Οι τσούχτρες που κατέκλυσαν τo 2017 τον Κορινθιακό, οι pelagia noctiluca, εντοπίστηκαν τον Μάιο και στις θάλασσες της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο Χαλικούνα και τους Αντίπαξους. Τι πρέπει να ξέρετε.
Ως καταγραφέας μεδουσών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εφαρμογή που δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται, σε Ευβοϊκό κόλπο και Σαρωνικό εμφανίζονται οι μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella, ενώ στον Κορινθιακό είναι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο λόγω των Pelagia noctiluca.
Όλη η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο (είτε είναι πολίτης ή είτε φορέας), και μπορεί να στέλνει σχετικό μήνυμα στην σελίδα του Παρατηρητηρίου.
Στην Κέρκυρα
Συγκεκριμένα, για την Κέρκυρα οι καταγραφές που έγιναν τον Μάιο έδειξαν ότι οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις εξής παραλίες:
Χαλικούνας
Αντίπαξοι
Που οφείλεται η εμφάνιση
Υπερθέρμανση, υπεραλίευση και μόλυνση είναι οι σύμμαχοι των μεδουσών. Βρίσκοντας «εύφορο» έδαφος οι πληθυσμοί τους αυξάνονται, εξαπλώνονται και απειλούν, όχι μόνο τους λουομένους, αλλά και τα ψάρια που ζουν είτε ελεύθερα είτε σε ιχθυοκαλλιέργειες
Η τσούχτρα Pelagia Noctiluca ή Chrisaora Hisoscella
Το χρώμα της είναι μoβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 6 εκατοστά. Σε εμάς είναι γνωστή απλώς ως τσούχτρα και είναι η μόνη μέδουσα με αυτή την ιδιότητα στα ελληνικά νερά, Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της είναι όμως οδυνηρό και ενοχλητικό. Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό.
Τι πρέπει να ξέρετε
Για τα αλλεργικά άτομα, η επαφή με τις τσούχτρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για τους υπόλοιπους, το τσίμπημά τους είναι από δυσάρεστο έως επώδυνο, γεγονός που οφείλεται στο υγρό που απελευθερώνεται αντανακλαστικά από το σώμα της τσούχτρας όποτε έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον οργανισμό. Το υγρό αυτό σκοπό έχει είτε να προστατεύσει την τσούχτρα από τους εχθρούς της είτε να παραλύσει τη λεία της (πλαγκτόν και άλλοι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί).