Σε έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων από το νόμο όσον αφορά τη διαχείριση και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ την άλλη εβδομάδα, ενώ ο Θ. Γαλιατσάτος, μετά την άρνηση των εκπροσώπων των φορέων της Λευκίμμης να συμμετέχουν σε διάλογο, ξεκαθάρισε πως μόνο οργανωμένα και συμφωνημένα μέσα από διαδικασίες θα επιτραπεί σε φορείς η συμμετοχή στον έλεγχο αυτό.
Την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσει σε έλεγχο στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης αρμόδιο κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται οι όροι και η νομοθεσία όσον αφορά την εναπόθεση των δεμάτων.
Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι θα ελεγχθούν οι συνθήκες λειτουργίας που προβλέπονται στη συγκεκριμένη φάση.
Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι ο έλεγχος θα υπάρξει και θα δώσει ό,τι είναι να δώσει από πλευράς των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί και μία παράλληλη διαδικασία ελέγχου που θα μπορούσε να γίνεται είτε από έναν ανεξάρτητο φορέα είτε από μία λειτουργία που θα προκύψει από τους εκπροσώπους της περιοχής, κάτι που όμως δεν προχώρησε καθώς οι φορείς της Λευκίμμης απουσίαζαν από τη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα.
Δεν πήγε κανείς από Λευκίμμη
Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Γαλιατσάτος απευθύνοντας πρόσκληση στους φορείς της Λευκίμμης για να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα οδηγήσει στην αποφόρτιση της κατάστασης, οδηγήθηκε σε αποτυχία καθώς δεν προσήλθαν οι φορείς του Νότου.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε άδεια προς το Αλεύχιμον ή άλλους φορείς της περιοχής να επισκεφθούν το χώρο του ΧΥΤΑ για να κάνουν οι ίδιοι αυτοψία για το τί συμβαίνει μέσα, τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι εκπρόσωποι των κατοίκων να προσέλθουν στο διάλογο και να συμφωνηθεί η διαδικασία μέσα από την οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Κανείς άσχετος δεν θα μπαίνει στους ΧΥΤΑ!
«Αυτή η ιστορία που έχει επικρατήσει, να επισκέπτονται διάφοροι πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι τις εγκαταστάσεις για να εκφράζουν στη συνέχεια τις απόψεις τους με έναν πολιτικό τρόπο, πρέπει να σταματήσει. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τις καθορισμένες αρχές ή και από συμφωνημένες διαδικασίες που μπορούν να υπάρξουν μαζί με τις υπηρεσίες, μία ανεξάρτητη αρχή που θα επικυρώνει ή όχι τους επίσημους ελέγχους και θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα προς γνώση του κοινωνικού συνόλου. Η λογική του ελέγχου από αναρμόδιους ανθρώπους θα πρέπει να σταματήσει διότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα παρά μόνο σε εντυπώσεις. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Δεν πήγαν…
Στη συνάντηση συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων (ΤΕΕ, τουριστικοί πράκτορες και Επιμελητήριο) καθώς και ο δήμαρχος Κέρκυρας με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Λευκίμμης, με δημόσια ανακοίνωσή τους,
Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε αποφασισμένος μέσω της θεσμικής παρουσίας της Περιφέρειας να αποζητά το διάλογο και τη συναίνεση: «Κατανοώντας την προβληματική που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, το μεγάλο πρόβλημα της διατάραξης της κανονικότητας στην περιοχή, τους κινδύνους για κλιμάκωση της βίας και της αντιπαράθεσης, όλα αυτά ήταν το έναυσμα για να αναζητήσουμε μία συζήτηση με τους φορείς της περιοχής και με φορείς που έχουν μία ευρύτητα σε όλη την Κέρκυρα, έχοντας ως στόχο να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο συνεννόησης που θα επιτρέψει να δούμε τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς, η στάση των φορέων της Λευκίμμης δυσκολεύει τα πράγματα, αφού θεωρώ ότι συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε μία ιδέα που δεν μπορεί να δώσει θετικά πράγματα. Η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα θέματα το προηγούμενο διάστημα με την άρνηση του διαλόγου και την αδιαλλαξία».
Γ. Πανδής: «Αλαζονεία της εξουσίας»
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, μέσω δήλωσης που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Αλεύχιμον Γιάννης Πανδής, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση Γαλιατσάτου κατηγορώντας τον μάλιστα για συνέχιση μίας ύποπτης προπαγανδιστικής πολιτικής: «Είμαστε αυτόνομοι οργανισμοί στηριζόμενοι στην κοινωνία που δρούμε και στης οποίας την υπηρεσία τιθέμεθα. Ουδείς, πλην των μελών μας, μας αναγκάζει να πάρουμε τη μια ή την άλλη θέση, πολύ δε περισσότερο ουδείς μας επιβάλλεται δια του φόβου. Προτροπή για τόλμη εναντίον του επιπέδου ζωής των μελών μας μόνον από την αλαζονεία της εξουσίας του περιφερειάρχη μπορεί να εκπορευτεί. Διάλογος με βάση προαποφασισμένα είναι κατ’ επίφαση διάλογος και μόνον όποιος νομίζει ότι είναι νικητής μπορεί να τον ζητάει από το θύμα του και να τον καλεί να προσυπογράψει την καταστροφή του. Αρνούμαστε τον ρόλο της Ιφιγένειας και έτσι, ίσως σώσουμε τον Αγαμέμνονα», καταλήγει η δήλωση.
