Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκε υπόθεση απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, κατ’ εξακολούθηση, με παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δήθεν επιστροφή χρημάτων από την ΔΕΗ.
Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.
Παράλληλα τους παρακινούσαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στα παραπλανητικά μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της ΔΕΗ.
Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 40 άτομα δέχτηκαν το τελευταίο 4μηνο παρόμοια μηνύματα χωρίς ωστόσο να έχει πειστεί κάποιος να απαντήσει.
Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική ψηφιακή- διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποσταλεί από εταιρία-πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα στην οποία καλούνταν τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα άνηκε σε εταιρία με έδρα στη Γεωργία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι Αρχές Γαλλίας και Γεωργίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/
Ακολουθεί υπόδειγμα του παραπλανητικού μηνύματος: