Σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκονται οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, αναφορικά με την πώληση του Κτήματος Μέρλιν στην Κέρκυρα, ενός από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δεδομένης και της ιστορίας του εν λόγω ακινήτου. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 600 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή της Δασιάς στην Κέρκυρα και ανήκει στις δύο τράπεζες από το 2008.
Συγκεκριμένα, τότε μεταβιβάστηκε σε αυτές η εταιρεία APE Fixed Assets Α.Ε., ιδιοκτήτρια της έκτασης, στο πλαίσιο συμφωνίας ρύθμισης χρεών με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ, η οποία με τη σειρά της είχε αποκτήσει το ακίνητο λίγα χρόνια νωρίτερα, στο πλαίσιο της εξαγοράς και στη συνέχεια απορρόφησης της τεχνικής εταιρείας Ευκλείδης ΑΤΕ.
Όπως διαβάζουμε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”:
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το εν λόγω ακίνητο «φιλέτο» οδεύει προς πώληση, καθώς προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση. Η Alpha Bank διαθέτει το 72,2% της APE Fixed Assets και η Πειραιώς το υπόλοιπο 27,8%. Η δε λογιστική αξία της έκτασης υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να σημαίνει ότι παραπλήσιο θα είναι και το τελικό τίμημα, καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το προνομιακό σημείο, η μεγάλη ιστορία του ακινήτου και ασφαλώς η δυνατότητα ανάπτυξης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών εξοχικών κατοικιών, συνηγορούν υπέρ μιας υψηλότερης αξίας. Εν ολίγοις, ο επενδυτής που θα το αποκτήσει θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει μελλοντικά πολύ υψηλότερες υπεραξίες, σε μια ενδεχόμενη μεταπώληση. Ακόμα σημαντικότερο για την αξία του ακινήτου είναι ότι, όπως έχει προκύψει από τους ελέγχους, το ακίνητο είναι ελεύθερο από αρχαιολογικά, δασικά προβλήματα ή θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση του αιγιαλού, διαθέτοντας ξεκάθαρους τίτλους.
Το Κτήμα Μέρλιν απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά ακίνητα της χώρας, καθώς σε αυτό, το 1925, ο Αγγλος λόρδος Σίδνεϊ Μέρλιν δημιούργησε την ποικιλία πορτοκαλιών Μέρλιν και έφερε από την Ιαπωνία και καλλιέργησε τα περίφημα φρούτα κουμ κουάτ που ευδοκιμούν μόνο στο νησί. Στην έκταση που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα και χωρίζεται από μικρό ποτάμι, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο σπίτι του λόρδου Μέρλιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες προσπάθειες πώλησης και αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου είχαν γίνει και στο παρελθόν, ακόμα και από την ΑΕΓΕΚ, η οποία όμως δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει πιθανούς αγοραστές, καθώς η χρονική συγκυρία του 2007-2008 συνέπεσε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ανέστειλε πληθώρα επενδυτικών σχεδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.