Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα, η παρατεταμένη χρήση κινητών και τάμπλετ μπορεί να οδηγήσει σε Διαταραχή Εξάρτησης από τις Οθόνες, η οποία μπορεί «να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως αϋπνία, οσφυαλγία, αύξηση ή απώλεια βάρους, προβλήματα όρασης, πονοκεφάλους και κακή διατροφή», σύμφωνα με το SmartParenting.
Επίσης, αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως άγχος, ανειλικρίνεια, συναισθήματα ενοχής και μοναξιά.
Η Διαταραχή Εξάρτησης από τις Οθόνες θεωρείται μια νέα πρόκληση για την παιδική νευρολογία.
Ο Δρ. Αρίκ Σίγκμαν, ψυχολόγος και συγγραφέας της έρευνας, υποστηρίζει ότι αυτή η διαταραχή μοιάζει πολύ με την Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Σίγκμαν, οι εθισμένοι σε οθόνες εμφανίζουν εξαρτημένη, προβληματική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων απόσυρσης, αυξημένης ανοχής στην χρήση των οθονών, αποτυχίας μείωσης ή διακοπής των δραστηριοτήτων στην οθόνη, ψέματα σχετικά με έκταση χρήσης, απώλειας εξωτερικών ενδιαφερόντων και συνέχειας χρήσης οθόνης παρά τις δυσμενείς συνέπειες.»
Παρόλο που γίνονται και άλλες έρευνες αυτή την στιγμή προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή «έχουν μικροδομικές και ογκομετρικές διαφορές ή ανωμαλίες στον εγκέφαλό τους.»
Με άλλα λόγια, η Διαταραχή Εξάρτησης από τις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.
Μια σίγουρη ένδειξη είναι όταν η χρήση γκάτζεντ επηρεάζει ήδη την συμπεριφορά του παιδιού.
«Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν οι καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας ή διάφορες δουλειές δεν μπορούν να εκτελεστούν πια από το παιδί, επειδή δεν ξεκολλάει από την οθόνη. Οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι κακές από μόνες τους. Είναι χρήσιμες και ουσιαστικό κομμάτι της επικοινωνίας μας. Οι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές. Το κλειδί είναι να βρουν την ισορροπία», εξηγεί η Κλοντέ Αβελίνο, σύμβουλος παιδικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία.
Πόσο χρόνο πρέπει να περνάνε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδίατρων, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών πρέπει να περνάνε το πολύ 1 ώρα την ημέρα μπροστά από μια οθόνη. Τα μωρά κάτω των 18 μηνών δεν πρέπει να περνάνε καθόλου χρόνο μπροστά από οθόνες.
ΠΗΓΗ: [psycologytoday]