“Σταθερή δουλειά, καμία απόλυση, επαναφορά των αποδοχών στα προ των μνημονιακών επίπεδα, 6ωρο-5μερο-30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα, κάταργηση της ελαστικής απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην υγεία, αλλά και δημόσια δωρεάν υγεία”, είναι οι απαιτήσεις της.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΓΕΣΥΚ αναφέρει:
Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ συνήλθε τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να συζητήσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο της Κέρκυρας καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μας.
Όσον αφορά την τροπολογία που εσπευσμένα ψήφισε η κυβέρνηση και παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων των επικουρικών συναδέλφων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θεωρούμε πως αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά (μεταξύ αυτών και στο νοσοκομείο μας) όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζαμε για τον κίνδυνο πρόκλησης “ξαφνικού θανάτου” ειδικά σε τμήματα που στελεχώνονται από επικουρικούς και τα οποία κινδύνευαν να μείνουν χωρίς γιατρό από τη μια στιγμή στην άλλη και αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εν λόγω συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ως εκ τούτου η μονιμοποίηση τους είναι επιτακτική ανάγκη. Η εξέλιξη αυτή δε μας αρκεί! Ουσιαστική και αποδεκτή λύση αποτελεί μόνο η κατάργηση του εκτρώματος των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η στελέχωση των τμημάτων με μόνιμο και επαρκές προσωπικό! Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΓΕΣΥΚ συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει κυρήξει η ΟΕΝΓΕ απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς συνάδελφος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι-επικουρικοί και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα γύρω από το εφημεριακό καθεστώς του ΤΕΠ, θεωρούμε ότι την ευθύνη ανεύρεσης λύσης έχει αποκλειστικά η διοίκηση, η οποία δεν νομιμοποιείται να την μεταθέτει σε άλλους (πχ Επιστημονικό Συμβούλιο) προκειμένου να καλύψει τις δικές της παραλείψεις (μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να αντικατασταθούν οι 3 συνάδελφοι που έχουν αποχωρήσει). Πάνω σε αυτό, η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου να εφημερεύει μόνο ένας παθολόγος για ΤΕΠ και κλινική δε μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς κάτι τέτοιο είναι δυνητικά επικίνδυνο. Επιπλέον, διάφορες εμβαλωματικές λύσεις που προωθούνται όπως για παράδειγμα η απόσπαση γιατρών από τα τμήματα προκειμένου να στελεχώσουν το (κατά τα άλλα αυτόνομο..) ΤΕΠ, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες στις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές καθώς και υπερεφημέρευση για το εναπομείναν προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για μετακινήσεις γιατρών από την ΠΦΥ για την οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της το οποίο είναι , πέραν της αντιμετώπισης πρωτοβάθμιων περιστατικών υγείας, η πρόληψη στην οποία, διαχρονικά στη χώρα μας, δεν δίνεται το σωστό βάρος. Κατά συνέπεια, η ΕΓΕΣΥΚ ομόφωνα θεωρεί ότι πραγματική και ασφαλής λύση μπορεί να δωθεί μόνο με την αναπλήρωση των κενών με νέο προσωπικό και καλεί τη διοίκηση και το υπουργείο, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες. Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για προκύρηξη όλων των κενών οργανικών θέσεων που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου ούτως ώστε αυτή να μην διαταράσσεται και να μην κινδυνεύει το νοσοκομείο με κατάρρευση κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος λείπει σε άδεια ή τύχει να αρρωστήσει.
Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το μισθολόγιο των γιατρών ΕΣΥ και τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΕΓΕΣΥΚ στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της ΟΕΝΓΕ και καταγγέλει την κυβέρνηση και το υπουργείο οι οποίοι από την πρώτη κιόλας συνάντηση με την ομοσπονδία, δήλωσαν πως εμμένουν στην εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα για το ωράριο που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και απειλεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη λειτουργία των κλινικών, ειδικά των υποστελεχωμένων νοσοκομείων της επαρχίας, ενώ όπως κυνικά ομολόγησαν δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού παρά τα τεράστια κενά που οι ίδιοι παραδέχονται πως υπάρχουν, λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Για τις αντισυνταγματικές, δε, περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, το υπουργείο ανακοίνωσε πως εξετάζει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμο του 2019 εφ’άπαξ ενίσχυση – φιλοδώρημα! Καταγγέλουμε τις θέσεις αυτές ως απαράδεκτες και εξευτελιστικές και επιφυλλασόμαστε, πάντα σε συννενόηση με την ομοσπονδία μας, να διεκδικήσουμε δυναμικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας με κάθε μέσο, ακόμα και ένδικο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους συναδέλφους – καμία απόλυση – επαναφορά των αποδοχών μας στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα – 6ωρο-5μερο-30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα – κάταργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης – κατάργηση της επιχειρηματικότητας στην υγεία- αποκλειστικά δημόσια-δωρεάν υγεία