Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή “Πρώτη Είδηση” της ΕΡΤ1 για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Κέρκυρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση, η οποία έχει αρνητικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο για το νησί, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι από την αρχή του χρόνου η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη για την διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Υπενθύμισε ότι η Κέρκυρα και οι Παξοί είχαν 8 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων το 2015, για τα οποία η χώρα μας πλήρωσε τα αντίστοιχα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και σήμερα έχουν ήδη κλείσει οι 7 από αυτούς, ενώ η λύση δεν είναι η ταφή των απορριμμάτων ή η απόρριψή τους. Επιπλέον, χρειάζεται συμφωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
Πρόσθεσε δε, ότι για το νησί της Κέρκυρας υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το χώρο ταφής στο Τεμπλόνι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιπροσθέτως αποφασίσει τη δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή την επιστροφή της χρηματοδότησης ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για το έργο ΧΥΤ στη Λευκίμμη που δεν λειτουργεί. “Έχουμε δηλαδή μία καταδικαστική απόφαση για έναν χώρο διάθεσης που είναι παράτυπος, στο Τεμπλόνι, αλλά και για ένα χώρο που κατασκευάστηκε και δεν λειτουργεί στη Λευκίμμη”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι η δυσκολία αυτή εντείνεται και με τις σοβαρές αδυναμίες στη συλλογή και στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.
“Το 2015 ξεκίνησε μία μεγάλη αλλαγή, με νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, και το ΥΠΕΝ σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν έκτοτε συνεχή επαφή τόσο με τον Δήμο της Κέρκυρας όσο και με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος εξηγώντας ότι το πρωτεύον είναι να υπάρξει μία διαδικασία συνεννόησης στην τοπική κοινωνία και να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση στην περιοχή, ώστε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων να λυθεί με ορθό τρόπο, με βάση την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και όχι με την αναζήτηση χώρων ταφής ή απόρριψης απορριμμάτων.
“Χρειάζεται να εξομαλυνθεί το κοινωνικό κλίμα και η συζήτηση στην περιοχή, να υπάρξουν επιλογές, αλλιώς η Κέρκυρα θα συνεχίσει να επιλέγει να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, αλλά και το αναπτυξιακό, τουριστικό και περιβαλλοντικό της απόθεμα”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώνοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα άμεσα μέτρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Κέρκυρα για να ξεκινήσει άμεσα η ταχεία αποκομιδή από το Δήμο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επέκταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης καθαριότητας, η ανάθεση σε νέο ανάδοχο έργου αποκομιδής με μηχανήματα έργου, η κατάθεση αίτησης από το Δήμο για συμβάσεις νέων διμηνιτών, που ήδη εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διακήρυξη νέας εργολαβίας αποκομιδής απορριμμάτων από τον Δήμο Κέρκυρας.
Επίσης, “έχουμε προτείνει στο Δήμο και γνωρίζουμε ότι προχωρά ένας νέος διαγωνισμός για μία μεταβατική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, με διπλάσια δυναμικότητα σε σχέση με την υπάρχουσα, ενώ για την Λευκίμμη υπάρχει σε εξέλιξη μία εργολαβία για τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα τα οποία έχουν δυστυχώς καταστραφεί από πυρκαγιά και δολιοφθορά, εργολαβία για την οδοποιία, εργολαβία για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤ μόνο για υπολείμματα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση των στυλών που υπέστησαν νέα δολιοφθορά για να γίνει ασφαλής ηλεκτροδότηση του έργου”.
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί δύο νέες μελέτες από τον Ιανουάριο 2018, ύψους 828.000 ευρώ, μία για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών που συντάσσεται και μία για έναν καινούργιο χώρο υγειονομικής ταφής στην Κέρκυρα, σε νέο σημείο, ώστε να μην υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.
“Η δική μας πρόταση την οποία γνωρίζει ο Δήμαρχος Κέρκυρας είναι να ανακοινωθεί στην Κέρκυρα και να συμφωνηθεί άμεσα η περιοχή όπου θα γίνει ο νέος αυτός χώρος υγειονομικής ταφής. Διότι, δέσμευσή μας είναι ότι η Λευκίμμη θα λειτουργήσει μεταβατικά, μόνο με υπολείμματα, για τρία χρόνια, ώστε να γίνει σε άλλο σημείο ένας νέος υποδειγματικός χώρος υγειονομικής ταφής, ενώ η κοινωνία θα δώσει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εγκριθεί τρία έργα στην περιοχή, από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ένα για βιοαπόβλητα, ύψους 925.000 ευρώ, τον Ιούνιο 2018, ένα για ανακύκλωση για χαρτί και χαρτόνι , ύψους 713.000 ευρώ, τον Ιούλιο 2018, και ένα για Πράσινο Σημείο χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων καθαρών υλικών, ύψους 1. 150.000 ευρώ, πάλι τον Ιούλιο 2018, ώστε να αλλάξει η υφιστάμενη ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός.
“Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μία νέα χωματερή στην Κέρκυρα, σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού. Αυτή η αναξιοπιστία ευθύνεται για τα σκουπίδια στους δρόμους”, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ. Και ολοκλήρωσε λέγοντας: “Η υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας και απόδοσης των χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα που πρέπει να έχουν τα νησιά μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην προ του 2015 εποχή. Πρέπει λοιπόν, όλοι, Δήμος, Περιφέρεια, τοπική κοινωνία να βάλουν τα δυνατά τους και να αλλάξουν το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων για το καλό του νησιού, των κατοίκων του και των επισκεπτών του”.
Πέρα της Περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αρκετοί δεν καταλαβαίνουν, Ξεκινά και η οικονομική Αφαίμαξη ως η συνεισφορά τους στο διαρκές περιβαλλοντικό Έγκλημα που συμμετέχουν. “Ο ρυπαίνων πληρώνει” γιατί εάν περιμένουμε τον ύψιστο να το επιβάλει ,θα πρέπει να έχουν βρει τα παιδιά μας άλλον πλανήτη.
Κάποιοι ως σύνηθες ανεύθυνοι θα πληρώσουν πολλά για να κάνουν πλέον το Βίτσιο τους από 1ης 2019
οι πολίτες άμεσα θα πρέπει να συμβάλουν στον καθαρισμό του νησιού της Κέρκυρας , και να εντάξουν στην καθημερινότητα τους , την προ διαλογή , τον διαχωρισμό προς αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων.
Ο τουρισμός δεν κουβάλα μόνο οφέλη …. έχει και Κόστος