Αφιέρωμα στην Κέρκυρα και τα έθιμα της έκανε το πρακτορείο Reuters, με ιδιαίτερη αναφορά στο σπάσιμο των «μπότηδων». Αλλά και το έθιμο της Μαστέλας στην Πίνια έχει την τιμητική του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Κι όπως γράφει το δημοσίευμα:
«Οι Κερκυραίοι σηματοδοτούν το Μεγάλο Σάββατο με ένα περίεργο παλιό έθιμο που ονομάζεται “μπότηδες” – όπου γεμίζουν μεγάλες πήλινες κανάτες με νερό και τις πετούν από τα μπαλκόνια των σπιτιών στο κέντρο της πόλης, σπάζοντάς τες σε χιλιάδες κομμάτια. Από κάτω, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει.
Το νησί επισκέπτεται πλήθος κόσμου από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό για να παρακολουθήσει το έθιμο αυτό. Ο ήχος των κανατών που σπάνε είναι βροντερός και οι ατρόμητοι θεατές στέκονται πολύ κοντά στο σημείο όπου πέφτουν, με τον φόβο να πέσει πάνω τους νερό και θραύσματα, παρότι οι τοπικοί διοργανωτές δήλωσαν πως κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του εθίμου.
«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί οι άνθρωποι έρχονται από μακριά για να δουν αυτό που κάνουμε. Τους αρέσει πάρα πολύ», δήλωσε στο Reuters ένας κάτοικος του νησιού, ο Νίκος Βοσκόπουλος, ο οποίος τιμά το έθιμο αυτό εδώ και 20 χρόνια.
«Οι νησιώτες πιστεύουν ότι το έθιμο αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων και ο κόσμος παίρνει κομμάτια από τις σπασμένες κανάτες στα σπίτια τους, σαν γούρι», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου κάνει μια αναδρομή στις ρίζες του εθίμου.
Το μοναδικό αυτό έθιμο συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και τις φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια.
Μαζί με το έθιμο των «μπότηδων» στην Κέρκυρα, την ίδια ώρα αναβίωσε και το έθιμο της «Μαστέλας» στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου σε ένα, στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες, βαρέλι, γεμάτο με νερό έριξαν οι περαστικοί κέρματα κάνοντας μια ευχή.
Ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα αλλά και το «μπουγέλο».
ΣτΣ: Διαφήμιση του νησιού χωρίς κόστος, με μεγάλη απήχηση, χάρη στα έθιμα της Κερκυραϊκής Λαμπρής, που οφείλουμε να διατηρήσουμε…
Φωτο: μέρος του δημοσιεύματος στο Reuters @corfupress.com