησιωτικές πολιτικές ως σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής.
«Σε μια εποχή που η συνεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται αρνητικά από το Brexit , δοκιμάζεται από την πολιτική της απομόνωσης και της εθνικής αναδίπλωσης ορισμένων κρατών μελών δεν είναι κατανοητή αλλά δεν είναι και αποδεκτή η προσπάθεια μείωσης των χρηματοδοτήσεων που στηρίζουν μέχρι τώρα την πολιτική της συνοχής. Τελικά οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεγαλώσουν το πρόβλημα της μη συνοχής; Εμείς πιστεύουμε και θα εργαστούμε για την εφαρμογή πολιτικής που θα διατηρήσει τη συνοχή , θα αυξήσει τις πιθανότητες να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδειχθεί σε παράγοντα διατήρησης της ειρήνης στον κόσμο, σε παράγοντα υπεράσπισης των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών», τόνισε ο κ.Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι η CPMR, όπως και οι περιφέρειες της Ευρώπης πρέπει να αναδείξουν τον αναντικατάστατο ρόλο τους στην προοπτική αυτή.
Ειδική μνεία έκανε και για το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών, οι οποίες αν και σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, είναι ανεφάρμοστες, ωστόσο αποτελούν σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής.
«Τα νησιά θα πληγούν ιδιαίτερα από τη χαλάρωση της πολιτικής συνοχής και θα πρέπει να εργαστούμε πάνω στο δίπτυχο συνοχή και νησιωτικότητα με όραμα , με σαφήνεια και με επιμονή. Για το μέλλον της Ευρώπης υπάρχει κατά τη γνώμη μας μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της συνεννόησης, της συνεργασίας , της ειρήνης, της δημοκρατίας, η επιλογή της Ευρώπης για την ευημερία των πολιτών», κατέληξε ο κ.Γαλιατσάτος.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στην Ολομέλεια της 46ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR έγινε , χθες Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης», με συντονιστή τον κ. Graham Watson (πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).