Μετά τα δύο κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων που σημειώθηκαν στην Κέρκυρα και την εύρεση του μικροβίου σε ξενοδοχειακή μονάδα της Βόρειας Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Σιδαρίου, σειρά πήρε ακόμη ένα ξενοδοχείο στο οποίο εντοπίστηκε το εν λόγω βακτήριο.
Συγκεκριμένα Βρετανός τουρίστας επιστρέφοντας στην πατρίδα του από τις διακοπές του στην Κέρκυρα, αισθάνθηκε άρρωστος και μετέβη σε νοσηλευτικό ίδρυμα όπου διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τη Νόσο των Λεγεωνάριων. Κινήθηκε η σχετική διαδικασία και σε έλεγχο που έγινε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει, στην περιοχή των Γουβιών, από το αρμόδιο υπηρεσιακό κλιμάκιο, διαπιστώθηκε το βακτήριο της λεγεωνέλλας. Κι ενώ στην περίπτωση του Σιδαρίου υπεύθυνες ήταν οι εξωτερικές σωληνώσεις ύδρευσης, η έκθεση των οποίων σε υψηλές θερμοκρασίες διευκόλυνε την επώαση του βακτηρίου, στην περίπτωση των Γουβιών ένοχα ήταν τα κλιματιστικά μηχανήματα.
Σημειώνεται ότι και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας έχουν αντιμετωπιστεί αντίστοιχα κρούσματα, επιτυχώς και χωρίς η ασθένεια να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.
Σκληρά μέτρα στην Κρήτη, εδώ;
Με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ραγδαία, στην Κρήτη οι ξενοδόχοι ανέλαβαν πρωτοβουλία με τη συνδρομή της Περιφέρειας, να αναλάβουν ενημερωτική δράση όλων των μελών τους και άλλων εμπλεκόμενων φορέων και να θέσουν σε ισχύ κυρωτικό σύστημα μη συμμορφώσεων. Η λήψη μέτρων μάλιστα θεωρήθηκε αναγκαία για να μην υπάρξει δυσφήμιση στο τουριστικό προϊόν του νησιού αλλά και για να πιστοποιήσουν τις ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού που προσφέρουν.
Εν ολίγοις αναγνώρισαν το πρόβλημα, το κοίταξαν κατάματα και ανέλαβαν δράση για να πάψουν κάποιοι ξενοδόχοι να παίζουν με τις ζωές των επισκεπτών του τόπου τους.
Οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας ακούν; Δεν ξέρουν τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στο νησί μας ή τα «κρύβουμε κάτω από το χαλί» νομίζοντας ότι δεν θα τα μάθουν και παραέξω;
Τι πρέπει να ξέρουμε για τη νόσο
Τα 9 συμπτώματα της Νόσου των Λεγεωνάριων
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα είναι εννέα και είναι τα ακόλουθα:
-Πονοκέφαλος
-Μυϊκός πόνος
-Ρίγη
-Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω
-Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
-Δύσπνοια
-Πόνος στο στήθος
-Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
-Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Tι πρέπει να κάνουμε
-Σωστή συντήρηση κλιματιστικών
-Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα
-Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)
-Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)
-Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα
Τέλος, αφενός δεν βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφετέρου το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.