Ως ιατρείο με τη μορφή των κέντρων υγείας αστικού τύπου θα λειτουργήσει η νέα δομή που δημιουργείται στη θέση των παλαιών ιατρείων του ΙΚΑ απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ. Η δομή της Τ.ΟΜ.Υ. Κέρκυρας εγκαινιάζεται αυτή την Παρασκευή.
Πρόκειται για την πρώτη δομή της Τοπικής Ομάδας Υγείας που θα λειτουργήσει στο νησί της Κέρκυρας και τη δεύτερη στα Επτάνησα ενώ ήδη λειτουργούν, όσον αφορά την 6η υγειονομική περιφέρεια, αντίστοιχες δομές σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Άρτα και Πάτρα.
Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Κέρκυρας θα στεγάζεται στα ιατρεία του πάλαι ποτέ ΙΚΑ στην 9η Πάροδο της Ι. Θεοτόκη και έχει ήδη στελεχωθεί με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ας σημειωθεί ότι στην Τ.ΟΜ.Υ. Κέρκυρας, υπάρχει πλήρης εξοπλισμός για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ιατρεία, ακτινογραφία, εξοπλισμός κλπ.) ενώ οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για κάθε ερώτημά τους από το τηλέφωνο της γραμματείας της δομής στο 26610 96916 ή στο email [email protected] (από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου).
Τι είναι οι Τ.ΟΜ.Υ.
Οι Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις.
Συνιστούν τη βασική μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η συγκρότησή τους είναι το πρώτο βήμα μιας μεταρρύθμισης που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση και ποσοτική επέκταση (ως προς το ποσοστό του καλυπτόμενου πληθυσμού) του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
– Διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού.
– Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.
– Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.
Με οικογενειακό ιατρό
Οι πολίτες που θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Οι νέες δομές δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την ειδικευμένη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αλλά με πυρήνα τους Οικογενειακούς Γιατρούς θα λειτουργούν διεπιστημονικά, με συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών και Επισκεπτών Υγείας.
Ο πολίτης έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού καθώς αυτή δεν καταργείται.Θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, απεριόριστα και δωρεάν τους οικογενειακούς γιατρούς, στη λίστα των οποίων θα είναι εγγεγραμμένοι.
Ο Οικογενειακός γιατρός θα είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας, ενημερώνοντάς τον, φροντίζοντας τον σε τακτική βάση και διευκολύνοντας την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Η στελέχωση
Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από:
• 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
• 1 Παιδίατρο
• 2 Νοσηλευτές και 2 Επισκέπτες Υγείας
• 1 Κοινωνικό Λειτουργό
• 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους