«Χρυσάφι» κοστίζει η μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, αφού διπλασιάστηκε το κόστος μεταφοράς των δεμάτων από το Τεπλόνι στο ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος παραμονής των ΜΑΤ ανά ημέρα στην Κέρκυρα, φτάνει τις 15.000 ευρώ!
Η ενδιάμεση λύση που, κατά τα φαινόμενα θα διαρκέσει ίσως και 3 χρόνια, εκτοξεύει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που, πάντως, λόγω κεντρικής χρηματοδότησης, δεν θα επιβαρύνει (τουλάχιστον στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του) τα τέλη καθαριότητας αφού θα πληρωθεί από κωδικούς των αρμόδιων υπουργείων.
5 εκ. ευρώ για τρία χρόνια
Σε συνεδρίασή του ο ΣΥΔΙΣΑ αποφάσισε να επαναδιαμορφώσει τους οικονομικούς όρους της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης τόσο στο σκέλος της μεταφοράς των δεμάτων, όσο και σε έργα αναβάθμισης και επισκευής του ΧΥΤΑ, διαθέτοντας μέσω της κυβέρνησης συνολικά ένα ποσό που θα φτάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το ποσό, συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά των δεμάτων, το έργο επισκευής του ΧΥΤΑ, διαμόρφωσης δρόμου, ηλεκτροδότησης και παροχής ύδρευσης, κατασκευή μονάδας αντίστροφης όσμωσης κλπ. ενώ έγινε αναπροσαρμογή της τιμής του λειτουργικού κόστους, με δεδομένο ότι ο πρώτος διαγωνισμός που έγινε στις αρχές του χρόνου απέβη άκαρπος με τους ενδιαφερόμενους να διαμηνύουν ότι δεν είναι συμφέρον για οποιονδήποτε ιδιώτη.
Ας σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός προέβλεπε μόνο το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ, με βάσει τη νέα ΜΠΕ) Λευκίμμης και έφτανε το ποσό του 1.5 εκ. ευρώ, με τη μεταφορά ανά δέμα να περιορίζεται στα 6 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι η νέα προκήρυξη αφορά ένα χρονικό διάστημα διπλάσιο από την προηγούμενη, αφού φτάνει τα 3 συνολικά χρόνια, χρόνος αρκετός –σύμφωνα με τους παράγοντες του Δήμου της Κέρκυρας- για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
15.000 ευρώ την ημέρα!
Για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα (με επανεξέταση της κατάστασης για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου στο τέλος της περιόδου αυτής) θα παραμείνουν ως έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις που φυλάνε περιμετρικά το χώρο, την είσοδο αλλά και τη γύρω περιοχή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε 24ωρη βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του επιχειρησιακού σχεδίου (διαμονές, μετακινήσεις από άλλες περιοχές, μετακινήσεις από και προς τα καταλύματα διαμονής, κλούβες σίτιση κλπ.) αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 15.000 ευρώ ημερησίως, χωρίς να συνυπολογιστεί το ουσιαστικό κόστος χρήσης και των τοπικών δυνάμενων της ΕΛΑΣ, με το προσωπικό.
Όχι τώρα σε επιτροπή;
Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ να ζητηθεί η δημιουργία επιτροπής κατοίκων της περιοχής της Λευκίμμης για να πάνε να ελέγξουν τη λειτουργία της μεταφοράς δεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή κατατέθηκε από μέλη του Δ.Σ., τελικά όμως και με την πρόταση της διοίκησης, απορρίφθηκε για την ώρα και αυτό θα επανέλθει σε συζήτηση σε μεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εξαπέλυσε βολές κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών της Λευκίμμης ως απολύτως αρνητικοί να προσέλθουν σε οποιονδήποτε διάλογο, με την πρόταση του Δήμου να ήταν η λειτουργία του ΧΥΤΑ να γίνει υπό στενό κοινωνικό έλεγχο των κατοίκων της περιοχής: «Είχαμε προτείνει αυτή η λειτουργία (σ.σ. του ΧΥΤΥ) να είναι κάτω από σφιχτό κοινωνικό έλεγχο. Από το δήμο και κατοίκους της περιοχής. Υπάρχει ανάγκη να βάλουμε κάτω τη λογική μας να βρούμε μία λύση η οποία μπορεί να απαιτεί συμβιβασμούς από ‘δω κι από ‘κει», δήλωσε ο κ. Νικολούζος.