Σύμφωνα με τον κ. Πανδή, το κείμενο αυτό συνυπογράφουν οι εξής φορείς:
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Λευκίμμης.
• Αθλητική Ένωση Λευκίμμης
• Αθλητικός Όμιλος “Ποσειδών” Βιταλάδων.
• Αθλητικός Όμιλος «Κεραυνός» Δραγωτινών.
• Αθλητικός Όμιλος Κάβου.
• Κυνηγετικός Σύλλογος Νότιας Κέρκυρας.
• Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δραγωτινών.
• Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων.
• Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου.
• Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λευκίμμης «το Αλεύχιμον»
• Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάβου.
• Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκίμμης Καντρίλιες «ο Γαρουφαλιής».
• Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Αγία Τριάδα».
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου.
• Πολιτιστικός Σύλλογος φίλων της έρευνας της αρχαίας Λευκίμμης.
• Σύλλογος Ιδιοκτητών μπάρ & παροχής υπηρεσιών αναψυχής Κάβου.
• Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκίμμης.
Μάλιστα, καταθέτει σημείωση ότι ορισμένα σωματεία που απουσιάζουν από τον κατάλογο είχαν εκδώσει ανακοινώσεις νωρίτερα ενώ το σύνολο των σωματείων που απορρίπτουν την πρόταση του περιφερειάρχη υπερβαίνει τον αριθμό 20.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
Η εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων στα Μεσοράχια και η απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τη νότια Κέρκυρα κυριάρχησαν στη συνάντηση που κάλεσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου για τη διερεύνηση της δυνατότητας διαμόρφωσης κοινού πλαισίου κατανόησης και ενεργειών για την επαναφορά της κανονικότητας στη νότια Κέρκυρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραϊτης , οι Αντιπεριφερειάρχες Διονύσης Στραβοράβδης και Αλέκος Μιχαλάς, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Χρήστος Λαβράνος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κερκυραίων Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA)Βασίλης Καλούδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας (ΟΕΒΕΚ) Κωνσταντίνος Κιτσάκης.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα διαλόγου και συνεννοήσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην περιοχή της Λευκίμμης, τονίζοντας ότι η στάση αποχής που επιλέχθηκε από πλευράς Φορέων, Συλλόγων, Σωματείων και Ενώσεων στην πρόσκληση της ΠΙΝ προέρχεται -κατά την εκτίμησή του- από μια μειοψηφία που έχει επιβάλει ένα είδος «τρομοκρατίας» που αποκλείει σε πολίτες να μπουν σε διαδικασίες διαλόγου και να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Συμπλήρωσε δε ότι η ανυπαρξία διαλόγου είναι αυτή που εμποδίζει σήμερα την πραγμάτωση ενός στόχου δηλαδή την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, ώστε να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της η νότια Κέρκυρα.
«Πολλές φορές ακούγεται η φράση ότι κάποιοι έχουν σχέδιο εναντίον της Λευκίμμης. Ουδέν ψευδέστερον από αυτό», είπε ο κ.Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, στηρίζει την περιοχή τόσο με έργα (Γυμναστήριο, γήπεδα Μπούκα Ποταμιού, ιστορικά μνημεία, δίκτυο ύδρευσης, και ΟΧΕ Ν. Κέρκυρας) όσο και με ενισχύσεις προς τους Συλλόγους της.
Αναφορικά με τη Λευκίμμη ως καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης επισήμανε τέσσερα σημεία:
Η Λευκίμμη (εγκατάσταση στα Μεσοράχια) αποτελεί το μοναδικό νόμιμο αποδέκτη που μπορεί να δεχθεί στερεά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δέματα. Αυτός ο χώρος θα λειτουργεί μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και του νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα
Ο συγκεκριμένος χώρος στα Μεσοράχια θα λειτουργεί τώρα ως προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων και αμέσως μετά ως ΧΥΤΥ
Ο περιβαλλοντικός έλεγχος της εγκατάστασης στα Μεσοράχια μπορεί να πραγματοποιείται πέραν της αρμόδιας Δ/νσης της ΠΙΝ από έναν παράλληλο μηχανισμό ελέγχου , όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου, προκειμένου να συμπληρώνει ή να επιβεβαιώνει τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΙΝ (η μορφή του θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης)
Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αποκλιμακωθεί στο βαθμό που εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η ομαλή διαχειρίση των στερεών αποβλήτων
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης απηύθυνε εκ νέου ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο για την αποφόρτιση της έντασης στη Λευκίμμη και την επαναφορά της κανονικότητας στην περιοχή , ενώ υπερτόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων και την αξιοποιήση των χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή του εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις στα Μεσοράχια, από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΙΝ, προκειμένου να διαπιστωθούν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αλλά και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορούν στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων με ανάκληση παλαιών και έγκριση νέων προτάσεων και ανάθεσης της ανακύκλωσης σε ιδιώτες. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα η εγκατάσταση στα Μεσοράχια θα αδειοδοτηθεί κανονικά, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί η μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή του εργοστασίου.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Φορέων αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, ενώ ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων της εγκατάστασης στα Μεσοράχια, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των όσων τοποθετούνται εκεί και την όσο το δυνατόν αποκλιμάκωση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.