Πνιγμένη στα σκουπίδια η Κέρκυρα και το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις, καθώς η είδηση έφτασε στον βρετανικό Independent.
Το αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα έγινε είδηση από τον περασμένο Μάιο, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησαν δεκάδες δημοσιεύματα με την κατάσταση να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη: τόνοι σκουπιδιών να στοιβάζονται σε όλα τα σημεία του νησιού, με την δυσοσμία να γίνεται μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων. Πλέον, αρχίζει η διεθνής κατακραυγή, με τον βρετανικό Independent να παίρνει την σκυτάλη…
Στο ρεπορτάζ για την δραματική κατάσταση στο ελληνικό νησί, που λατρεύουν και επιλέγουν μαζικά οι Βρετανοί – κάθε χρόνο, σημειώνεται χαρακτηριστικά:
“Οι πληροφορίες από την Κέρκυρα δείχνουν ότι το δημοφιλές ελληνικό νησί βρίσκεται σε ‘κρίση αποβλήτων’ επί αρκετούς μήνες. Πολλοί Βρετανοί επισκέπτες παρακολουθούν με ανησυχία, καθώς οι όγκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε τουριστικά θέρετρα και στο εσωτερικό του νησιού.
Η κρίση έχει τις ρίζες της στη νομική διαμάχη για έναν χώρο υγειονομικής ταφής, έξω από το μικρό χωριό Τεμπλόνι στο κέντρο του νησιού. Οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στα φορτηγά που μεταφέρουν σκουπίδια, καθώς ο χώρος υγειονομικής ταφής του χωριού έφτασε σε πλήρη χωρητικότητα. Ένας νέος χώρος βρέθηκε κοντά στη Λευκίμμη, αλλά (και εκεί) οι κάτοικοι εμπόδισαν την πρόσβαση.
Την περασμένη εβδομάδα οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να επιτρέψουν στα απορριματοφόρα την πρόσβαση σε χώρους υγειονομικής ταφής και, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ, κατέφυγαν στην εκτόξευση χειροβομβίδων για να ‘καθαρίσουν’ μια διαδρομή.
Ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου, τα σκουπίδια συσσωρεύονται σταθερά. Η πόλη Σιδάρι, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, έχει σκουπίδια τους δρόμους περιμένοντας την διακομιδή επί δύο μήνες. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι ‘τα σκουπίδια υπονόμευσαν όχι μόνο την εικόνα του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας’.
Ενας Βρετανός τουρίστας στην Κέρκυρα δήλωσε στον Independent: Η δυσοσμία γίνεται αντιληπτή σε ακτίνα 10 μέτρων από τους κάδους.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων.
Την εποχή εκείνη, οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούσαν τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι, ο οποίος λειτουργούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι κορυφαίοι μήνες για τον τουρισμό στην Κέρκυρα…”