Εμφάνιση αγγλικής εταιρίας που πουλά σύστημα πυρόλυσης, σε ρεπορτάζ της Daily Telegraph για την κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί! – Εκτεταμένο κείμενο της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας στο ένθετο “Προορισμοί”, με δηλώσεις στελεχών του Αλεύχιμον, του Δήμαρχου Κέρκυρας και Άγγλων τουριστών και μόνιμων κατοίκων – Γ. Πανδής στην Daily Telegraph: Ο ΧΥΤΑ θα μολύνει το νερό που οι τουρίστες θα χρησιμοποιούν για να πλένουν τα δόντια τους!
Αποκαλυπτικό, ίσως, για παραμέτρους που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και για τη στάση που πολλές πλευρές κράτησαν ή κρατούν, είναι χθεσινό δημοσίευμα μίας από τις εγκυρότερες εφημερίδες της Ευρώπης, τη βρετανική The Telegraph, η οποία στο ένθετό της “Destinations” δημοσιεύει ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για την κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί με αφορμή την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευμίμμη.
Το άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος Αναστασία Μίαρη, η οποία κατοικεί μονίμως και εργάζεται στο Λονδίνο ως συντάκτης μόδας, πολιτισμού και lifestyle, ωστόσο, προχώρησε σε σειρά συνεντεύξεων με αφορμή την κατάσταση στην ιδιαίτερή της πατρίδα…
Το κείμενο, με δηλώσεις μελών του Δ.Σ. του Αλεύχιμον, παρουσιάζει μία άκρως δυσφημιστική κατάσταση όσον αφορά το τί επικρατεί σήμερα στον Κάβο και το νότιο συγκρότημα της Κέρκυρας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Γιάννη Πανδή ότι ο ΧΥΤΑ θα μολύνει τα υπόγεια νερά με αποτέλεσμα οι τουρίστες του Κάβου να πλένουν τα δόντια τους με αυτό το νερό!
Και επιχείρηση… πώλησης
Όμως, το πιο σημαντικό που προκύπτει από το κείμενο της Telegraph, είναι μία… εμβόλιμη (ως δια μαγείας) δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου αγγλικής εταιρίας διαχείρισης σκουπιδιών που… προσπάθησε να πουλήσει μηχάνημα πυρόλυσης σκουπιδιών στο Δήμο Κέρκυρας το 2016 αλλά δεν πήρε – όπως ισχυρίζεται- ποτέ απάντηση! Η δήλωση έρχεται από τη συντάκτρια ως επιχείρημα για το λόγο που η Κέρκυρα πετά σήμερα τα σκουπίδια σε “παράνομο ΧΥΤΑ” (όπως αναφέρει το ΧΥΤΑ Λευκίμμης), με την εταιρία “CCP Global Energy Ltd” να δηλώνει έτοιμη να φέρει… αμέσως ένα φορητό μηχάνημα πυρόλυσης πλαστικών για τις άμεσες ανάγκες μέχρι να κατασκευάσει στην Κέρκυρα σταθερή μονάδα!!!
Τι λένε οι Άγγλοι
Η… επιχείρηση πώλησης συνοδεύεται από σειρά δηλώσεων Άγγλων μόνιμων κατοίκων της Λευκίμμης, επιχειρηματιών στον Κάβο, που κατηγορούν την κυβέρνηση για την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι τρομοκρατούνται οι Βρετανοί αλλά και Άγγλων και Βέλγων τουριστών με τον τελευταίο να συγκρίνει την κατάσταση στη Νότια Κέρκυρα, με τις… αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες!
Το κείμενο της Daily Telegraph
Ανάπτυξη των ΜΑΤ καθώς ο εφιάλτης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα κλιμακώνεται
Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο μετά την επέμβαση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά ενός παράνομου ΧΥΤΑ στα νότια του ελληνικού νησιού, κοντά στο θέρετρο του Κάβου.
Εδώ και μήνες, οι κάδοι σκουπιδιών με τη χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά έχουν ξεχειλίζει στους δρόμους ως αποτέλεσμα της εξάντλησης της χωρητικότητας στο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου.
Η προτεινόμενη λύση, ένας παράνομος χώρος υγειονομικής ταφής στη νότια Λευκίμμη, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και των κυβερνητικών αξιωματούχων που οδηγούν σε διαμαρτυρίες και την παρουσία αστυνομίας αναμέτρησης μόλις λίγα λεπτά από τη δημοφιλή τουριστική πόλη του Κάβου.
“Πηγαίνοντας στον Κάβο αργά τη νύχτα, είδαμε την Αστυνομία να μας παραπέμπει σε μία εκτροπή δρόμου, η οποία ήταν πραγματικά τρομακτική και ο ταξιτζής δεν ήξερε πού να πάει. Είπε ότι έπρεπε να κάνουμε μια άλλη διαδρομή στον Κάβο, επειδή ο “στρατός” ήταν εδώ. Είναι σίγουρα κάτι δυσάρεστο και όχι μια ξεκούραστη έναρξη για τις διακοπές μας”, δήλωσε ο Chloe Harrison, 19 ετών, ένας επισκέπτης από το Leeds.
Η απομάκρυνση 80.000 τόνων αποβλήτων από το Τεμπλόνι προς τη Λευκίμμη επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χωματερή έχει κηρυχθεί παράνομη από την ΕΕ και δεν είναι ασφαλής σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυκτών Ερευνών της Ελλάδας. “Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον χώρο υγειονομικής ταφής επειδή δεν έχω άλλο νόμιμο χώρο για να βάλω τα σκουπίδια”, δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.
Ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας της επιτροπής κατοίκων Αλεύχιμον που αντιστέκεται στον χώρο υγειονομικής ταφής, δήλωσε: “Είναι πολύ κοντά στις κατοικίες μας, τα διαμερίσματα διακοπών και στο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Mayor Capo di Corfu. Θα πρέπει να είναι 1.500 μέτρα μακριά από κατοικίες, όχι 500 μέτρα μακριά. ”
Το νερό βρέθηκε να τρέχει κάτω από αυτό το σημείο, συνδέοντας 22 πηγάδια που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής καθώς και από τα ποτάμια Λευκίμμη και Σωτήρα. “Ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει να μολυνθεί και το νερό μας δηλητηριάζεται. Αυτό είναι το νερό που οι τουρίστες θα χρησιμοποιήσουν για να πλύνουν, να βουρτσίσουν τα δόντια τους και τελικά, καθώς τρέχει στη θάλασσα, κολυμπούν μέσα», είπε ο Πανδής.
“Η κυβέρνηση πήρε χρήματα από την ΕΕ για να κατασκευαστεί κατάλληλη υποδομή απορριμμάτων στην Κέρκυρα, δεν την χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι τα απόβλητα αντιμετωπίζονται για να αποφευχθούν τεράστια πρόστιμα. Χτίζουν έναν παράνομο χώρο υγειονομικής ταφής, θέτοντας τους ντόπιους και τους τουρίστες μας σε κίνδυνο επειδή έχουν επενδύσει τις τσέπες τους και πρέπει να δείξουν ότι τα χρήματα έχουν πάει κάπου. Δεν μπορούμε να δούμε πού έχουν φύγει τα χρήματα.”
Οι αντιδρώντες στη Λευκίμμη έχουν έλθει αντιμέτωποι με αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία έστειλε τα ΜΑΤ στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της Λευκίμμης και της πόλης του Κάβου. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και ξυλοδαρμό διαδηλωτών.
“Είναι η πρώτη φορά σε 32 χρόνια που πραγματικά δεν θέλω να ζήσω εδώ πια και οι φίλοι τώρα φοβούνται να επισκεφτούν”, δήλωσε η Βρετανίδα πρώην υπάλληλος Alison Πανδή, σύζυγος του Γιάννη Πανδή.
