Στην Ιερά Σύνοδο τη συμφωνία μπλόκαραν οι “σκληροί”, όμως το Μαξίμου δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο για διάλογο όχι όμως και για υποχώρηση ως προς τη μισθοδοσία και η Αρχιεπισκοπή διαμηνύει ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Συναλλαγή και φιάσκο βλέπουν στη ΝΔ.
Από την έκβαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή κατέστη σαφές ότι οι σκληροί της ιεραρχίας δεν θα παραδώσουν χωρίς μεγάλη μάχη τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των ιερωμένων που θίγει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.
Με τη στάση τους θα έλεγε κανείς ότι επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τον ίδιο αρχιεπίσκοπο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, το Μαξίμου σηκώνοντας ουσιαστικά το γάντι, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ναι μεν διατύπωσε την επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος με την ελληνική εκκλησία, ωστόσο την ίδια ώρα τόνισε με νόημα ότι “το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί-σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”.
Σε ελεύθερη μετάφραση; “Διατυπώστε ελεύθερα τη γνώμη σας, θα έχετε την ευκαιρία γι’ αυτό, αλλά την τελική απόφαση για το μισθολογικό θα την πάρουμε εμείς”.
Από τα κυβερνητικά ραντάρ πάντως δεν ξέφυγε το γεγονός ότι ακραίοι-όπως τουλάχιστον τους χαρακτηρίζει το Μαξίμου-ιεράρχες επηρεάστηκαν από τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και στοιχήθηκαν πίσω από αυτές χωρίς να δείξουν την παραμικρή διάθεση για συμβιβασμό.
Ο Ιερώνυμος πάντως, αν και δεν κατάφερε να πάρει αυτόν τον πρώτο γύρο της μάχης, επέμεινε με τη σειρά του ότι ο δρόμος της συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό άλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να χαιρετίσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και να μιλήσει για “εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας”. Ουσιαστικά Μαξίμου και Αρχιεπισκοπή διαμορφώνουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους σκληρούς της ιεραρχίας. Ο κ. Ιερώνυμος δεν είναι βεβαίως μόνος, καθώς υπήρξαν και πολλοί ιεράρχες που συντάχθηκαν μαζί του.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της εντόπισε προσωπικό φιάσκο του Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο ακόμα και για συναλλαγή μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου η οποία έχει πάντως, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσωπικά χαρακτηριστικά. Στελέχη της ΝΔ άφηναν ειδικότερα υπονοούμενα μέχρι και για ενός τύπου συναλλαγή.
Τέλος, το ΚΙΝΑΛ, μέσω της προέδρου της Φώφης Γεννηματά έκανε λόγο για “δήθεν ιστορική συμφωνία” και συμπλήρωσε ότι μετά από ότι συνέβη στην Ιερά Σύνοδο της Παρασκευής η εν λόγω συμφωνία είναι στον αέρα.
Τον τελευταίο λόγο πάντως θα τον έχει, προφανώς, η κυβέρνηση η οποία δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος Τσίπρα Ιερώνυμου. Μόλις το νομοσχέδιο δοθεί στη δημοσιότητα όλοι οι παίκτες θα επαναδιατυπώσουν τις απόψεις τους.
ΠΗΓΗ: news247.gr