Eπιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και το Δήμαρχο Κέρκυρας απέστειλε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την οποία τους θέτει διάφορα θέματα σχετικά με το Ikos στη Δασιά.
Αναλυτικά:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
κ. Κ.ΝΙΚΟΛΟΥΖΟ
ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ
Κύριοι,
Ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2017 και το 2018 με ενέργειες , παραλήψεις και παραχωρήσεις , διευκόλυναν την εγκατάσταση στην Κέρκυρα του ομίλου IKOS – Ανρεάδη .
Αποδέχτηκαν την ‘’δωρεά’’ του περιττού για τον Ανδρεάδη εξοπλισμού των πρώην ξενοδοχείων ‘’ΧΑΝΔΡΗ’’ βοηθώντας την εταιρεία του:
-Να αποφορολογηθεί.
-Να αποφύγει τα έξοδα μεταφοράς.
-Να αποφύγει την οργάνωση και το κόστος προσωρινής αποθήκευσης και διανομής.
-Να οικοδομήσει με το αζημίωτο προφίλ ‘’ευεργέτη’’, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ τα κακώς κείμενα της εγκατάστασης της εταιρείας στην Κέρκυρα.
Ανέλαβαν μάλιστα τόσο ο Δήμος , όσο και η Περιφέρεια αυτό το βάρος , χωρίς να έχουν έτοιμο σχέδιο διαχείρισης , παραλαμβάνοντας ακόμη και πράγματα που ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ και επιβαρύνουν τους δημότες με πρόσθετους φόρους.
Απ τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 ολόκληρη η περιοχή της Δασιάς υπέστη τις συνέπειες από την ηχορύπανση, την αποπνικτική ατμόσφαιρα απ την σκόνη, το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσαν, τα βαρέου τύπου οχήματα και η λάσπη στο δρόμο.
Τα τελευταία προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημία σε δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής και δημιούργησαν αλγεινή εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες της Κέρκυρας ,που το καλοκαίρι του 2017 ήρθαν σε επαφή μ αυτή την εικόνα.
Η μεταφορά και εναποθέτηση των γκρεμισμάτων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου , έδωσε λύση για την εταιρεία και μάλιστα πολύ κοντά στα ξενοδοχεία της απαλλάσσοντας την από μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς, καθώς και απ το κόστος εναπόθεσης.
Την ίδια όμως ώρα επιβαρύνθηκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ επισπεύδοντας τον υπερκορεσμό του, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η μεταφορά των γκρεμισμάτων και άλλων υλικών με τα βαρέα οχήματα προκάλεσαν ανεπανόρθωτες φθορές στον δρόμο Δασιά-Τεμπλόνι , χωρίς όμως καμμία αποκατάσταση και παρά τις υποσχέσεις που είχαν δωθεί περί του αντιθέτου.
Ο τσιμεντένιος μαντρότοιχος μπροστά στα ξενοδοχεία, θυμίζει ‘’κατεχόμενα ’’ και υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή της Δασιάς , ενώ τα πεζοδρόμια δεν είναι ίδια με την πρότερη κατάσταση.
Η τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο , ο έλεγχος οχημάτων που προκαλεί στάση μέσα στον επαρχιακό δρόμο και η έξοδος των οχημάτων απ τον ‘’τυφλό’’ δρόμο που οδηγεί στο ‘’MALIBU’’ ,προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα και μόνο από θαύμα δεν έχει προκληθεί ατύχημα.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα απ τον μακρύ κατάλογο των ‘’ευεργετημάτων’’ της πολύκροτης ‘’επένδυσης’’ .
Όπως μακρύς είναι και ο κατάλογος των συνεπειών της επένδυσης αυτής για τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής , αλλά και για τους εργαζόμενους.
-Οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε παραίτηση
-Οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις εργασιακές σχέσεις.
-Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν καταγράψει συρρίκνωση των εργασιών τους , τόσο απ την συγκεντροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας , όσο και απ την αλλαγή χρήσης μικροξενοδοχείων και καταλυμάτων της ευρύτερης περιοχής ,που ενοικιάζονται για την διαμονή εργαζομένων, περιορίζοντας την τουριστική κίνηση.
Δεν ξεχνάμε ότι οι υπεύθυνοι της IKOS κατά τις συναντήσεις τους το 2017 με Δήμαρχο και Περιφερειάρχη, δήλωναν ότι στα ξενοδοχεία τους θα εργάζονται 70% κερκυραίοι και 30% από άλλες περιοχές .
ΟΧΙ μόνο δεν τηρήθηκε αυτή η υπόσχεση , αλλά ο αριθμός των κερκυραίων δεν άγγιξε ούτε το 30% , ενώ τα στελέχη της εταιρείας δεν χάνουν χρόνο με κάθε ευκαιρία να δείχνουν στους κερκυραίους την πόρτα της εξόδου.
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανέρωτη προσπάθεια των υπεύθυνων της εταιρείας ,να εξαναγκάσουν σε παραίτηση και τους τελευταίους κερκυραίους που εργάζονται στο ξενοδοχείο.
Τους παίρνουν τηλέφωνο και τους ρωτάνε αν θα φύγουν ή θα δεχτούν να εργαστούν με 4 ή και 2 ρεπό τον μήνα , αντί για 8,κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας ζητά από τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να παρέμβουν όχι για να υποκαταστήσουν το εργατικό κίνημα και τις εύλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά γιατί πιστεύουμε πως οφείλουν να το πράξουν αφού διευκόλυναν ποικιλότροπα τον επενδυτή και φέρουν ακέραια την ευθύνη για τον αέρα που πήρε στα πανιά του .
Οφείλουν να απαιτήσουν απ τον επενδυτή:
α)Να σεβαστεί τον τόπο που φιλοξενεί την επένδυση του.
β)Να σεβαστεί τον κερκυραϊκό λαό και την τοπική οικονομία .
γ)Να προσληφθούν για εργασία στο ξενοδοχείο ντόπιοι εργαζόμενοι όπως δεσμεύτηκε και ως έχει υποχρέωση τηρώντας παράλληλα για όλους τους εργαζόμενους ,την εργατική νομοθεσία και την κλαδική ΣΣΕ .
δ)Ταυτόχρονα με την πρόσληψη των ντόπιων, να απελευθερωθούν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που έχει ενοικιάσει (για να στεγάζει εργαζόμενους από άλλες περιοχές), ώστε αυτά να λειτουργήσουν ξανά με τουρίστες και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η οικονομία της περιοχής.
ε)Να αποζημιωθούν τα γύρω καταστήματα απ την ζημιά που έχουν υποστεί απ την ανακαίνιση και τις συνέπειες τις ‘’επένδυσης’’ με τρόπο μόνιμο και σταθερό.
στ)Να σταματήσουν να θέτουν στους εργαζόμενους εκβιαστικά διλήμματα όπως κάνουν τις τελευταίες ημέρες.