Τώρα που πέρασαν οι γιορτές και η κριτική δεν θα εκληφθεί ως «δυσφήμιση της-Κέρκυράς-μας», πρέπει να δοθούν απαντήσεις για όσα συνέβησαν το Πάσχα και κυρίως να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν. Ο Σταυρός στο Φρούριο που δεν άναψε, τα σκουπίδια που δεν μαζεύτηκαν, τα μπαλόνια που μετέτρεψαν σε τσίρκο το Λιστόν.
Ο Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο
Για πρώτη φορά ο Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο δεν άναψε. Η ευθύνη δεν ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας αλλά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων λένε από τη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι ενημερώθηκαν αργά για να μπορέσουν να παρέμβουν. Ο Σταυρός διέθετε, λένε οι γνωρίζοντες, δύο σειρές φωτισμού: η μία σε μωβ χρώμα άναβε τη Μ. Δευτέρα συμβολίζοντας το πένθος των ημερών και η δεύτερη σε χρυσό χρώμα άναβε το βράδυ της Ανάστασης.
Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «γέμισαν» σχόλια, αναθέματα και κατηγορίες, το τι έχει πραγματικά συμβεί θα αναζητηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γνωρίζουμε κι επισήμως το λόγο. Η παλαιότητα της εγκατάστασης και η εξ’ αυτού του λόγου επικινδυνότητα της χρήσης προβάλλει μέχρι στιγμής ως η πιο ισχυρή αιτία.
Τα φωσφορίζοντα μπαλόνια
Και ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους φωσφορίζοντα μπαλόνια, που μπορούσε κανείς να προμηθευτεί σε κάθε γωνιά σχεδόν του Λιστόν, εν μέσω κατανυκτικής ατμόσφαιρας των επιταφίων της Μ. Παρασκευής! Η μετατροπή των θρησκευτικών τελετών σε τσίρκο είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκούντως τους Κερκυραίους τα τελευταία χρόνια. Λίγο οι ποικιλίες και οι καφέδες που πηγαινοέρχονται στο Λιστόν, λίγο η αλλοίωση εθίμων και παραδόσεων και λίγο η υπερέκθεση και η υπερβολή, προσπαθούμε μεταξύ μας να βρούμε τρόπο να (επανα)οριοθετήσουμε τα του οίκου μας. Ήρθαν και τα μπαλόνια και το ποτήρι ξεχείλισε.
Η έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Για να μην ξεχνιόμαστε η Δημ. Αστυνομία καταργήθηκετο 2013 και ο τότε Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής είχε δηλώσει την αντίθεσή του και είχε καλέσει την κυβέρνηση Σαμαρά «να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση που θα τραυματίσει την Τ.Α. και θα δημιουργήσει προβλήματα».
Κι έτσι τώρα η μόνη λύση είναι η αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία και η επιβολή προστίμων στους πλανόδιους πωλητές (εκείνους που είναι παράνομοι). Και πάντως σε κάθε περίπτωση η περιφρούρηση του χώρου των επιταφίων της Μ. Παρασκευής από τους υπευθύνους, ώστε να αποφευχθεί η παρείσφρηση ξένων, προς τα έθιμα, δράσεων: από τους πάγκους με το μαλί της γριάς, μέχρι τα «εξωγήινα» μπαλόνια, τα καρότσια που περιδιάβαιναν πάνω – κάτω την Πλατεία με μπότηδες και κεριά και τη μουσική που ηχούσε στη διαπασών από τα παρακείμενα μπαράκια .
Τα σκουπίδια
Πάνω από όλα όμως η εικόνα του νησιού τραυματίστηκε από την φανερή έλλειψη οργάνωσης στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ολόκληρα χωριά και γειτονιές έμειναν όλο το Πάσχα γεμάτες σωρούς σκουπιδιών και, όπως είναι φυσικό, η οργή ξεχείλισε.
Χωρίς επίσημη ανακοίνωση από την Υπηρεσία Καθαριότητας που να εξηγεί τι συμβαίνει και με τα προβλήματα του προηγούμενου διαστήματος να είναι ακόμη νωπά, η πλημμελής αποκομιδή δημιούργησε αγανάκτηση. Συνάμα όμως δημιούργησε και πικρία, η οποία θα πρέπει να τύχει άμεσης απάντησης από τη δημοτική αρχή. Γιατί τα σκουπίδια στις κεντρικές γειτονιές της πόλης μαζεύονται και εκείνα των χωριών όχι; Συνιστά ή όχι αυτό διάκριση ανάμεσα στους πολίτες;
Μια βόλτα στην ύπαιθρο της Κέρκυρας και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: Ευρωπούλοι, Καστελλάνοι Μέσης, Αγ. Ματθαίος, Καστανιά είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα. Αναμένουμε…