Με κυρώσεις απειλεί όσους εργαζόμενους της στα 46 αεροδρόμια που ελέγχει περιθάλπουν, δίνουν τροφή, ή τοποθετούν ταΐστρες και καταφύγια, στα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στην περίμετρό τους, η υπηρεσία διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων ΑΕΝΑ, με εσωτερική κανονιστική εγκύκλιο για την ασφάλεια.
Στόχος της εγκυκλίου όπως υποστηρίζει η εταιρεία είναι «να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξέλεγκτων αγελών ζώων», που θα εγκυμονούν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια.
Οι ποινές για όσους παραβιάζουν την εγκύκλιο θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη, έως την αφαίρεση ‘πόντων’ από το βιβλιάριο εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου.
«Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Οργάνωση της Διεθνούς Αεροπλοΐας καθορίζει την περιβάλλουσα πανίδα ως έναν από τους κυριώτερους κινδύνους για την αεροπλοΐα και αξιώνει από τα αεροδρόμια να διαθέτουν τους αναγκαίους κι επαρκείς μηχανισμούς για τη διαχείρισή τους. Επιπλέον η ισπανική Υπηρεσία για την Εναέρια Ασφάλεια (AESA) απαιτεί από τα αεροδρόμια της χώρας να διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς», τονίζει η ΑΕΝΑ, που κάθε χρόνο δαπανά 3,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Εντούτοις , οι εργαζόμενοι που έχουν ευαισθητοποιηθεί για την τύχη των αδέσποτων, που βρίσκουν ασφαλή καταφύγιο στην περίμετρο των αεροδρομίων, δηλώνουν πως θα αψηφίσουν την εγκύκλιο. «Οι μοναδικοί που έχουμε ενδιαφερθεί και ηθικά διαχειριζόμαστε το ζήτημα τούτο είμαστε εμείς. Εμείς αγοράζουμε από την τσέπη μας την τροφή και όλοι μας γνωρίζουμε πως εάν δεν τους δώσεις τροφή, αυτά θα τριγυρίζουν για να την αναζητήσουν σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου. Η εγκύκλιος είναι παράλογη», τονίζει μία από αυτούς, η Ελένα, η οποία εργάζεται στο Μπαράχας και φροντίζει προσωπικά τις πολυάριθμες γάτες που περιφέρονται στην περίβολο και τους χώρου του.
Η ίδια υποστηρίζει πως έχει προσωπικά καταθέσει ένα σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων στην ΑΕΝΑ, με βάση το πρωτόκολλο ΣΣΑ (Συλλογή, Στείρωση, Απελευθέρωση) προκειμένου να ελεγχθεί και περιορισθεί ο πληθυσμός τους. Το ίδιο αίτημα έχει καταθέσει και προς την κυβέρνηση ο Γερουσιαστής Κάρλες Μουλέτ της Κοινοβουλευτικής Ένωσης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ζώων, «χωρίς όμως να εισακουσθεί». «Δεν είχαμε καμμία είδηση και τώρα, από το πουθενά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την απαγόρευση» τονίζει η Ελένα.
Αντίθετη με το μέτρο αυτό δηλώνει και η κεντρική συνδικαλιστική ένωση CSIF των εργαζομένων, η οποία τονίζει πως 400 γάτοι εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο Αδόλφο Σουάρεθ-Μπαράχας. «Το ότι τα ζώα αποτελούν δυνητικό κίνδυνο και δεν πρέπει να βρίσκονται στην περίμετρο του αεροδρομίου δεν το αντικρούει κανείς. Είναι κίνδυνος για τα αεροσκάφη, τους ανθρώπους και για τα ίδια, όμως δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται απαγόρευση για να τους χορηγείται τροφή, γιατί αυτό εμπίπτει στον νόμο για την κακοποίηση των ζώων», τονίζει η ένωση.
Η ζωοφιλική ένωση GFAM ήδη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα Change.org μία σχετική καταγγελία, η οποία έχει συγκεντρώσει 19.000 υπογραφές, που ζητούν από την ΑΕΝΑ «να μεταχειρισθεί ηθικά κάθε ζώο που για οποιονδήποτε λόγο αναζητεί καταφύγιο στην περίμετρο των αεροδρομίων».
«Το μόνο που απαιτούμε είναι να μας αφήσουν να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο και να ασχοληθούμε εμείς με τη μεταχείρισή τους. Οι γάτες δεν μπαίνουν στους κινητήρες των αεροσκαφών γιατί κρυώνουν, αυτές προτιμούν τους τερματικούς σταθμούς, ή σημεία που υπάρχουν άνθρωποι. Ποτέ δεν υπήρξε ένας γάτος που τον πάτησε κάποιο αεροσκάφος», υπερθεματίζει από την πλευρά της η Ελένα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