“Πήραν την κόρη μας από το σπίτι μας η Αστυνομία μυστικότητα και κρατήθηκε σε κελί τη νύχτα μόνη της και στο σκοτάδι για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι είναι κόρη του Γιάννη. Επιμείναμε να πάμε και να την δούμε στο κελί, ξέρω ότι το κίνητρο πίσω από αυτό ήταν να μας απειλείσουν”.
Ο Βέλγος τουρίστας, Leroy Dye, δήλωσε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό στο Βέλγιο λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συμβεί, αλλά είναι τόσο περίεργο για αυτό να συμβαίνει εδώ».
Η Evelyn Gousis, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς Bar Scorers στον Κάβο, δήλωσε ότι η αστυνομία τρομάζει τους τουρίστες: «Είναι αγενείς, μας έχουν αποκαλέσει ΄΄που***ς΄΄ και άλλα αδιανόητα πράγματα για να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινότητα και να μας προκαλέσουν, ώστε να έχουν λόγο να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους εδώ. Είναι αυτό ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να καλωσορίσουμε με ασφάλεια τους τουρίστες; “είπε.
Προτάθηκε στην τοπική Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας λύση από την εταιρία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο “CCP Global Energy Ltd” να χρησιμοποιήσει το Pyrolysis, ένα αυτόνομο σύστημα στο οποίο τα πλαστικά μετατρέπονται σε χρήσιμη και πωλούμενη ενέργεια καθώς και σε λίπασμα.
“Εντός 18 μηνών, μπορούμε να έχουμε αυτό το σύστημα πλήρες λειτουργικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας και εν τω μεταξύ μπορούμε να φέρουμε ένα φορητό σύστημα και να επεξεργαστούμε τα απόβλητα επιτόπου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Colin Johnson .
Υποβλήθηκε πρόταση τον Μάρτιο του 2016, αλλά η εταιρία δεν έχει ακόμα λάβει θετική απάντηση από τον κ. Κώστα Παυλίδη ή το Δήμαρχο Νικολούζο ο οποίος είπε: “Είμαι πρόθυμος να διερευνήσω κάθε επιλογή, διότι πρέπει να ομολογήσω, δεν συμφωνώ απόλυτα με το εθνικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δεν ταιριάζει σε ένα νησί όπως η Κέρκυρα ».
Ο Νικολούζος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε θα έληγε ο αποκλεισμός του δρόμου η πότε θα φύγει η αστυνομία. Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν σχέδια ανακύκλωσης για να ξεκινήσουν φέτος στην Κέρκυρα”.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο ταξιδιωτικός σύλλογος Abta δήλωσε ότι δεν είχε καμία αρνητική ανάδραση από τους παραθεριστές του νησιού, ενώ οι Thomas Cook και Tui δήλωσαν ότι οι επισκέπτες του δεν είχαν επηρεαστεί.
Ωστόσο, ένας Βρετανός είπε ότι η Κέρκυρα ήταν σαν “νησίδα σκουπιδιών” και υπήρξε ένα “τεράστιο πρόβλημα σε όλο το νησί”, προσθέτοντας: “Μπορώ να μυρίσω άσχημο καπνό, σκουπίδια σε κάθε χωριό”.
Το 2015 οι ελληνικές αρχές παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων στην Κέρκυρα, την επιβάρυνση που σχετίζεται με τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι. Μια έρευνα το 2014 αριθμούσε 16 παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής που λειτουργούν σε ελληνικά νησιά.
Ο εμπειρογνώμονας της Telegraph Travel, κ. Marc Dublin, δήλωσε ότι τα βουνά των μη συλλεγόμενων σκουπιδιών έχουν “εδώ και αρκετά χρόνια” μια διαρκή στρώση στο τοπίο.